logo PREMIER system, a.s.

QR platby v ERP systémech zlepšuje finanční toky stavebních a technologických firem

S rozvojem rychlých plateb pomocí QR kódů se souběžně usnadnila administrativa montážním firmám, elektrotechnikům, výrobcům i dalším firmám s širokou či drobnou klientelou.

Pokud firmy začaly přidávat funkci QR plateb od svého dodavatele účetního nebo ekonomického systému do svých faktur, nemusejí věnovat tolik úsilí při kontrole a vymáhání příchozích plateb za své služby. Tok financí je však obousměrný. Novou funkci QR kódů zavedl jako z prvních účetní systém Premier System.

Banky tímto způsobem začaly zatraktivňovat své mobilní aplikace již minulý rok, opravdový boom však nastal až začátkem letošního roku. Přispěla k tomu novela zákona o DPH, která počátkem roku zrovnoprávnila elektronické faktury na úroveň papírových. Faktury s QR kódy (Quick Response kód) tak nechodí již jen od velkých etablovaných společností, mobilních operátorů, dodavatelů energií či od stovek tuzemských e-shopů.

Zájem se postupně probudil i u těch menších firem a na trend tak reagovali i výrobci účetních a ekonomických systémů. Mezi těmi čerstvými patří i společnost Premier System, známý český výrobce podnikových informačních systémů.

QR usnadňuje tok financí technologických firem

Tok financí je obousměrný. Na jedné straně stojí často drobná klientela či velké množství zákazníků, od nichž např. montážní firmy vyžadují co nejrychlejší platbu za své služby, případně zálohy na ně. Není tedy dnes nic jednoduššího, než v účetním systému vystavit fakturu s QR kódem pro snadnou a jednoduchou platbu, čehož využívá stále více zákazníků kvůli úspoře času a poskytují ji dnes ve svém internetovém a mobilním bankovnictví takřka všechny české bankovní domy.

Kdo totiž platbu QR kódem využívá, nemusí na faktury přepisovat všechny náležitosti platby od čísla účtu po variabilní symbol, zkrátka to za něj udělá mobilní telefon či tablet. Odpadá riziko chyb a špatně zadaných údajů.

Na druhé straně pak montážní firma může platit přijaté faktury od dodavatelů mnohem rychleji. QR kód, který na něj dodavatelé umístí, obsahuje všechny nezbytné platební údaje. Montážní firmě tak stačí na jejím mobilním telefonu či tabletu využít aplikaci pro e-bankovnictví k sejmutí kódu a rychlé on-line platbě.

"Největší užitek novinka přináší zejména koncovým zákazníkům firem a drobným živnostníkům, kteří si nevedou elektronickou evidenci došlých faktur. Ti upřednostňují rychloplatbu pomocí QR kódu před složitější úhradou jiným způsobem," říká Boleslav Buzek, zakladatel a jednatel společnosti Premier System.

Dochází tak k velké úspoře času, zlepšení toku financí stavebních a technologicky založených firem, ale i snížení nároků na administrativu u nich. Mohou se tak více věnovat dalším zakázkám.

Jak zaplatit fakturu prostřednictvím QR kódu:

Článek PREMIER system, a.s. ze dne středa 30. října 2013

Další články od PREMIER system, a.s.