logo just4web.cz s.r.o.

Elektronické žákovské a třídní knihy školám pomáhají

Čím dál více škol dává přednost elektronickým třídnicím a žákovským knížkám před těmi papírovými. Má to vůbec nějaké výhody? Nebo je to jen zbytečný výstřelek módy?

Na tyto otázky nám nejlépe odpoví školy, které si už elektronický systém vyzkoušely a mohou ho s papírovou verzí porovnat. Mezi takové patří i Základní škola a Mateřská škola Wolkerova Havlíčkův Brod, kde používají Etřídnici. Ta se skládá hned z několika vzájemně propojených modulů a vyznačuje se především svojí jednoduchostí a přehledností.

Jedním z těchto modulů je také elektronická žákovská knížka. S čím v praxi pomůže? "Naprosto neřešíme stálé výmluvy na zapomenutí papírové žákovské knížky. Když žák dostane špatnou známku, žákovskou knížku zatlouká a omlouvá se, že ji zapomněl," vidí jako jednu z největších výhod elektronické verze Hana Hyksová, učitelka havlíčkobrodské základní školy.

Elektronická verze dokáže tu papírovou plnohodnotně nahradit. "Známky si v papírové podobě vůbec nevedu, stačí mi elektronická žákovská. Navíc okamžitě vidím krásný přehled známek všech žáků v jednotlivých předmětech i se spočítanými váženými průměry. Zápisy z elektronické žákovské knížky za určité období lze bezproblémově vytisknout a nechat podepsat rodiči," dělí se o své zkušenosti paní učitelka Hyksová.

Další z modulů je elektronická třídní kniha. I ta má pro učitele několik výhod. "V elektronické třídní knize si píšeme podrobný zápis probraného učiva. Je zde na něj 255 znaků. Do klasické papírové třídní knihy se zápis kolikrát ani nevejde. A pokud se mi nepodaří některou věc splnit, zápis lze snadno opravit. To v papírové verzi nelze," zamýšlí se učitelka Základní školy Wolkerova.

Elektronická třídní kniha učitelům šetří čas i práci. "V Etřídnici hned vidím celkový součet zameškaných hodin. To je naprosto nesrovnatelné s ručním počítáním z papírové třídní knihy. Krásně je také vidět červeně zvýrazněná nesplněná absence v daném předmětu. Navíc se můžu na počet zameškaných hodin a důvody kdykoliv podívat. Po podepsání absence v papírové podobě jsem po měsíci nevěděla nic. Musela bych opět vybrat žákovské knížky," potvrzuje Hana Hyksová.

Etřídnice zlepšuje komunikaci mezi školou a rodiči. "Snadno napíši zprávu pro rodiče a zkontroluji si, jestli si ji přečetli. A funguje to i obráceně,“ uvádí mezi žáky oblíbená učitelka. Svůj přístup do systému mají i rodiče. „Sami krásně vidí přehledy známek i s váženými průměry. V papírové žákovské, hlavně té zatloukané, může spousta známek chybět. Rodiče pak byli po dopsání i všech zbylých nemile překvapeni. Toto všechno odpadlo," dodává paní Hyksová.

Přechod na něco nového bývá provázen obavami. Jak to bylo na Základní škole Wolkerova? "Jako administrátor jsem se systému nebála, mohla jsem si jej předem vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že jsem zjistila, jak je systém jednoduchý a snadno ovladatelný, tak jsem věřila, že se s ním všichni učitelé brzy naučí pracovat. A také se tak stalo. Opravdu mi kolegové tuto skutečnost potvrdili," ujišťuje učitelka matematiky, fyziky a informatiky.

S Etřídnicí dokáže pracovat opravdu každý. "I počítačově méně zdatní učitelé se se systémem sžili velmi, velmi rychle," dokazuje snadnou ovladatelnost třídní učitelka 9. A. Při přechodu z papírových třídnic a žákovských knížek na ty elektronické se tak není čeho bát. Navíc je k systému poskytována kvalitní uživatelská podpora. "Spolupráce je na nejvyšší úrovni. Nemohu napsat nic jiného. Vše je řešeno okamžitě a s ochotou," uzavírá Hana Hyksová.

Další články k tématům - elektronizace - Etřídnice - škola - učitel - vzdělávání

Článek just4web.cz s.r.o. ze dne pátek 4. prosince 2015

Další články od just4web.cz s.r.o.

Elektronické žákovské a třídní knihy školám pomáhají