logo INVENTI Development s.r.o.

S Coderetreatem za čistějším kódem

Co vám říká termín Coding Dojo? Jedná se o místo, kde můžete trénovat své programátorské dovednosti zábavnou formou - a to jsme u nás v INVENTI uspořádali. Vítán je každý, kdo má zájem se naučit nové věci nebo prozkoumat staré věci s novým nadhledem!

Základem je zajímavý problém, tzv. Kata, kterému se věnují dvou až pětičlenné týmy vývojářů. Důležité je určit na začátku takový programovací jazyk, aby to všechny účastníky bavilo a rozvíjely se jejich obzory. Cílem je zdokonalit programování tak, aby vše bylo čisté, správné, a aby byli účastníci s výsledným kódem maximálně spokojeni.

V takovém Doju je vítán každý, kdo má zájem se naučit nové věci nebo prozkoumat staré věci s novým nadhledem. Účastníci se v tomto prostředí cítí dobře, protože nikdo nehledí na úroveň znalostí, zkušenější kolegové rádi poradí ostatním. Společnými silami se účastníci učí nové jazyky, zkoumají nové technologie a různé techniky řešení problémů.

Na našem prvním firemním Coding Doju v Inventi se sešlo jedenáct programátorů a 2 "facilitátoři". Týmy byly čtyři po 2 - 3 členech a řešili společně Katu String Calculator pomocí Test Driven Development a Pair Programming.

Aby udrželi vysokou kvalitu kódu a dodrželi pravidla TDD a Clean Code, dávali "facilitátoři" v průběhu akce účastníkům zpětnou vazbu. Pro mnohé z nich to byla úplně první zkušenost s tímto způsobem vývoje. Během závěrečné retrospektivy odhalovali "facilitátoři", jak každá skupina problém řešila a jestli nešlo určité části problému vyřešit lépe.

Coderetreat je intenzivní cvičení zaměřené na základy vývoje softwaru, kde vývojáři nejsou pod tlakem rychlého doručování výsledků a mohou se tak plně cíleně soustředit na zlepšování svých dovedností.

Další články k tématům - Coderetreat - Coding Dojo - programování

Článek INVENTI Development s.r.o. ze dne čtvrtek 7. dubna 2016

Další články od INVENTI Development s.r.o.