logo Kverulant.org, o.p.s.

V tendru na vysílačky pro Hradní stráž byl nejspíš porušen zákon

Kverulant požaduje zrušit tendr za 130 milionů Kč na vysílačky pro Hradní stráž Pražského hradu, neboť vyšlo najevo, že vítězná firma KonekTel nesplnila zákonné podmínky veřejného výběrového řízení.

Zákon o zadávání veřejných zakázek v rámci boje proti korupci od října 2016 zakázal zadávat veřejné zakázky společnostem s anonymními vlastníky. Do tohoto data měli všichni soutěžitelé čas zveřejnit své vlastníky formou zaknihování svých akcií. Jinak měly být z každé veřejné soutěže vyloučeni.

Firma KonekTel přitom tuto zákonnou podmínku začala splňovat až 15. 11. 2017 - tedy téměř dva měsíce po původním termínu na odevzdání přihlášek do hradního tendru. Kverulant na tuto skutečnost ve čtvrtek 15. 3. 2018 upozornil Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Kverulantovo podání navazuje na jeho nedávný podmět antimonopolnímu úřadu ve kterém upozorňuje na fingovanou soutěž na nákup vysílaček pro Generální ředitelství cel a na dalších 17 zakázek za 30 milionů korun, které také nelegálně vyhrála firma KonekTel.

"Nové vybavení pořízené v otevřeném výběrovém řízení zajistí minimálně na dalších 10 let Hradní stráži bezpečnější a kvalitnější spojení. Nejen mezi sebou, ale i s komunikačními systémy armády," řekla pro server Aktuálně.cz ministryně Karla Šlechtová (ANO).

Další články k tématům - KonekTel - korupce - soutěž - tendr - vysílačky - zákon - Karla Šlechtová

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne pátek 16. března 2018

Další články od Kverulant.org, o.p.s.