logo Merz s.r.o.

Plánovací systém pomáhá plynule reagovat na změny výroby

Plánovací systém MPlanLak pomáhá s řízením výroby lakovací linky Magna Exteriors Bohemia. Nové řešení od společnosti Merz nahradilo původní plánovač, který neumožňoval plánovat oboustranné lakování, což byl hlavní požadavek ze strany zákazníka.

Plánovací systém Merz MPlanLak vyvinutý na míru pro společnost Magna Exteriors Bohemia zajišťuje plánování pro oboustranné lakování nárazníků různých barvotypů. Současně došlo i k SW úpravě na lakovací lince tak, aby linka oboustranné lakování umožňovala.

MPlanLak zobrazuje stavy skidů (skutečnost versus plán), umožňuje plánovat a importovat plán (zahrnuje jednoduchý interface pro import plánu z Excelu do plánovače). Kromě toho plánovací systém umožňuje flexibilní automatické výjezdy a vjezdy skidů - například pro případ údržby nebo defektu.

Zákazník má také možnost ruční korekce plánu na lince při mimořádných situacích. Součástí projektu je také interface dat z plánovacího systému MPlanLak na terminály a LCD panely, na kterých obsluha svěšování vidí potřebné informace o jednotlivých blížících se skidech a také informace o potenciálně vadných kusech při výpadku robotů nebo při zastavení dopravníku. Na pracovišti svěšování je také umístěna čtecí stanice, která v případě příjmu skidu s příznakem "vadný" spustí zvukovou a světelnou signalizaci.

"Nový plánovací systém Merz MPlanLak nám jednoduše umožnuje naplánovat výrobu dle požadavků zákazníka a tím plynule reagovat na změny ve výrobě. Systém je instalovaný na centrálním serveru a tím je možnost přistupovat do plánovacího softwaru z jakéhokoliv počítače s příslušným oprávněním. Dále nám systém umožňuje aktuálnější přehled zadané výroby než předchozí systém. Dle zabarvení skidu lze jednoduše zjistit, v které oblasti lakovny se daný skid nachází. Popřípadě je možné k jednotlivým skidům napsat krátký komentář a informovat obsluhu linky. Díky reportům ze systému lze zpětně dohledat veškeré informace spojené s výrobkem. Tento krok nám dřívější systém neumožňoval. Jednoduché a intuitivní prostředí systému Merz MPlanLak nedělal plánovačům výroby po zaškolení sebemenší problém," upřesňuje Bc. Boris Rudzan, Production Manager Exteriors, Assistant General Manager společnosti Magna Exteriors Bohemia.

Společnost Magna Exteriors (Bohemia) s.r.o. je od května roku 2009 součástí globální společnosti Magna operující ve více než 25 zemích světa s celkovým počtem zaměstnanců přesahujícím 72 tisíc. Magna je světově uznávaným výrobcem a dodavatelem komponentů a systémů pro automobilový průmysl. V České republice má společnost výrobní závody v Liberci a Nymburce.

Článek Merz s.r.o. ze dne úterý 19. dubna 2016

Další články od Merz s.r.o.