logo IT4Innovations

Velký cluster se jmenuje Salomon

Ostravský superpočítač - dosud nazývaný Velký cluster, ponese jméno šachty a bankéře - Salomon. Stroj, který dodá renomovaná americká společnost Silicon Graphics International Corp. v první polovině roku 2015, bude patřit mezi 100 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Výkon Salomonu převýší současný ostravský superpočítač Anselm téměř dvacetinásobně. S nejnovějšími procesory Intel Xeon a koprocesory Xeon PhiTM bude ostravský superpočítač nejvýkonnější stroj s tímto typem koprocesorů v Evropě.

Jméno, které bylo zvoleno komisí z více než dvou tisíc unikátních návrhů veřejnosti, odkazuje na další ostravskou šachtu a také známého bankéře, jež je pevně spjat s regionem i hornictvím - Salomona Mayera Rothschilda. Autorem názvu je Petr Maršálek z Frýdlantu nad Ostravicí.

"Výběrem jména navazujeme na jméno prvního superpočítače. Chceme tak vyjádřit naši sounáležitost s regionem i jeho průmyslovým odkazem," komentuje výběr rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

"Malý cluster a velký cluster budou svými jmény kromě ostravských šachet prezentovat i rodinu Rothschildů - syn Anselm a otec Salomon. Jméno jsme volili v dostatečném předstihu, aby mohla proběhnout jeho konfigurace do systémů superpočítače," vysvětluje ředitel Národního superpočítačového centra IT4Innovations Martin Palkovič.

Superpočítač bude umístěn v datovém sále v budově Národního superpočítačového centra IT4Innovations. Celkové náklady na výrobu, instalaci a podporu takto výkonného superpočítače činí 274900000 Kč bez DPH.

Technické parametry superpočítače Salomon:

V důsledku této pokročilé technologie bude nový superpočítač schopen poskytnout jak přesnější simulace a modelování, tak i větší objemy zátěže než u předchozího řešení.

Článek IT4Innovations ze dne pondělí 1. prosince 2014

Další články od IT4Innovations