logo PROJEKTMEDIA s.r.o.

Díky moderním technologiím malé děti při výuce lépe spolupracují

Interaktivní pomůcky se postupně začínají prosazovat i v mateřských školách. Mezi nejúspěšnější z nich patří MagicBox - kouzelný koberec nabitý mnoha výukovými hrami, které děti baví. Učitelky si práci s těmito pomůckami chválí, i když někteří někteří rodiče jsou stále na rozpacích.

Místo zelené křídové tabule velká interaktivní LCD plocha připojená k počítači, tablety na všech lavicích nebo veliká projekce na zem a kolem ní skupinka dětí. Mnohým nás to zní stále jako scifi, ale pro žáky základních škol se moderní technologie staly běžnou součástí výuky.

"Doma má syn tablet a instalovali jsme mu do něj spoustu vzdělávacích her. Určitě to má na jeho vývoj dobrý vliv. Nelíbí se mi ale představa, aby ve školce koukal celý den do tabletu. Od školky očekávám, že bude mít spíše socializační význam, měl by si hrát s ostatními dětmi a učit se například spolupracovat," říká starší otec čtyřletého Kubíka.

Právě proto preferuje školku, kde samotné tablety nevyužívají, ale mají jiné moderní technologie. Třeba právě kouzelný - interaktivní koberec MagicBox. A kde si paní učitelky s dětmi též často malují, vystřihují a hrají klasické hry.

Udržení pozornosti

Podle některých pedagogů ale interaktivní pomůcky nemusí socializaci bránit. "Dnešní předškolní děti jsou zcela zběhlé z domova v používání interaktivních displejů telefonů, tabletů, ovládají počítače a jiné technické přístroje. Využíváním interaktivních technologií se děti rozvíjí v mnoha oblastech. Pomáhají jim například udržovat pozornost, protože musí poslouchat a snažit se správně pochopit zadání," říká Petra Jindráčková, ředitelka mateřské školy Šluknovská v Praze 9.

Přirozené prostředí pro nejmenší je práce na zemi

Když se ve školce rozhodli pořídit interaktivní pomůcku, sama navštívila několik prezentací, aby vybrala tu správnou. "Při výběru jsme měli jako hlavní kritérium prostor, snadné ovládání, dostatečná nabídka softwaru a využitelnost ve více třídách, tedy i mobilitu přístroje. Proto jsme i v letošním roce ke stávajícím třem MagicBoxům obstarali do našich dvou dalších oddělení po jednom kuse. Tato skvělá pomůcka se od interaktivních tabulí liší v tom, že se její interaktivní plocha umístí na zem a děti si tak hrají v pro ně přirozeném prostředí. A potřebuje-li paní učitelka dětem promítnout třeba i nějakou pohádku, otočí se projekce na zeď a máte pak pro děti klasické veliké kino," doplňuje Petra Jindráčková.

Další články k tématům - koberec - MagicBox - scifi - škola - tablet - výuka - vzdělávání - Petra Jindráčková

Článek PROJEKTMEDIA s.r.o. ze dne čtvrtek 23. srpna 2018

Další články od PROJEKTMEDIA s.r.o.