logo Nadační fond proti korupci

Registr smluv v nově schválené podobě postrádá smysl

Řada poslanců porušila svůj slib, který dali veřejnosti před čtyřmi lety - podporovat zveřejňování smluv státu na internetu. Poslanci ČSSD, KSČM, a část poslanců ODS a KDU-ČSL podpořili nejrozsáhlejší výjimky ze zákona o registru smluv a řadu dalších drobnějších.

Poslanci tak vyprázdnili čtvrtinu obsahu (smlouvy cca za 148 miliard korun ročně) jediného zákona této sněmovny, který má zabraňovat plýtvání veřejnými prostředky. Přijali plošné výjimky pro státní a městské firmy, které ročně potajmu hospodaří se stovkami veřejných miliard - jde například o všechny dopravní podniky, městské holdingy, Českou poštu, České dráhy či Lesy ČR. Nejrozsáhlejší výjimku předložil poslanec ČSSD Miloš Urban, která vznikla přitom na MPO vedeném tehdy ještě ministrem Mládkem.

Premiér, místopředseda strany ani další zástupci jejího vedení se k zákonu nevyjadřovali a nechali poslance předkládat návrhy, které často psali přímo podniky a instituce, které žádaly výjimku. Šéf klubu ČSSD Roman Sklenák dokonce zpochybnil závěrečné hlasování pro výjimky, které napoprvé neprošlo.

Jako záminka k hlasování sloužila výjimka pro národní podnik Budvar, kterou předložil Marián Jurečka (KDU-ČSL). Ta se však brzy stala nosičem pro desítky dalších pozměňovacích návrhů. Na konci všeho je výrazně okleštěný zákon.

I třetí koaliční partner, hnutí ANO, které se k registru před volbami hlasitě hlásilo, si však nedokázalo zákon v koalici ohlídat a zajistit jeho zachování.

Přese všechno bylo hlasování poslanců (čtvrtek, 23. 2. 2017) velmi těsně. Závěrečné hlasování o novele jako celku se muselo opakovat a prošlo o pouhý jediný hlas.

Zákon nyní putuje do Senátu, který jej může do sněmovny opět vrátit, protože formulace některých výjimek jsou zmatečné.

Další články k tématům - ANO - ČSSD - KDU-ČSL - KSČM - MPO - ODS - registr - smlouvy - zákon

Článek Nadační fond proti korupci ze dne pondělí 27. února 2017

Další články od Nadační fond proti korupci