logo Nadační fond proti korupci

Registr smluv v praxi - jak vzkvétá podnikání poslance Radima Fialy

Analytické reportáže NFPK a Rekonstrukce státu představují praktické využití Registru smluv. V první reportáži se podařilo odhalit řadu podivností, které se týkají poslance Radima Fialy (SPD), jehož firmy získávají velké množství zakázek z opravdu zajímavých míst.

V desetidílné sérii krátkých videí názorně představíme, co všechno lze pomocí registru smluv odhalit a jak samotné poznatky využít a interpretovat. Chceme ukázat, že přínos registru smluv pro naši společnost je opravdu velký. Je to podle nás důležité obzvlášť v dnešní atmosféře, kdy část poslanců a senátorů tlačí na to, aby se registr zrušil anebo výrazně osekal.

Registr smluv je důležitý nástroj veřejné kontroly, krátká videa proto cílí i na to, aby se lidé podrobněji seznámili s tím, co všechno mohou díky registru zjistit.

Registr smluv pomáhá odhalit zmanipulované zakázky, předražené nákupy, nevýhodné prodeje majetku, nebo politicko-podnikatelské klientelistické sítě. Ne všichni občané ovšem umí pracovat s registrem smluv tak, aby dokázali najít zajímavé informace a spojitosti.

Chceme naučit širokou veřejnost s registrem pracovat. Proto musíme nejdřív ukázat, jak se dá registr efektivně využívat, jak provádět analýzu dat z registru nebo jak si dál ověřit případné anomálie, na které člověk v registru narazí.

Strašák nepoctivých politiků a úředníků

Registr smluv vstoupil v České republice v platnost 1. 7. 2016 a do ostrého provozu vstoupil přesně o rok později. Díky němu tomuto nástroji musejí nově povinné subjekty zveřejnit do tří měsíců po podpisu každou smlouvu nad 50000 Kč bez DPH, jinak je smlouva neplatná.

Úplně každý - občan, novinář, nebo třeba opoziční politik tak může od té doby kontrolovat, jak podnikají stát, kraje, obce, státní podniky, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy, nebo státem, krajem a obcemi vlastněné společnosti.

Podivné podnikání poslance Radima Fialy

Námět prvního dílu vzešel z prověřování aktivit nových poslanců a jejich stop v registru smluv. Zajímalo nás, zda firmy poslanců obchodují se státem či obcemi, a případně od jakých subjektů získávají zakázky. Jedním z našich nejzajímavějších objevů se stal předseda poslaneckého klubu SPD a dlouholetý poslanec Radim Fiala.

Firmy Radima Fialy, který se před vstupem do politiky potýkal s exekucemi, dnes získávají velké množství zakázek. A to z opravdu zajímavých míst. Díky veřejně přístupnému registru smluv si mohou i voliči SPD snadno sami ověřit, že se nejedná o žádnou kampaň zkorumpovaných médií, ale o tvrdá fakta.

Veřejné instituce nyní musí být na pozoru. Projekt si nebude brát servítky před žádným politikem či veřejnou institucí. Již nyní se pustil do analýzy dalších kauz a malérů, na které je třeba upozornit.

Další články k tématům - analýza - exekuce - korupce - majetek - nákupy - poslanec - registr - reportáž - senátor - smlouvy - SPD - video - Radim Fiala

Článek Nadační fond proti korupci ze dne úterý 16. ledna 2018

Další články od Nadační fond proti korupci