logo Kverulant.org, o.p.s.

IT tunel CRAB Andrej Babiš dosud nezastavil

Jde o nákup informačního systému CRAB - centrálního registru administrativních budov za 1,6 miliardy Kč. Ministr financí Andrej Babiš, který jej má v gesci, nařídil v prosinci 2014 audit tohoto programu. Ten stále není hotov a vše nasvědčuje tomu, že Babiš buď nechce, nebo neumí celou věc řádně prošetřit!

Historie projektu CRAB, který je dosud největším tunelem v dějinách českého IT, začíná v roce 2008, kdy byl schválen projektový záměr na zavedení centralizované evidence administrativních budov státu. Vytvoření a provoz CRABu má českou státní pokladnu přijít do konce roku 2019 na více než 1,6 miliardy korun. S DPH to činí skoro 2 miliardy.

Utraceny již byly stovky milionů. Experti organizace Kverulant.org však odhadují skutečnou cenu na maximálně desítky milionů korun, a to včetně provozu.

Kverulant.org MF poskytl v loňském roce všechny podklady k problematické zakázce a formuloval i zadání mimořádného auditu, který ministr Babiš údajně již v prosinci 2014 zadal svým podřízeným. Ten však stále není hotov.

"Chtěli jsme věřit, že největší tunel v dějinách českého IT bude včas zastaven. Zatím tomu však nic nenasvědčuje. Audit CRABa ve skutečnosti nezačal v prosinci roku 2014, ale až koncem dubna 2015. Ještě horší je však skutečnost, že stále není hotov a plýtvání tak nejspíš dále pokračuje. Vše tedy nasvědčuje tomu, že ministr Babiš buď nechce, nebo neumí celou věc řádně prošetřit. A to je tristní zjištění, když uvážíme, že Babišovo hnutí ANO se dostalo k moci i sliby o zastavení plýtvání. Ani skutečnost, že hlavním dodavatel CRABu je firma IBM, která je zároveň dvorním dodavatelem IT pro Agrofert nehovoří ve prospěch ministra Babiše. Agrofert se dostal dokonce do globálních referencí IBM. Nabízí se hypotéza, že Andrej Babiš nechce zavřít IBM zlatý důl CRAB výměnou za významnou slevu pro Argofert," doplňuje ředitel organizace Kverulant.org Vojtěch Razima.

Další články k tématům - Agrofert - audit - CRAB - IBM - tunel - Andrej Babiš - Vojtěch Razima

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne středa 12. srpna 2015

Další články od Kverulant.org, o.p.s.