logo Monster Worldwide CZ s.r.o.

Dopad ekonomické recese na pozice pro absolventy

Ekonomická recese zasáhla většinu pracovních oborů, její dopady v letošním roce pocítí také absolventi středních a vysokých škol, které čeká při hledání zaměstnání vysoce konkurenční prostředí.

Podle statistik online služby hledání práce monster.cz mají šanci uspět ti, kteří již během studií sbírali pracovní zkušenosti formou částečných úvazků nebo odborných stáží.

Situace na pracovním trhu se v posledních měsících stala oproti předešlým letům více konkurenční, zaměstnavatelé upřednostňují kandidáty s větším množstvím zkušeností a odborných znalostí, aby tak ušetřili náklady spojené s adaptací a vzděláváním nových zaměstnanců. Tato skutečnost se v letošním roce dotkne také tisíců absolventů, kteří si budou hledat nové zaměstnání. V mnoha případech půjde o jejich první práci a nedisponují tedy žádnými zkušenostmi. Naopak ti, kdo sbírali během studií praxi formou zkrácených pracovních úvazků nebo odborných stáží, mohou na současné situaci profitovat.

"Zaměstnavatelé v současnosti hledají převážně kandidáty, kteří již disponují alespoň malými pracovními zkušenostmi a nemusí je tedy příliš zaškolovat, tento trend očekáváme i v následujících letech, proto je nutné, aby studenti sbírali praxi již během studií a měli po skončení školy potenciálním zaměstnavatelům co nabídnout," říká Jaroslav Macnar, marketingový ředitel Monster.cz, a dodává : "Pokud se studentům naskytne zajímavá praxe v perspektivní firmě bez nebo jen s malou finanční odměnou, měli by této příležitosti využít."

Odborné praxe a stáže, kdy zaměstnavatelé studentům nabízejí malé, v některých případech žádné finanční ohodnocení, jsou stále oblíbenější také v České republice. K nám se tento trend dostává prostřednictvím zahraničních firem, které jsou na podobný postup zvyklé ve svých domovských zemích. Na druhou stranu jde o jedinečnou příležitost, jak načerpat potřebnou praxi, popř. si zajistit v dané společnosti perspektivní zaměstnání po skončení školy.

Jaké absolventy v současnosti preferují vybraní zaměstnavatelé ?

"V současné době máme zájem především o absolventy technických škol, kteří mají znalosti a zájem o informační technologie, především se znalostmi databází, SQL nebo PL/SQL. Samozřejmě by bylo ideální, kdyby měli alespoň nějaké předchozí zkušenosti, ale postačí i opravdu dobré znalosti ze školy. Dokážeme nabídnout uplatnění také absolventům ekonomických škol, v některých případech i humanitních oborů. Přestože praxi u uchazečů vítáme, nabízíme i dost takových pozic, kde není podmínkou," říká Václav Kinzl, personální ředitel společnosti Accenture v České republice a dodává : "Studenti mají u nás možnost pracovat zejména na dlouhodobý úvazek již při studiu, takže získávají zkušenosti, které zúročí právě po absolvování studia - ať už u nás nebo jinde. Snažíme se studenty podporovat dlouhodobě - v roce 2009 naše společnost Accenture získala ocenění AIESEC Partners Award v oblasti Exchange, tedy zahraničních stáží a také jsme vytvořili v rámci nadace Open Society Fund Praha vlastní fond pro poskytování stipendií talentovaným studentům pro jejich studium v zahraničí."

"V naší společnosti není až tak důležité, jaké mají uchazeči vzdělání. Upřednostňujeme ale kandidáty, kteří mají chuť se dále vzdělávat a jsou orientováni na zákazníka, aktivní prodej a mají zájem o bytové zařízení. Na pozice prodavačů u nás najdou uplatnění absolventi středních odborných škol obchodních a absolventi oborů gastronomie na pozice kuchařů. Dále u nás mohou najít zaměstnání také mladí lidé, kteří studovali umělecko-průmyslové školy, a to jako dekoratéři. Praxe v oboru je samozřejmě výhodou," říká Zuzana Pospíšilová, specialistka lidských zdrojů ze společnosti Ikea.

Desatero rad pro budoucí absolventy :

  1. sbírejte pracovní zkušenosti již během studia (odborné stáže, práce na částečný úvazek)
  2. při hledání zaměstnání buďte proaktivní - využijte služeb pracovních portálů, personálních agentur, úřadů práce
  3. již během studií sbírejte kontakty na lidi, kteří vám mohou v budoucnu pomoci při hledání zaměstnání
  4. neustále se vzdělávejte
  5. mějte správně zpracovaný životopis a motivační dopis
  6. naučte se prezentovat
  7. buďte pozitivně naladěni
  8. na pohovor se pečlivě připravte
  9. nenechte se odradit případným neúspěchem
  10. nepřeceňujte své nároky na finanční odměnu

Článek Monster Worldwide CZ s.r.o. ze dne pátek 9. dubna 2010

Další články od Monster Worldwide CZ s.r.o.