logo Mironet, s.r.o.

Herní myš Microsoft SideWinder X8 s revoluční technologií BlueTrack

Vyzkoušeli jsme v Mironetu žhavou novinku společnosti Microsoft, novou herní myš z řady SideWinder s pořadovým číslem X8. Microsoft má s výrobou herních polohovacích zařízení dlouholeté zkušenosti a jeho herní myšky jsou u uživatelů hodně vysoko v žebříčku. Jak si stojí poslední "hlodavčí" počin se dozvíte se v naší exkluzivní recenzi.

Své dlouholeté zkušenosti s vývojem počítačových periferií Microsoft zúročuje i při návrzích myší. První, tehdy kuličkovou myš se dvěma tlačítky představil v roce 1982. Šlo o tak revoluční technologii, že musel být v balení dodáván i výukový program na její využívání. Myš však práci s počítačem natolik ulehčovala, že se pomalu rozšířila do domácností i firem. Vývoj se však nezastavil.

V roce 1999 se pak objevila optická myš, což byl pro vývoj „hlodavců“ obrovský zlom. Další revoluce pak nastala v roce 2005 s příchodem laserové technologie snímání pohybu. Ani zde se však experti Microsoftu nezastavili a přišli na trh s technologií BlueTrack, která nabízí vyšší přesnost a hodnoty rozlišení než laserové myši. BlueTrack se vyznačuje především tím, že si poradí s mnohonásobně větším počtem povrchů než jeho předchůdci.

Jak funguje BlueTrack

V souvislosti s tím, jakým tempem roste podíl prodeje notebooků vůči stolním počítačům, rostou i požadavky na mobilitu periferií. Ani optické, ani laserové senzory nebyly schopny si poradit například s prašným, nerovným nebo příliš lesklým povrchem. U BlueTrack se však podařilo Microsoftu skloubit spolehlivost optických senzorů s přesností laserových. Nové myšky si tak hravě poradí jak s nerovným dřevěným stolem restaurace, tak s povlečením v hotelovém pokoji.

Popis a specifikace technologie BlueTrack

Jádrem tohoto zařízení je totiž světelný LED emitor, který vyzařuje modrý paprsek, jehož průměr je cca 4x větší než u laserového zdroje. Odolnost vůči nečistotám a nerovnostem je tedy nesrovnatelně vyšší. Důlěžité je právě použití modré LED diody s lepšími světelnými vlastnostmi než červená - viz. Blue-ray.

Microsoft SideWinder X8 v číslech a datech

Stejně jako první myšky využívající BlueTrack - Explorer Mouse a Explorer Mini Mouse, které Microsoft představil v polovině loňského roku - se i SideWinder X8 připojuje k počítači nebo notebooku pomocí bezdrátové technologie na 2,4 GHz, což zaručuje dosah téměř deset metrů. Navíc díky přenosu na radiové bázi nemusí být Váš "hlodavec" v přímém "očním" kontaktu s přijímačem, který je připojen k počítači pomocí USB portu.

Pohled na obě strany myši Explorer mini mouse

Napájení myšky zajišťuje jedna baterie typu AA a výdrž na jedno nabití by měla být 30 hodin. Dobíjení baterie (v balení je přiložen jeden nabíjecí akumulátor) je pak zajištěno praktickým kabelem ze snímače, který je propojen pomocí USB s počítačem. Kabel připojíte pomocí silného magnetu k přední části myši a můžete tak bez vážnějších omezení pracovat i mnohem déle než na výdrž baterie. Snímač slouží i jako úložný prostor pro napájecí kabel - ten lze prakticky smotat okolo snímače - a výměnné kluzáky, kterými lze ovlivnit skluz myši dle typu povrchu.

Senzor myšky nabídne rozlišení 250 až 4000 dpi a snímá více než 13 000 snímků za sekundu. Díky tomu zvládne akceleraci až 75G a maximální rychlost 3m/s. Díky přiloženému software a praktickým tlačítkům na "hřbetu" myšky můžete navíc nastavit tři úrovně rozlišení a během práce či hraní mezi nimi přepínat jedním kliknutím.

Jak se s myškou pracuje a hraje

Již na první pohled zaujme luxusní červeno-černé balení, které působí skutečně velmi mohutným dojmem, stejně jako samotná myš. Co určitě potěší je kvalitní dodávaný software na přiloženém CD. V něm můžete využít širokých možností nastavení své myšky tak, aby co nejvíce vyhovovala Vašim potřebám. V balení je dále přiložena základní uživatelská příručka a brožura k produktům Microsoft v několika jazycích. Dále pak také přehledný návod pro snadné zapojení a sympatické vysvětlení funkcí a tlačítek myšky. No a nakonec si z krabice vybalíte samozřejmě samotnou mohutnou myš s přibalenou dobíjecí baterií a také snímač pro připojení k PC nebo notebooku s napájecím kabelem.

Tlačítek je k dispozici fyzicky celkem 8. Tři z nich slouží k okamžitému přepnutí citlivosti snímání. Hodnoty pro jednotlivá tlačítka si můžete nastavit a z vlastní zkušenosti mohu říci, že se funkce docela hodí. V práci jsem využíval rychlé změny především při přechodu z práce v textovém editoru do práce s grafickým editorem, kdy jsem potřeboval být přesnější a tak jsem pomalejší a přesnější pohyb kurzoru uvítal. Rovněž ve hrách nastávají situace, kdy se vyplatí zrychlit nebo zpomalit pohyb kurzoru během jednoho kliku. Dvě tlačítka pro palec lze pak naprogramovat na libovolné herní funkce, které potřebujete okamžitě k dispozici. Tlačítko kolečka je pak opět praktické jak při práci, tak při hrách. V těch jej využijete nejlépe pro alternativní pohyb do 4 směrů ke klávesnici. Při práci jej pak oceníte při listování širokými dokumenty, kde nemusíte používat zdlouhavý posuvník editorů. Další tlačítka pak slouží k otevírání „rychlého programu“ v operačním systému a k nahrávání maker.

Za zmínku ovšem stojí hlavně LCD displej, který zobrazuje výzvy při nahrávání maker, zobrazuje aktuální stav baterie či aktuálně zvolenou hladinu citlivosti snímání.

Myška má poměrně nestandardní tvar, ovšem mě ergonomie jejího těla vyhovovala. To ovšem nemusí platit pro každého, je lepší si nejprve fyzicky vyzkoušet, jak myš padne do ruky. A nutno vědět, že je myš bohužel uzpůsobena pouze pro praváky. Při práci i při hraní sem nepociťoval žádné výrazné bolení ruky (tedy, po 20 hodinách paření Zaklínače už ano), myška mi prostě „sedla“. Ve chvíli, kdy mi docházela energie z baterie, jsem vyzkoušel připojení napájecího kabelu a práci s ním. Kabel lze šikovně omotávat kolem snímače a tak jsem si mohl nastavit délku kabelu podle potřeby. Konektor držel na myšce velmi pevně díky silnému magnetu a tak i s kabelem docílíte přesnosti při práci s fotkami nebo zběsilé přestřelce při on-line hraní.

Reakce myšky i při změnách citlivosti snímání byla na více než vyhovující úrovni jak při práci v kanceláři, tak při hraní náročných her, především stříleček a real-time strategií. Propagovaný dosah 10metrů bezdrátového signálu se sice nepotvrdil, ale nějakých 7 metrů je stále úctyhodné číslo. Bohužel se při delších vzdálenost snižovala odezva myšky. Velkou výtku bych měl také k nahrávání maker. Těžko se mi slovy popisuje zkušenost při první práci s myškou, kdy se mi nahrávala makra, aniž bych si toho všimnul. Poté, aniž bych si toho znovu všimnul, mi makra spouštěla a já nedokázal najít způsob, jak je vypnout. Skutečně, makra jsou skvělá ve hrách, kde si nastavíte důležité funkce, ale preferoval bych, kdyby při práci šla zcela zablokovat.

Celkově vzato je ale myška, která k datu zveřejnění článku stojí v Česku cca 2000,- Kč s DPH, na velmi vysoké úrovni. Hráče zaujme především dlouhým dosahem bezdrátového signálu a technologií BlueTrack, která posouvá citlivost a přesnost myši o level dál. Někomu nemusí sednout její ostré linie a ne úplně obvyklý design, ale to je zcela subjektivní záležitost, kterou lze těžko hodnotit.

Další články k tématům - BlueTrack - Explorer - herní - laserové - Microsoft - myš - rozlišení - SideWinder - snímače - tlačítka - X8

Článek Mironet, s.r.o. ze dne pátek 13. února 2009

Další články od Mironet, s.r.o.