logo Kverulant.org, o.p.s.

IT tunel na předražené vysílačky pro celníky

Generální ředitelství cel vypsalo soutěž na nákup vysílaček za téměř 60 milionů korun. O žádnou soutěž však nejde, zadávací podmínky jsou totiž ušity na míru konkrétnímu dodavateli - firmě KonekTel. Cílem Kverulanta je zrušení tohoto fingované výběrového řízení.

Generální ředitelství cel vypsalo v roce 2017 výběrové řízení na nákup vysílaček, které bylo z formálních důvodů zrušeno a pak znovu vyhlášeno s termínem pro podání nabídek do 16. 1. 2018. V obou případech jsou zadávací podmínky přizpůsobeny pro již předem vybraného dodavatel - firmu KonekTel.

Ve specifikaci zakázky je dodávka 360 ks ručních vysílaček a dodání a montáž 260 ks vozidlových stanic za předpokládanou cenu 56 milionů korun. To vše ve vskutku speciálním standardu P25, který používají bezpečnostní složky v USA a který v ČR prodává jen firma KonekTel.

V Evropě se pro tento účel používají jiné systémy, zejména technologie DMR a TETRA. Ty jsou zcela srovnatelné, schopné P25 plně nahradit a díky konkurenci mohou být i výrazně levnější. Celníci kdysi dostali několik vysílaček systému Motorola P25 darem od ambasády USA, ale již dávno nastal čas se ze závislosti na jediném dodavateli vymanit.

Závislosti na jednom dodavateli se nejen v českém kotlině stala takovým fenoménem, že pro ni existuje speciální termín, vendor lock-in. Kam vede vendor lock-in v kombinaci s pořádným tunelem dobře ilustruje nákup CRABu, centrálního registru administrativních budov za 1,6 miliardy korun. Přitom CRAB byl a je v zásadě jen trochu lepší excelová tabulka.

Na celém výběrovém řízení je také velmi podezřelá skutečnost, že podle specifikace radiostanic uvedené v zadávací dokumentaci není k vysílačkám poptávána funkce šifrování, GPS ani ManDown (funkce "ležící muž" aktivuje nouzový stav v případě, že se vysílačka dostane do vodorovné nebo převrácené polohy a setrvá v ní po určitou dobu).

Celníci pouze požadují, aby vysílačky měly možnost tyto funkce v budoucnu doplnit. Patrně i velký fanoušek otevřenosti státní správy bude souhlasit, že funkcionalita šifrování je pro celníky naprosto klíčová.

Radiostanice pro systém P25 lze velmi pohodlně odposlouchávat skenerem v ceně cca 12 tisíc korun. Pokud si tedy celníci skutečně koupí vysílačky od KonekTelu, bude nejspíš následovat výběrové řízení na zabezpečení nových vysílaček proti odposlechu.

A jediným možným dodavatelem bude naprosto nepřekvapivě nejspíš opět pouze KonekTel. Mimochodem radiostanice již zmíněného systému DMR, které jsou rovněž používány bezpečnostními složkami, mají digitální šifrování jako základní funkci, kterou není třeba zvlášť připlácet.

Kverulant se v lednu 2018 obrátil na generálního ředitele Generálního ředitelství cel Milana Poulíčka a v dopise ho požádal, aby výběrové řízení zrušil.

Nebude-li výběrové řízení zrušeno, hodlá se Kverulant obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, přestože poplatek za podnět k antimonopolnímu úřadu přijede na 10 tisíc korun.

Kverulant se s firmou KonekTel nesetkává poprvé. V roce 2013 si pražský Dopravní podnik přichystal další tunel. Šlo o dodávku předražené ostrahy. Vtip spočíval v tom, že jediným možným účastníkem byla hlídací agentura, jejíž partner disponuje certifikátem pro vysílačku Motorola Dimetra IP, verze R 8.1.

Tím byla v České republice jen a pouze firma KonekTel. Kverulantovi se podařilo tento tunel odhalit a v červnu 2015 i zastavit. Díky Kverulantovi tak Dopravní podnik, resp. daňoví poplatníci nepřišli o 110 milionů korun.

Další články k tématům - bezpečnost - CRAB - DMR - GPS - KonekTel - Motorola - P25 - radiostanice - skener - soutěž - šifrování - tendr - TETRA - tunel - vysílačky

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne středa 17. ledna 2018

Další články od Kverulant.org, o.p.s.