logo Kverulant.org, o.p.s.

Audit IT tunelu CRAB odhalil chyby za 181 milionů Kč

Ministr financí Andrej Babiš na základě Kverulantových zjištění nařídil mimořádný audit nákupu programu centrálního registru administrativních budov. Ten je nyní hotov a odhalil chyby za 181 milionů korun - ty stát nejspíš bude muset vrátit do Bruselu.

"Jsme rádi, že nám dal audit zapravdu, ale nemůžeme být spokojeni s tím, že Česká republika nejspíš bude muset za porušení zákona vrátit téměř 200 milionů korun. A ještě horší je, že za to zatím nebyl nikdo ani obviněn natož potrestán. Navíc auditovaná částka ve výši 250 milionů korun je jen část z celkových 1,6 miliard korun. Zní to neuvěřitelně, ale tolik nás má na CRAB do roku 2019 stát. Proto znovu apelujeme na ministra Babiše, aby touto kauzou dál zabýval a nechal provést další audit, který se bude zabývat celkovými náklady projektu a který pojmenuje viníky této situace," říká ředitel organizace Kverulant.org Vojtěch Razima.

Celkový závěr auditu

Audit odpovídá na stanovené cíle auditu následovně:

Byly ověřeny celkové certifikované výdaje ve výši 254 119 025 Kč, z toho:

Historie projektu CRAB začíná v roce 2008, kdy byl schválen projektový záměr na zavedení centralizované evidence administrativních budov státu. Vytvoření a provoz CRABu má českou státní pokladnu přijít do konce roku 2019 na více než 1,6 miliardy korun. S DPH to činí skoro 2 miliardy. Utraceny již byly stovky milionů. Experti organizace Kverulant.org však odhadují skutečnou cenu na maximálně desítky milionů korun, a to včetně provozu.

To bylo důvodem, proč ministr Babiš zadal svým podřízeným provedení auditu. Audit se zabýval částí projektu, který byl financován z evropských peněz. Auditní zpráva, kterou má Kverulant.org k dispozici uvádí, že ze 254 milionů korun bylo v souladu se zákonem utraceno jen 73 milionů korun. Zbylých 181 milionů bude muset stát velmi pravděpodobně vrátit Evropské unii.

Hlavním porušení zákona spočívalo v tom, že zakázky dostávala bez výběrových řízení firma IBM. Audit také konstatuje, že realizovaný projekt není v souladu s poskytnutou dotací, protože neplní nastavené cíle, tj. nedochází k plnění související podmínky týkající se funkčnosti zejména z důvodu nekvalitní datové základny.

Další články k tématům - audit - CRAB - tunel - zákon - Vojtěch Razima - Andrej Babiš

Článek Kverulant.org, o.p.s. ze dne pátek 20. listopadu 2015

Další články od Kverulant.org, o.p.s.