logo Kverulant.org, o.p.s.

IT projekt CRAB stále ještě bez auditu

Po půl roce od zadání na hospodárnost projektu CRAB je audit zatím ve fázi kompletace auditní zprávy, následně bude probíhat kontradiktorní řízení. Proč to Ministerstvu financi tak dlouho trvá?

Nezisková organizace Kverulant.org označila loni v listopadu nákup programu centrálního registru administrativních budov (CRAB) za největší tunel v dějinách českého IT. Ministr financí Andrej Babiš tehdy na základě Kverulantových zjištění nařídil okamžitý mimořádný audit celého projektu. Ten však není ani po půl roce hotový.

Historie projektu CRAB začíná v roce 2008, kdy byl schválen projektový záměr na zavedení centralizované evidence administrativních budov státu. Vytvoření a provoz CRABu má českou státní pokladnu přijít do konce roku 2019 na více než 1,6 miliardy korun. S DPH to činí skoro 2 miliardy. Utraceny již byly stovky milionů. Experti organizace Kverulant.org však odhadují skutečnou cenu na maximálně desítky milionů korun, a to včetně provozu.

Kverulant.org ministerstvu poskytl v loňském roce všechny podklady k problematické zakázce a formuloval i zadání mimořádného auditu, který ministr Babiš následně zadal svým podřízeným. Andrej Babiš tehdy prohlásil: "Na základě Kverulantových informací jsem nařídil okamžitý a mimořádný audit na celou kauzu. Chci také zopakovat, že celý CRAB vznikl za ministra Kalouska a tehdejšího ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, pana Vaňka, kterého už jsme dávno vyměnili. Smlouvy, které jsme zdědili, jsou de facto nevypověditelné, ale i to bude prověřeno. Můj náměstek Lukáš Wagenknecht již zahájil jednání s hlavním dodavatelem CRABa, firmou IBM."

Po půl roce od zadání auditu na hospodárnost projektu CRAB se organizace Kverulant.org resortu dotázala, zda je audit již hotov. Lukáš Wagenknecht, I. náměstek ministra, k tomu Kverulantovi napsal: "Na základě pokynu pana ministra Vám zasílám písemně průběžnou informaci k probíhajícímu auditu projektu CRAB. Audit je nyní ve fázi kompletace auditní zprávy, následně bude probíhat kontradiktorní řízení. Po finálním vypořádání a ukončení auditu Vám budeme moci na základě žádosti zprávu poskytnout."

Ing. Vojtěch Razima, ředitel Kverulant.org, k tomu dodává: "My samozřejmě chápeme, že audit programu, jako je CRAB, netrvá čtrnáct dnů, ale za půl roku už by měl být dávno hotov. Klademe si otázku, proč to ministerstvu tak dlouho trvá. Napadají nás hned dvě vysvětlení. Buď se jedná o fatální neschopnost, nebo ve skutečnosti nemají zájem největší tunel v dějinách českého IT zastavit dříve, než všechny peníze zmizí někde v Karibiku.“"

Kverulant si v této kauze klade za cíl zastavit největší tunel v dějinách českého IT a potrestat viníky. Pomozte nám těchto cílů dosáhnout. Děkujeme za to, že šíříte tyto informace dál a držte nám palce. I taková podpora je pro nás důležitá.

Další články k tématům - audit - CRAB - IBM - Andrej Babiš - Lukáš Wagenknecht - Vojtěch Razima

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne středa 27. května 2015

Další články od Kverulant.org, o.p.s.