logo Nadační fond proti korupci

Policie prověří schvalování zakázky projektu CRAB

Případ IT tunelu CRAB aktuálně převzali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří se chystají prověřit roli jednotlivých lidí z ÚZSVM při schvalování zakázky nákupu programu centrálního registru administrativních budov.

V lednu 2014 Nadační fond proti korupci zveřejnil tiskovou zprávu o dalším podezřelém IT projektu, o tzv. systému CRAB. Centrální registr administrativních budov si pořizuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Už to zní složitě, přitom prý jde o trochu složitější excelovou tabulku.

Acta non verba za 60 tisíc tehdy získala odpověď na otázku, kolik úřad v minulých letech utratil za počítače a počítačové programy.

Výběr proběhl neveřejně, protože vznikl na původním systému IBM a jiný pecař to prý neumí. Cena čtvrt miliardy korun českých byla samozřejmě navýšená, navíc se ale zjistilo, že CRAB bude nejspíš nakonec stát skoro třikrát tolik.

Na tento malér upozornil v roce 2014 rovněž bývalý náměstek úřadu Petr Urbánek, a proto je každému jasné, že vedení úřadu o celé věci ví a nic proti tomu nedělá, spíše naopak.

"Ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu se vehementně brání všem nařčením, tvrdí, že s projektem CRAB nemá vlastně nic společného, ačkoli seděla ještě pod svým dívčím jménem přímo v hodnotící komisi a v pozici ředitelky roky nekonala. Z jakého důvodu tak bojuje? Česky bych tomu rozuměl tak, že na pozici decision makera sedí někdo, kdo za to plní nějaký slib a jelikož je toto největší zakázka úřadu, evidentně problémová, nemůžu si nemyslet nic jiného, než že paní ředitelka vypadá, chodí a kejhá právě jako ta hledaná kachna," říká Karel Škácha, člen analytického týmu NFPK

Další články k tématům - CRAB - excel - IBM - tunel - ÚZSVM - Kateřina Arajmu - Petr Urbánek - Karel Škácha

Článek Nadační fond proti korupci ze dne čtvrtek 9. března 2017

Další články od Nadační fond proti korupci