logo Microsoft s.r.o.

Microsoft zahájil nový ročník soutěže Imagine Cup

Soutěž Imagine Cup 2009 probíhá v 9 kategoriích, do kterých je již nyní možnost se zaregistrovat. U čtyřech kategorií bude navíc zcela poprvé probíhat nezávisle na celosvětovém finále také české národní utkání.

Téma pro Imagine Cup 2009 proto zní - "Představte si svět, kde technologie řeší největší problémy dneška."

České úspěchy

Češi patří již několik let mezi úspěšné účastníky celosvětového finále soutěže Imagine Cup. V roce 2006 na sebe studenti z Vysokého učetní technického v Brně upoutali pozornost návrhem navigační slepecké hole. V následujícím roce se mezi nejúspěšnější nápady probojoval projekt SilentBooks, který mohou využívat neslyšící v cestě za vzděláním. Imagine Cup 2008 pak patřil projektu DIP (systému včasného varování před přírodními katastrofami) týmu z Vysoké školy Báňské - technické univerzity v Ostravě a týmům z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové, které se umístily v kategorii programátorů na 5. - 6. místě. Při účasti 200 000 studentů z více než 100 zemí tak projekty českých reprezentatů patří dlouhodobě mezi jedny z nejúspěšnějších.

Soutěžní kategorie :

Soutěž Imagine Cup 2009 probíhá v 9 kategoriích, do kterých je již nyní možnost se na imaginecup.cz zaregistrovat. U čtyřech kategorií bude navíc zcela poprvé probíhat nezávisle na celosvětovém finále také české národní utkání. Studenti tak získávají další příležitost pro využití svých nápadů a připravených projektů.

  1. Návrh softwaru
    Úkolem této disciplíny je vytvořit reálné softwarové aplikace nebo služby, které odpovídají tématu soutěže. Studenti musí přijít s nápadem, na jeho základě vytvořit projekt a realizovat celý vývojový proces. Této kategorie se soutěžící účastní osobně a z českého regionálního kola postoupí výherce přímo do celosvětového finále v Káhiře.

  2. Embedded vývoj
    Účastníci v této kategorii mají za úkol vyvinout funkční prototyp integrovaného zařízení s operačním systémem Windows CE, které lze použít při řešení některého z obtížných sociálních problémů. Tento úkol důkladně prověří schopnosti soutěžících, kteří chtějí přenést svá řešení přímo do terénu. České národní finále proběhne pod záštitou společnosti Elbacom, která je výhradním distributorem operačních systémů Microsoft Embedded pro český a slovenský trh.

  3. Vývoj her
    Tato kategorie představuje obtížnou zkoušku tvůrčích a technických dovedností studentů, kteří musí vytvořit hru, jejíž účelem bude nejen pobavit, ale také podpořit pozitivní sociální změny. Studenti z celého světa mohou získat mezinárodní uznání pro své hry vytvořené v produktu XNA Game Studio. Národní české finále bude u této disciplíny probíhat pod záštitou organizace Prague ACM SIGGRAPH.

  4. Roboti a algoritmy
    Roboti potřebují více než převody a kabely – potřebují velmi složité algoritmy, které jim umožňují komunikovat s okolním prostředím. Tato nová soutěží kategorie je jakousi matematickou překážkovou dráhou, kterou musejí studenti absolvovat a vyřešit přitom sérii rébusů, programátorských úkolů a algoritmických hádanek. Také u této kategorie převezme záštitu nad národním kolem Prague ACM SIGGRAPH.

  5. IT řešení
    Úkolem studentů je vývoj, nasazení a údržba IT systémů, které jsou funkční, robustní a bezpečné. V této náročné soutěži musejí studenti prokázat své schopnosti a dovednosti v oboru sítí, databází a serverů.

  6. MashUp
    Dokážeme-li vnímat svět více než z jednoho úhlu, může v nás inspirovat nové nápady. V této kategorii mají studenti za úkol zkombinovat různé prvky (hudbu, data, obraz, služby – fantazii se meze nekladou) a uspořádat je tak, aby zásadně změnily názor diváků na některý z palčivých celosvětových problémů. Nové a neočekávané asociace přitahují zájem, a studenti tedy mohou upozornit na aspekty, které byly dosud opomíjeny.

  7. Fotografie
    Velcí fotografové dobře vědí, že i jediný snímek dokáže změnit svět. V této soutěži vyprávějí studenti formou fotografické eseje složené z inspirujících snímků příběh, který je zaměřen na některý z nejzávažnějších problémů lidstva. Fotografie musí upoutat zájem publika a prokázat, že autor osobně chápe podstatu příslušného globálního problému. Po velkém zájmu v minulém roce bude také letos probíhat české finále pod záštitou časopisu FotoVideo.

  8. Krátký film
    V této kategorii potřebují studenti využít všechny své schopnosti, aby vyrobili působivý a přesvědčivý krátký film. Jako tvůrci budou odpovědni za celý tvůrčí proces od námětu a obrazového scénáře přes natáčení digitální kamerou až po finální úpravy a prezentaci snímku.

  9. Design
    Studenti jsou vyzváni k vytvoření nového nápaditého způsobu interakce mezi strojem a člověkem. Za použití sady nástrojů Microsoft Expression využijí sílu technologie jako prostředku pro svou tvořivost.

Pravidla soutěže Imagine Cup

Soutěž je rozdělena do několika kol. Soutěžící v kategorii Návrh softwaruse utkají v regionálním českém kole, a vítěz postoupí do celosvětového finále, které proběhne v červenci 2009 v Káhiře. Studenti v ostatních soutěžních kategoriích bojují většinou on-line se svými mezinárodními soupeři a jsou průběžně vyřazováni. Do mezinárodního finále pak postupuje pouze 6 nejlepších týmů či jednotlivců v každé kategorii.

Nejlepší návrhy budou oceněny finanční odměnou ve výši celkem 170 000 amerických dolarů. Kromě ocenění, znamená pro studenty úspěšná účast v soutěži také nové profesní příležitosti a šanci ovlivnit životy ostatních lidí. U kategorií Embedded vývoj, Vývoj her, Roboti a algoritmy a Fotografie je české národní finále od celosvětového odděleno.

Soutěžící, kteří nepostoupí do celosvětového finále, tak mají stále možnost uspět v kole národním. V případě Návrhu softwaru postupuje z českého regionálního kola vítěz do celosvětového finále. Do soutěže se mohou zapojit studenti starší 16 let.

Partnery soutěže Imagine Cup 2009 v České republice jsou Elbacom, FotoVideo, Chytrepaliace.cz, ISIC, Jihomoravské inovační centrum, Microsoft Inovační Centrum, Pixel, Prague ACM SIGGRAPH a Státní fond životního prostředí.

Článek Microsoft s.r.o. ze dne úterý 7. října 2008

Další články od Microsoft s.r.o.

Otestujte připravenost firmy na GDPR

České firmy mezi nejlepšími celosvětovými partnery Microsoftu

Nové Microsoft inovační centrum ve spolupráci s WBI

Profesionální cloudové řešení Office 365 pro neziskovky zdarma

Microsoft posiluje odkoupením divize zařízení a služeb Nokia

Steve Ballmer odstoupí z pozice generálního ředitele Microsoftu

Podniková řešení nové generace od Microsoftu

Biljana Weber střídá na postu generálního ředitele Microsoft ČR Romana Cabálka

Microsoft vyhlásil celosvětové vítěze a finalisty ocenění Partner of the Year 2013

Microsoft vyhlasil vyherce Microsoft Awards 2013

Softwarové pirátství ohrožuje uživatele ve firemním prostředí

Podle studie Microsoftu uživatelé ignorují internetové hrozby

Microsoft rozšiřuje cloudový operační systém o nástroje pro správu

Microsoft soutěž: Tvoje firma, Tvoje šance na úspěch

Personální změny top managementu české pobočky Microsoftu

Imagine Cup 2013 startuje

Nový Microsoft hardware: stylové myši s hravým designem pro zábavu při práci

Produktové řady Wedge a Sculpt: nový Microsoft hardware pro Windows 8

První české aplikace pro Windows 8

Learning Suite stáhne bezplatné aplikace Microsoftu v jediné instalaci

Fleveo s design certifikací aplikací pro Windows 8

MSDN fóra v nové podobě

Martin Hruška: nový manažer divize Microsoft Office

Nové Visual Studio 11 s podporou tvorby dotykových Metro aplikací

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 5000: praktická bluetooth klávesnice s tenkým profilem

Microsoft TechDays 2012: konference pro IT odborníky a vývojáře

Imagine Cup 2012: studenti, ukažte světu své projekty

Microsoft WebMatrix v nabídce hostingových služeb ACTIVE 24

Office 365: Univerzita Hradec Králové používá cloudové technologie Microsoftu

Marketplace se stovkou českých aplikací

Windows Phone 7.5: Marketplace se otevírá pro vývojáře dalších zemí včetně České republiky

Carmen Du Bois: nová marketingová ředitelka Microsoft ČR

Web v sobotu oslaví dvacet let

Nová verze Microsoft Desktop Optimalization Pack

Microsoft rozšiřuje nabídku softwarových dárcovských programů

Microsoft představuje nové cloudové nástroje a serverová řešení

Platforma Windows Azure byla oceněna jako nejlepší cloudová služba

Dalibor Kačmář: nový manažer serverové divize Microsoft

Ukončení služby Windows My Phone pro Windows Phone 6.x

Mango: nový update pro Windows Phone

Imagine Cup 2011: dva české týmy ve finále celosvětové soutěže

Microsoft Dynamics AX 2012: nové revoluční řešení pro plánování podnikových zdrojů

Windows Phone 7: Microsoft představuje novou verzi vývojářských nástrojů

Internet Explorer 10 v testovací verzi pro vývojáře

Novinky v aplikaci Internet Explorer 9

Techmania: vyzkoušejte si horké novinky od Microsoftu

Microsoft oznamuje personální změny

Opening Windows: networking mezi ženami na manažerských pozicích

Otestujte novinky od Microsoftu

DreamSpark: SW Microsoft zdarma pro studenty vybraných vysokých škol