logo PREMIER system, a.s.

Ručení plateb DPH - inspirujte se na Slovensku

Ručení firem za neschopnost svých obchodních partnerů platit řádně DPH je trnem v oku mnoha tuzemských podnikatelů. Nepomáhá ani zmírnění dopadů při platbě na nezveřejněný účet, jež vzniká až při úhradách nad 700 tisíc korun.

Přitom pro příklad zdárného řešení není nutné chodit daleko. Transparentně podnikatele kontrolují kupříkladu u našich východních sousedů. Na Slovensku existuje jednoduchý systém ve formě detailního kontrolního výkazu DPH.

"Na Slovensku je současné zveřejnění kontrolního výkazu DPH (detailní XML výkaz po fakturách) mnohonásobně účinnější než nynější podoba českých opatření. V konečném důsledku je slovenská varianta i pohodlnější, neboť neobtěžuje neustálým zjišťováním informací o dodavateli. Jednou měsíčně se zašle soubor na příslušný úřad, vše ostatní zajišťuje software," tvrdí ředitel slovenské pobočky firmy PREMIER system Otto Bárta.

Nespolehlivých plátců DPH je přitom stále pár desítek oproti avízovaným desítkám tisíc hříšníků. Dle posledních dostupných čísel registruje Generální finanční ředitelství 42 nespolehlivých plátců. Přiznané účty přitom eviduje ředitelství jen u 85,7 procent podnikatelů. Zbylých 14,3 procent dosud nezveřejnilo žádný.

Zhruba každý šestý podnikatel by tak ručil za daň (bráni i ti, kteří účet uvedli, ale zatím nebyl zveřejněn). Povinnost kontrolovat účty svých obchodních partnerů je proto velmi sporná. Pokud by totiž podnikatelé uhradili plnění na jiný než zveřejněný účet dodavatele, bylo by to stejné, jako by jej nezaplatili a podnikatel tak bude muset odvést DPH za svého partnera.

Registr plátců DPH denně navštíví statisíce uživatelů. Server umožní kontrolu až u 20 subjektů. Lze ji však provést i přes slušně vybavený ekonomický software jako je nový PREMIER system X5 uvedený koncem roku na český na trh. Ten nespolehlivé plátce DPH automaticky odhaluje. Nové systémové řešení od PREMIER system data eviduje na kartě firmy. Údaje jsou čerpány při přidávání dokladů na pozadí, systém tak zbytečně nezdržuje zaměstnance při práci.

Přesto letos vešla do praxe zákonné opatření, které ručení přikazuje. Jedinou úlevou ve zmíněné novele o DPH je, že ručení vzniká jen tehdy, pokud úplata za plnění překračuje dvojnásobek částky podle zákona upravujícího omezení plateb v hotovosti, při jejímž překročení je stanovena povinnost provést platbu bezhotovostně. Aktuálně činí tato částka 350 tisíc korun a její dvojnásobek se rovná 700tisícům korun. Ručení tedy může vzniknout až při platbě nad 700 tisíc korun.

Podnikatele to však netěší, podle nich se jedná o nerovnoprávné jednání

"Jedná se dle mého názoru o diskriminaci podnikatelů a skutečně o hloupý výmysl lidí, kteří nejsou gramotní v oblasti podnikání. Dle mého názoru to supluje neschopnost vybírat daně a hlavně postihnout ty podvodníky, kteří neodvádějí DPH. Nechápu, proč se v naší společnosti pěstuje presumpce viny. Touto normou nám  vláda říká - všichni jste podvodníci a vyřešte si to mezi sebou, my z vás ty peníze stejně dostaneme," rozhořčil se Petr Maličovský, generální ředitel URS Czech, certifikační společnosti z Proseku.

Jak to má fungovat podle státu?

Příjemce zdanitelného plnění, tedy odběratel (plátce DPH) na základě obdržené faktury od poskytovatele zdanitelného plnění (dodavatele, rovněž plátce DPH) za výrobky, zboží či služby musí zkontrolovat při platbě nad 700 tisíc korun na stránkách ministerstva financí zveřejněný bankovní účet a pouze na tento účet peníze poslat. Pokud to udělá na jiný účet, riskuje, že DPH za fakturu bude muset prakticky zaplatit správci daně (tj. finančnímu úřadu poskytovatele plnění) dvakrát.

Příjemce zdanitelného plnění může vždy, kdy uzná za vhodné, uhradit daň za poskytovatele dotčeného zdanitelného plnění přímo správci daně. Alarmující je existence obchodních transakcí, kdy spolehlivost ověřit nelze. Jedná se o obchody, kdy není podnikatel připojen k internetu. Kupříkladu u nákupu pohonných hmot či koupě za hotové, což je běžná praxe ve stavebnictví.

Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně 3 měsíce na DPH více než 10 milionů korun. Za nespolehlivou bude považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Další články k tématům - banka - DPH - faktury - plátce - registr - server - vláda - XML - zákon - Otto Bárta

Článek PREMIER system, a.s. ze dne úterý 11. března 2014

Další články od PREMIER system, a.s.