logo IT4Innovations

Atos dodá nový superpočítač pro národní superpočítačové centrum v Ostravě

Nový superpočítač bude mít teoretický výkon přesahující 800 teraflopů za sekundu, bude tedy více než 8krát výkonnější než jeho předchůdce Anselm, který byl spuštěn v roce 2013. Termín dodání nového stroje je duben 2019.

Nástupce klastru Anselm dodá společnost Atos IT Solutions and Services, se kterou smlouvu o dodávce podepsala VŠB - Technická univerzita Ostrava.

V náročném soutěžním dialogu, jehož vítězem se stala firma Atos, byl kladen důraz nejen na cenu, ale také na použití nejvyspělejších momentálně dostupných technologií.

Čeští vědci tak získají přístup k nejmodernější generaci procesorů Intel a také k nejvýkonnějším GPU akcelerátorům od firmy NVIDIA.

"Poptávka českých vědců po výpočetních zdrojích převyšuje naši momentální dostupnou kapacitu zhruba o 100%. Dodaný superpočítač navýší naše kapacity a pomůže nám tento problém řešit. Čeští vědci současně dostanou k dispozici stroj s nejmodernějšími technologiemi, což jim umožní si tyto technologie osvojit a držet tak krok se světem," říká Vít Vondrák, ředitel Národního superpočítačového centra IT4Innovations.

V Ostravě počítají vědci z českých univerzit i prestižních vědeckých center. Výkon superpočítačů je využit z více než 50% na vývoj nových materiálů a léků, ale také na biovědy, inženýrské úlohy, astrofyziku a celou řadu dalších vědních oborů.

Výpočetní kapacity systémů, které provozuje IT4Innovations, jsou v rámci grantových soutěží k dispozici celé vědecké komunitě České republiky.

Technická specifikace

Další články k tématům - astrofyzika - cluster - superpočítač - úložiště - Vít Vondrák

Článek IT4Innovations ze dne úterý 13. listopadu 2018

Další články od IT4Innovations