logo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

MMR vybralo návrh řešení NEN pro elektronizaci veřejných zakázek

Odborná porota MMR vybrala návrh řešení elektronického systému pro zadávání veřejných zakázek - NEN (Národní elektronický nástroj). Vítězem je konsorcium dvou firem - CS-PROJECT spol. s r.o. a BDO IT a.s.

Vzhledem k tomu, že problematika veřejných zakázek je komplikovaná a jeho elektronizace se rozvíjí velmi dynamicky, ustavilo MMR odbornou porotu k posouzení návrhů. Návrhy přihlášené do soutěže posuzovali zástupci resortů vnitra, financí, práce a sociálních věcí a místního rozvoje.

"Na celkem třech jednáních porota pečlivě studovala zaslané návrhy. Nakonec byla vybrána nabídka konsorcia společností CS-PROJECTspol. s r.o. a BDO IT a.s., která nejlépe splnila požadavky kladené legislativou a zároveň prokázala nejhlubší znalost samotných procesů zadávání veřejných zakázek ve státní správě a samosprávě", řekl člen poroty Mgr. Radoslav Bulíř - ředitel odboru Rozvoje ICT MF a ředitel projektu Integrovaného informačního systému Státní pokladny z Ministerstva financí.

Podle něj je záruka, že systém NEN postavený na základě tohoto návrhu bude přínosem pro všechny zadavatele.

NEN bude v plném provozu administrovat veřejné zakázky v ročním objemu 500 miliard korun. Zjednodušeně řečeno, aplikace NEN každému uživateli pomůže připravit, vést a vyhodnotit libovolnou veřejnou zakázku striktně dle zákona. MMR očekává, že vedle snížení administrativní zátěže přispěje k zásadnímu posunu v transparentnosti nakládání s veřejnými financemi.

NEN by měl být spolu s e-tržišti páteří připravovaného projektu Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ). Celý projekt NIPEZ je financován z peněz Evropské unie prostřednictvím Integrovaného operačního programu (IOP).

"Vítězný návrh bude nyní rozpracován v navazujícím jednacím řízení bez uveřejnění. Po finalizaci poslouží jako podklad při otevřeném výběrovém řízení na vývoj Národního elektronického nástroje (NEN)", uvedl Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj.

V rozpočtu projektu je předpokládaná hodnota této zakázky stanovena na 171,925 mil. Kč bez DPH.

Článek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR ze dne úterý 28. června 2011

Další články od Ministerstvo pro místní rozvoj ČR