logo Omko Digital a.s.

Tisíce brněnských domácností bez TV signálu

Po ukončení analogového TV vysílání v Brně k 30.9. 2010 je pravděpodobné, že tisíce domácností v Brně a okolí zůstanou bez možnosti příjmu TV programů. TV vysílače Barvičova a Hády, které budou vypnuty, využívá přibližně ve 40 % domácností v Brně a okolí.

Problém analogové tmy postihne domácnosti, které přijímají analogové TV programy prostřednictvím starších společných televizních antén z brněnských vysílačů Barvičova a Hády, na kterých bude analogové vysílání vypnuto.

Na tuto skutečnost upozorňuje brněnská společnost Omko Digital a.s., která zajišťuje dodávky a instalace zařízení na příjem digitální televize pro individuální rozvody i společné televizní antény (STA).

"I při výrazném navýšení vlastní montážní kapacity a zvýšení počtu rekonstrukcí STA, nedokážeme v požadovaném termínu plně pokrýt současnou a v nejbližších dnech očekávanou poptávku po rekonstrukcích. Ze znalosti celkové situace v brněnských sídlištích i rodinných domech lze odpovědně prohlásit, že v k 30.9. 2010 nebudou mnohé domácnosti v Brně na přechod k DVB-T připraveny", říká ing. Petr Buchta, zástupce ředitele společnosti Omko Digital a.s.

"Jsme připraveni na zvýšený zájem o set top boxy, nebo satelitní komplety pro příjem digitální televize, které mohou zájemci pořídit na našich prodejnách a v mnoha případech instalovat i sami, nezajistíme však ze dne na den všechny požadované montáže. Rekonstrukce společných televizních antén vyžadují často individuální přístup včetně průzkumu a vstupního měření a následné technologické přípravy. Toto a také potřeba individuálně objednávaných technologií je hlavní důvod toho proč nelze všechny rekonstrukce zvládnout ve zkráceném termínu. Velký nápor zákazníků očekáváme bezprostředně po vypnutí a proto budou naše prodejny v Brně na Kaštanové i Staňkové ulici otevřeny v pátek 1.10. 2010 do 20 hodin a také v sobotu 2.10. 2010 dopoledne", dodává.

Zmíněný problém se nedotkne diváků, kteří už mají příjem digitální televize vyřešen individuálně, mají set top box s vlastní anténou, televizor s digitálním tunerem DVB-T, satelitní komplet, nebo TV programy sledují prostřednictvím placené kabelové televize. Počet účastníků kabelové TV však velmi pravděpodobně není převažující. Tuto domněnku potvrzuje i skutečnost, že dnešní žádané rekonstrukce STA umožňují v Brně příjem až 27 programů pozemní TV v digitálním formátu bez měsíčních poplatků.

Obdobnou situaci lze očekávat v červnu příštího roku, kdy bude ukončeno analogové vysílání TV programů z vysílače Kojál (vysílač Kojál je v ČR s největším územním pokrytím), který pokrývá nejen lokalitu Brno, ale i velkou část střední a jižní Moravy.

Článek Omko Digital a.s. ze dne středa 22. září 2010

Další články od Omko Digital a.s.

Děti ve Fakultní nemocnici v Brně nepřijdou o své TV programy

Tisíce brněnských domácností bez TV signálu