logo Národní knihovna ČR

4DigitalBooks DL 3003: největší knižní skener v ČR úspěšně přestěhován do Národní knihovny

Největší knižní robotický skener 4DigitalBooks DL 3003 - jediný svého druhu u nás, se podařilo zdárně přestěhovat do Centrálního depozitáře Národní knihovny v Praze - Hostivaři. Při jeho přesunu bylo nutné rozebrat jedno z oken v přízemí budovy, pomáhal i obří teleskopický manipulátor TH414.

Dnem 11.4. 2012 byla ukončena etapa transportu skenovací techniky do prostor Centrálního depozitáře v Hostivaři, které jsou sídlem projektu Národní digitální knihovna (NDK) a kde se rovněž nachází značná část Národního konzervačního fondu. Již v minulých měsících byla do Hostivaře přemístěna ostatní skenovací zařízení jako PlusTek, automat Canon, dva rakouské roboty Treventus, plochý skener Scan2page a švýcarský skener 4DigitalBooks DL Mini-i.

V závěrečné fázi byla instalována i velká verze posledně jmenovaného - robotický velkoformátový skener DL 3003, který dokáže sám obracet stránky či detekovat pokrčené listy.

"Jeho výhodou proti jiným zařízením, např. klínovým skenerům je, že předlohu přitiskne zespodu na sklo, čímž dojde k narovnání stránek. Ty se pak nemusí upravovat softwarově a je snímán přesnější obraz. Národní knihovna navíc získala nejnovější vylepšenou verzi přístroje s kamerami nabízejícími vyšší rozlišení, kterou bude mít jako první na světě", vysvětluje Jan Vachuda, Senior Business Consultant společnosti Logica, která je systémovým integrátorem projektu NDK.

"Společnost ASSY SA pro stěhování předem zpracovala a odzkoušela scénář, podle kterého se pak celá akce realizovala. Montáž proběhla za profesionálního dozoru Ivo Iossigera, majitele společnosti ASSY SA, který je současně konstruktérem skeneru DL 3003", dodává Vachuda. Přípravné práce začaly už v 7 hodin ráno demontáží velkého okna v přízemí depozitáře jako jediným možným vstupem s dostatečnou velikostí.

V 9 hodin přijel na podvalníku teleskopický manipulátor a kamion se skenerem rozloženým do třech velkých krabic. Po vyjmutí okna byla budoucí skenovací místnost uklizena do stavu bezprašnosti, který je pro přístroje s větráky a průduchy důležitý. Napínavé bylo už vyložení skeneru z nákladního prostoru i transport k budově, neboť nejdůležitější z beden měla na délku více než tři metry a vážila přes 1,2 tuny.

"Proto bylo potřeba, aby měl manipulátor neobvykle prodloužené nosné plochy s možností vysunutí ruky až do vzdálenosti 7 metrů. Bylo to žádoucí i s ohledem na nezpevněný povrch před budovou a demontovaným oknem", popisuje Jaroslav Volf, ředitel firmy Nupseso, která je dodavatelem skenovací technologie. Pak už byl vzácný náklad pečlivě umístěn, připevněn na nosné plochy, převezen k oknu a opatrně, centimetr po centimetru umístěn dovnitř.

"V Hostivaři už skenery zůstanou, ale na příští rok je po dokončení nového objektu plánován jejich finální přesun do sousední budovy, která je dosud ve výstavbě. I ten bude trochu dobrodružný, protože největší z přístrojů bude na místo dopraven pomocí jeřábu skrze střechu", líčí Tomáš Svoboda, náměstek sekce Digitalizace a technologie Národní knihovny ČR.

Další články k tématům - digitalizace - knihovna - NDK - skener - Jan Vachuda - Jaroslav Volf - Tomáš Svoboda

Článek Národní knihovna ČR ze dne pátek 13. dubna 2012

Další články od Národní knihovna ČR