logo RETIA, a.s.

Radary ReVISOR posílí bojovou sílu protiletadlového kompletu RBS-70

Čtyři přehledové mobilní radary ReVISOR od společnosti RETIA posílí bojeschopnost palebných jednotek armády ČR s výzbrojí přenosného raketového protiletadlového kompletu RBS-70.

Moderní mobilní radar ReVISOR vyvinula RETIA v průběhu čtyř let a armáda zakoupené komplety postupně obdrží od dubna 2014 do konce listopadu 2015. Radary budou směřovat k 25. protiletadlové raketové brigádě ve Strakonicích, konkrétně k její palebné jednotce vyzbrojené přenosným raketovým protiletadlovým kompletem RBS-70.

A právě jejich bojovou efektivnost ReVISOR podstatným způsobem zlepší. Dokáže buď na příslušné velitelství nebo i přímo obsluhám jednotlivých odpalovacích zařízení v dostatečném předstihu poskytnout nejen přesné informace o vzdušné situaci v okolí bráněné oblasti, ale i všechny potřebné informace o přibližujících se cílech, včetně jejich rozlišení na vlastní či cizí.

Protože je však ReVISOR vybaven vlastními moduly řízení/velení a komunikace, může se využívat v různých taktických konfiguracích - například dokáže fungovat i jako systém, který řídí a velí protiletadlové raketové četě.

ReVISOR představuje kompaktní mobilní systém, který lze díky malým rozměrům i hmotnosti umístit na jednoosý přívěs nebo lehký terénní automobil. Jeho rotující plošnou anténu na výsuvném rameni lze zvednout až do výšky 6,5 m, čímž se zlepšuje jeho "výhled" v členitém terénu a zvyšuje se i jeho efektivní dosah.

Při transportu lze konstrukci naopak složit, takže ReVISOR vypadá jako obyčejný přívěs. Konstrukce a použité moderní technologie umožňují, aby radar i v podmínkách silného rušení soustředil veškeré zdroje na zjišťování a sledování i nízkoletících cílů včetně bezpilotních prostředků nebo vrtulníků ve visu.

Radar dokáže detekovat běžný cíl na vzdálenost 25 km nebo malé bezpilotní letouny na přibližně 19 km. Jejich zjišťování probíhá s vysokou přesností - například vzdálenost cíle lze určit s přesností na 50 m. ReVISOR má například i vestavěný systém pro automatickou kontrolu funkčnosti a lze jej ovládat na dálku, takže obsluha může být umístěna v úkrytu.

Ačkoli se jedná o úplně nový radar, jehož prototyp byl představen teprve v polovině letošního roku, díky svým vlastnostem, kompaktním rozměrům i nízké hmotnosti a příznivé ceně budí již zájem v některých dalších zemích, z nichž některé stejně jako česká armáda mají ve výzbroji protiletadlový komplet RBS 70. Firma RETIA tak vstupuje na světový trh se zajímavým výrobkem, který v příslušném segmentu radiolokační techniky má reálné šance i na velmi zajímavý komerční úspěch.

Další články k tématům - letadlo - radar

Článek RETIA, a.s. ze dne pátek 7. září 2012

Další články od RETIA, a.s.

Radary ReVISOR posílí bojovou sílu protiletadlového kompletu RBS-70

Multilinguální analyzátor ReDat má osvědčení o užitném vzoru