logo Nokia Czech Republic, s.r.o.

Intel a Nokia spojují softwarové platformy

Společnosti Intel Corporation a Nokia spojují své populární softwarové platformy Moblin a Maemo a významně tak posouvají vývoj v oblasti konvergence IT a telekomunikací.

Pod názvem MeeGo vznikne jednotná platforma založená na Linuxu, kterou bude možné provozovat na nejrůznějších hardwarových platformách napříč širokým spektrem IT techniky, včetně kapesních počítačů, netbooků, tabletů, multimediálních telefonů, televizorů s internetovou konektivitou a palubních zábavních systémů v automobilech. Otevřená softwarová platforma MeeGo zrychlí tempo inovací, sníží dobu potřebnou k uvádění nových aplikací a bude bohatá na nové služby a aplikace založené na internetu. Zařízení využívající platformu MeeGo od společnosti Nokia a od dalších výrobců budou uvedena na trh během tohoto roku.

Tento krok posiluje vztah mezi společnostmi Nokia a Intel a staví na široké strategické spolupráci obou společností, která byla oznámena v lednu 2009. Intel a Nokia zároveň vyzývají k účasti v projektu MeeGo členy existujících globálních komunit z oblasti telekomunikací a IT spojených se systémy Maemo a Moblin.

"Naše vize pro hladkou komunikaci mezi výpočetními systémy z domácnosti, automobilu, kanceláře nebo vaší kapsy se dnes posouvá díky představení platformy MeeGo o velký kus dopředu," řekl prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. "Toto je zásadní krok v našem vyvíjejícím se vztahu se společností Nokia. Spojení našich dvou důležitých aktiv v jednu open source platformu má kritický význam, neboť otevírá cestu k novým neuvěřitelným možnostem pro široké spektrum zařízení a s podporou napříč různými odvětvími."

"MeeGo přinese uživatelům na nových zařízeních ještě širší portfolio internetových aplikací a možností komunikace," uvedl Olli-Pekka Kallasvuo, generální ředitel společnosti Nokia. "Díky otevřeným inovacím vytvoří MeeGo dosud nevídaný ekosystém spojující hráče z různých oblastí. Bude podporovat nejrůznější business modely napříč hodnotovým řetězcem a bude stavět na zkušenostech a odbornosti společností Nokia, Intel a všech, kteří se k nám připojí. Jednoduše řečeno - MeeGo uvádí zcela novou éru v oblasti mobilních telefonů a počítačů."

MeeGo spojuje to nejlepší ze systému Maemo s tím nejlepším, co nabízí Moblin. Tím vytváří novou otevřenou platformu pro nejrůznější procesorové architektury. MeeGo staví na schopnostech jádra operačního systému Moblin, na jeho podpoře pro široké spektrum zařízení a zkušenostech jeho uživatelů a zároveň v sobě kombinuje dynamiku systému Maemo v oblasti mobilních technologií i široce rozšířený vývojářský nástroj Qt pro tvorbu aplikací a uživatelského rozhraní.

MeeGo také spojuje silné celosvětově rozšířené open source komunity sdružené okolo systémů Maemo a Moblin. Vývojářům pak MeeGo rozšiřuje spektrum koncových zařízení, které mohou svými aplikacemi oslovit. S využitím vývojářského prostředí Qt mohou vývojáři napsat aplikaci pouze jednou a nasadit ji na systému MeeGo i pro další platformy jako například Symbian.

Kanálem pro nabídku aplikací a obsahu pro všechna zařízení Nokia, včetně MeeGo a Symbian, je Nokia Ovi Store. Podporu pro všechny platformy, které využívají zařízení od společnosti Nokia, vývojářům nabízí Forum Nokia. Intel AppUpSM Center zase bude nástrojem pro distribuci aplikací na zařízení od ostatních výrobců využívajících platformu Intel. Podporu pro vývojáře cílící na zařízení nejrůznějších kategorií zajistí Intel® Atom(TM) Developer Program.

Softwarová platforma MeeGo běžící na vysoce výkonných zařízeních přinese široké spektrum internetových, počítačových i telekomunikačních aplikací s vizuálně bohatým grafickým stylem, podporou pro multitasking, multimediální schopnosti a ten nejlepší aplikační výkon. S ohledem na to, že MeeGo funguje na nejrůznějších typech zařízení, si budou uživatelé moci ponechat své oblíbené aplikace i při změně koncového zařízení. Aplikace tak nebudou uzamknuty jen pro jedno konkrétní zařízení anebo pro zařízení od jednoho výrobce.

MeeGo pod záštitou Linux Foundation

Softwarovou platformu MeeGo coby open source projekt bude zaštiťovat Linux Foundation, která také podpoří komunitu v účasti v projektu v souladu s best practices z oblasti vývoje open source software. Společnosti Intel a Nokia také srdečně zvou vývojáře sdružené na Maemo.org a Moblin.org, aby se připojili k nové sloučené komunitě na MeeGo.com. Stejně tak obě společnosti podporují širší účast firem z oblasti telekomunikací, IT i dalších souvisejících odvětví. Vývojáři přitom mohou začít psát své aplikace pro MeeGo v Qt již nyní. První verze systému MeeGo bude uvedena v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Další články k tématům - AppUpSM - Atom - Foundation - Intel - IT - Linux - Maemo - MeeGo - Moblin - Nokia - open - Qt - source - Symbian - vývojáři - Paul Otellini - Olli-Pekka Kallasvuo

Článek Nokia Czech Republic, s.r.o. ze dne úterý 16. února 2010

Další články od Nokia Czech Republic, s.r.o.