logo Merz s.r.o.

Ruční výroba pod kontrolou se zařízením MStalker

Společnost Merz představuje unikátní zařízení, které je určeno ke sledování výroby na manuálních pracovištích výrobních podniků. Monitoruje a zaznamenávání stavy v průběhu výrobního procesu a data posílá do nadřazeného systému.

MStalker je zařízení, které bylo vyvinuto pro manuální pracoviště výrobních podniků, kdy operátor pomocí tlačítek zaznamenává počet vyrobených a vadných kusů, a otočným přepínačem volí důvod pozastavení výroby (prostoje) na pracovišti.

Zpětně zařízení informuje operátora pomocí displeje a diod o stavu výroby z nadřazeného systému - název prostoje na displeji, přihlášený uživatel a aktivovaná výroba indikovaná diodami.

Funkcionalitu jednotlivých komponent je možné přizpůsobit individuálně dle přání zákazníka. Otočný přepínač lze použít nejen pro typování prostojů, ale například i pro typování vadných kusů nebo pro hlášení požadavků na materiál.

Diody, displej a bzučák je možné použít nejen pro informování, ale i pro vynucení akce operátorem. Firmware zařízení lze pro tyto účely aktualizovat vzdáleně přes TCP kompletně bez nutnosti fyzické manipulace se zařízením.

MStalker komunikuje s nadřazeným systémem pomocí otevřeného protokolu MODBUS TCP. Jako nadřazený systém nabízí společnost Merz vlastní Modbus OPC Server. Je však možné použít jakýkoli jiný Modbus OPC server.

Ve webovém rozhraní zařízení lze spravovat základní nastavení, jako je síťové nastavení, hodnoty otočného přepínače, prodlení stisku tlačítek a přepnutí otočného přepínače nebo vypnutí bzučáku. Dále webové rozhraní zobrazuje aktuální stav všech veličin.

Jednoduchost provedení zařízení, hliníkové tělo, velká tlačítka i otočný přepínač byly zvoleny pro snadnou a jednoduchou manipulaci i v silných pracovních rukavicích. Pomocí magnetických pásků je možné zařízení jednoduše upevnit na kovovou konstrukci. Pokud pracoviště poskytuje signál vyrobeného kusu, lze samosvornou svorkovnicí umístěnou na čele alternativně k tlačítkům přivést tento signál do zařízení.

MStalker je napájen po datovém síťovém kabelu (tzv. Power over Ethernet, PoE), což snižuje náklady na kabeláž a montáž, zjednodušuje a zvyšuje přehlednost zapojení nebo umožňuje vzdálený restart zařízení vypnutím napájení na switchi. Pro případ přerušení napájení zařízení obsahuje paměť uchovávající počty stisků obou tlačítek pro každou polohu otočného přepínače.

Zařízení prošlo zkušební laboratoří, a splňuje tak potřebné bezpečnostní předpisy. Společnost Merz ho bude nabízet zejména v rámci implementací svých systémů a aplikací, a cenu tak bude stanovovat především projektově.

Počítá se i s prodejem přes e-shop se stanovením minimálního odebraného množství. Cena by se měla pohybovat přibližně v rozmezí od 5500 do 7000 Kč bez DPH.

Další články k tématům - Ethernet - monitoring - montáž - operátor - PoE - výroba

Článek Merz s.r.o. ze dne pátek 31. března 2017

Další články od Merz s.r.o.