logo ITeuro, a.s.

CPQ konfigurátor zakázek pomáhá růstu výroby a odbytu

Konfigurátor CPQ poskytuje variabilitu a doplňkovou výbavu základních řad a určuje kombinace i vzájemné vazby přípustných komponent výrobků. Na konfigurace je přímo navázáno plánování výroby, vstupní materiály, ceníky a kusovníky.

"Pestrost produktových řad Primus je tak rozmanitá, že nešla řešit jinak než přes Konfigurátor. Výstupy z Konfigurátoru využívá většina naší společnosti a často i naši zákazníci. Je to začátek objednávky, na kterou navazuje výrobní proces. Po konfiguraci se vytvoří objednávka a rozjíždí se plánování do nákupu a do výroby. Oddělení After Sale využívá informace o složení stroje pro servisní případy, ke kterým má informace o přesné konfiguraci stroje. Konfigurátor dlouhodobě podporuje růst společnosti a zlepšování podmínek pro klienty. Jen za poslední zhruba rok, kdy využíváme novou verzi, vzrostla produkce o třetinu. CPQ konfigurátor nám přináší i časovou a finanční úsporu a ani správa modelů při aktuální šíři nabídky by bez něj nebyla možná," popisuje hlavní přínos řešení Infor CPQ Miroslav Kletenský, CFG Administrator společnosti Alliance Laundry CE, která realizovala upgrade stávajícího ERP systému SyteLine z verze 7 na verzi 9 (9.00.30).

S tím byla spojena i výměna Konfigurátoru za nejnovější verzi, která využívá technologii BuyDesign. Předchozí Konfigurátor byl postaven na technologii Trilogy. Stejně jako prvotní implementaci řešila i projekt upgradu společnost ITeuro - partner Inforu pro Českou republiku a Slovensko.

ERP systém Infor SyteLine byl spolu s dalšími řešeními Inforu - pokročilým plánováním a rozvrhováním APS, řízením servisu a údržby Field Service Plus a také konfigurátorem zakázek CPQ, implementován již v roce 2006. Požadavek na nástroj Konfigurátor byl už v roce 2006 nedílnou součástí obměny podnikového softwaru. Obchodní model společnosti je založen na zakázkové výrobě a před nasazením nástroje CPQ bylo nutné konfigurace výrobků sestavovat ručně.

Dnes se vše skládá uživatelsky jednoduchým zaklikáváním položek v Konfigurátoru, jehož výstupem je vždy jedinečný produktový kód. Z něj lze přesně identifikovat typ výrobku i jeho specifikaci. Tyto informace o zakázce jsou evidovány napříč celý výrobním a obchodním řetězcem, tedy nejen ve výrobě, ale také v poprodejním servisu.

Alliance Laundry CE má totiž implementován v ERP SyteLine i modul Field Service Plus, a tak se mohou technici vyjíždějící na servisní zásahy vybavit potřebnými náhradními díly na dané zařízení.

Nasazení nejnovějšího Konfigurátoru s technologií BuyDesign si vyžádalo úpravy konfiguračních modelů produktů Alliance Laundry CE. Díky tomu se zjednodušila a zpřesnila evidence možných produktových kombinací - vznikly takzvané model charty, které udávají struktury produktových kódů s přesným rozklíčováním, o jaký stroj se jedná.

Usnadnilo se tím i zavádění nových výrobků do prodejního a výrobního cyklu formou řízeného procesu. Pokud z vedení přijde požadavek na nový produkt, odvodí jej administrátor z model chartu dle nejvíce podobného a poté připraví konfigurační model. Obdobně se postupuje při veškerých updatech produktů. Tento proces standardizace je obvyklý při přechodu na využití konfigurátorů v obchodních procesech firem.

Konfigurátor zakázek Infor CPQ je nedílnou součástí infrastruktury firemních aplikací. Spojen je s ERP systémem Infor SyteLine, který Alliance Laundry CE využívá v České republice i v zahraničí (režim „MultiSite“). S Konfigurátorem, interně označovaným jako CFG, aktivně pracuje okolo 15 uživatelů odbytového oddělení (Oder Desk). Veškeré konfigurační modely spravují 2 CFG administrátoři. Výstupy z CPQ pak procházejí celou společností od nákupu materiálu přes výrobu až po expedici.

Nový Konfigurátor oproti předchozímu poskytuje více možností, což se hodí především u nastavování složitějších podmínek a vazeb. Přes CPQ prochází 100% všech výrobků Alliance Laundry CE. Další stroje navíc společnost nakupuje a přeprodává, ovšem 20% z nich nějakým způsobem nejprve modifikuje - a tyto modifikace opět procházejí přes CPQ. V rámci celkového odbytu se tak Konfigurátor využívá v až 70% případů.

Vedení společnosti Alliance Laundry CE plánuje do konce roku 2017 další nárůst objemu výroby, a to až na 160 strojů denně. Oproti stavu před dvěma lety tak bude produkce dvojnásobná, aniž by bylo nutné rozšiřovat týmy Order Desk a administrátorů řešení CPQ.

S ohledem na nové možnosti, které přinesla verze CPQ s technologií BuyDesign, bude prozkoumáno další, širší využití tohoto nástroje v procesech firmy.

Alliance Laundry CE

Alliance Laundry CE vyrábí pod značkou Primus profesionální vybavení pro prádelenské provozy, zejména průmyslové pračky, sušičky a žehliče. Značka Primus má tradici od roku 1911 a dnes patří mezi přední světové výrobce průmyslové prádelenské techniky.

Od roku 2014 je součástí americké skupiny Alliance Laundry Systems (ALS), která je světovou jedničkou v této oblasti. Česká pobočka zaměstnává 800 lidí, dosahuje obratu přes 2,8 miliardy korun (2015) a denně vyrobí okolo 120 kusů špičkové techniky.

Další články k tématům - APS - CPQ - ERP - konfigurátor - nákupu - plánování - servis - SyteLine - výroba - Miroslav Kletenský

Článek ITeuro, a.s. ze dne pátek 16. února 2018

Další články od ITeuro, a.s.

Robert Fárek - nový ředitel společnosti ITeuro

ZETOR nasadí ERP systém Infor SyteLine pro řízení výroby, prodeje a servisu traktorů

Řízení výroby transformátorů s ERP Infor CSI

Zakázková výroba s podporou online konfigurátoru Infor CPQ

Jak na pokročilé řízení výroby a údržby

Jak na výběr informačního systému pro skupinu firem holdingu

Nevhodné řešení informačního systému snižuje zisky podniků i celých holdingů

CPQ konfigurátor zrychluje obchodní, výrobní i plánovací proces

ERP pro řízení diskrétní výroby

Digitalizace výroby a logistiky s podporou ERP Infor CloudSuite Industrial

Digitální podpora výroby

Vzdělávací platforma AdviAcademy pomáhá uživatelům ERP SyteLine

CPQ konfigurátor zakázek pomáhá růstu výroby a odbytu

ERP a specializovaná řešení Infor s dotací EU pro technologie Průmyslu 4.0

Jak na efektivní plánování a rozvrh výroby

InduStream v propojení s ERP Infor SyteLine podpoří výrobu kolejové techniky

ITeuro rozšiřije inovační potenciál IT Clusteru

AdviAcademy pro vzdělávání uživatelů podnikových aplikací

Nová verze Infor CloudSuite Industrial má první české zákazníky

InduStream na konferenci Digitalizace a Průmysl 4.0 v praxi

Rychlé, jednoduché a stabilní předávání výrobních dat do ERP pomocí aplikace InduStream

Digitální transformace ve výrobě vyžaduje kompatibilní ERP

Digitalizace a Průmysl 4.0 v praxi

ERP Infor SyteLine pomůže řídit výrobu dílů pro automobilový průmysl

ERP Infor SyteLine do nových poboček ATA - RACCOON

ERP CloudSuite Industrial zvyšuje produktivitu ve strojírenské výrobě

Upgrade SyteLine ve společnosti Alliance Laundry CE

Plánování výroby s informačním systémem SyteLine

Rozvíjet a zdokonalovat nebo vyměnit podnikový informační systém?

APS systém pro pokročilé plánování a rozvrhování

Infor ERP SyteLine s podporou štítků čárového kódu

IS Infor ERP SyteLine 7: datově propojeno s ekonomickým systémem APSO

Úspěšný upgrade IS Infor ERP SyteLine na verzi 7 ve společnosti GRUND

MS Dynamics CRM s integrovaným SyteLine ERP pro ISAN Radiátory