logo Rittal Czech, s.r.o.

Rozvodné jednotky PDU pro napájení v IT racku

PDU jsou vysoce kvalitní vícenásobné zásuvky sestavené v souladu s platnými průmyslovými standardy, které mohou být opatřeny i dalšími inteligentními funkcemi. Slouží pro napájení serverů a síťových komponent instalovaných v racku.

Profesionálové v IT oboru používají pro napájení serverů a síťových komponent instalovaných v racku napájecí rozvodné jednotky Power Distribution Unit (PDU). Mohou měřit spotřebu elektrické energie a spouštět alarmy nebo aktivně přepnout při mimořádných událostech. Senzory mohou měřit teplotu nebo monitorovat přístup do IT racku.

V závislosti na provedení PDU jednotek lze napájení monitorovat a řídit až na úrovni jednotlivých zásuvek. Jednotky podporují vzdálenou správu, lze je pospojovat do vzájemných sítí a disponují funkcemi pro optimální hospodaření s elektrickou energií v IT prostředí jakékoliv velikosti. PDU jednotky jsou centrálním prvkem při sestavování IT racku, jelikož právě ony přivádějí energii potřebnou pro všechna instalovaná IT zařízení.

Při výběru PDU jednotky je v první řadě zapotřebí vzít v úvahu prostor v IT rozváděči. Ideální je montáž v prostoru mezi montážním rámem a 19" montážní rovinou, v tzv. Zero-U-Space. Při tomto způsobu instalace nejsou blokovány žádné výškové moduly a je zachována možnost údržby a instalačních prací i při plně nakonfigurovaném IT racku.

Jaká bude spotřeba energie

Dalším kritériem při výběru je proud, který může PDU jednotka vést. Nejjednodušší varianty, z oblasti jednofázových typů, začínají na 16 A s distribuční kapacitou 3680 W. Vyšší proudy, ve třífázovém provedení, jsou určeny pro 32A výstupy. To pak znamená, že IT rack může být napájen energií větší než 22 kW.

PDU jednotky umožňují několik způsobů monitorování spotřeby. Zejména u menších instalací má smysl zvolit zařízení s displejem, který umožňuje i méně kvalifikovanému personálu z vnější strany rozváděče odečítat aktuální stav. Alternativou pak je varianta s automatickou notifikací prostřednictvím textové zprávy nebo emailu při překročení nastavených limitů.

Zajištění napájení

Pro dosažení vysokého stupně spolehlivosti je nutné řešit redundantní přívod napájení do IT racku pomocí A/B napájecího zdroje se dvěma identickými PDU jednotkami. Toto řešení vyžaduje včasné plánování z důvodu přivedení dvou silových kabelů a to zejména tam, kde jsou racky naplněny různými IT prvky. Kabeláž je nutné plánovat s předstihem, aby i v budoucnu byla zajištěna efektivní údržba.

Hledá se připojení

V současnosti je v oblasti konektorových systémů doporučovaným mezinárodním standardem pro IT prostředí IEC 60320 C13/C14 a C19/C20. Tento standard umožňuje dosáhnout podstatně vyšší hustoty zaplnění a vyšší počet zásuvek.

Moderní PDU jednotky mají zajištěnu ochranu konektorů proti náhodnému odpojení pomocí blokovacího mechanismu. Ideálním řešením je, aby blokovací mechanismus byl nezávislý na dodavateli a umožňoval použití existujících serverových připojovacích kabelů.

IT rozváděč je nakonec připojen k síti pomocí třífázového CEE konektoru nebo Cekon zástrčky. K dispozici jsou červené konektory pro třífázový střídavý proud s nulovým a ochranným vodičem a jmenovitým napětím 400 V, stejně jako modré konektory s pouze jedním externím, nulovým a ochranným zemnicím vodičem pro napětí 230 V.

Vzdálená správa pomocí PDU jednotek

Administrátoři mohou při použití inteligentních PDU jednotek snadno provádět vzdálenou správu. Například když je IT rack obtížně přístupný nebo když je nutné provést údržbu o víkendu, pak je velmi užitečné použití PDU jednotek s přepínatelnými konektory, protože jednotlivé zásuvky lze přepínat na dálku.

Při nákupu je nutné se vždy ujistit, že všechny sloty jsou uspořádané do skupin tak, aby bylo možné více zařízení či A/B napájení přepínat pouhým jedním kliknutím.

Další tip pro úsporu energie: pokud je to možné, použijte PDU jednotku s bistabilním relé. Ta totiž zůstávají při nulovém proudu ve svém klidovém stavu sepnuta, čímž se sníží vlastní spotřeba PDU na méně než 15 W.

Toto opatření vede, zejména u provozů 24/7, ke znatelnému snížení spotřeby energie.

Bezpečnost a ochrana přístupu

Při použití inteligentních PDU jednotek jsou zapotřebí další zabezpečovací funkce. Pro tento účel moderní typy integrují adresářové služby jako Active Directory od Microsoftu, Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) a Radius pro autorizaci jednotlivých uživatelů.

Informace shromážděné čidly, jako jsou údaje o teplotě nebo vlhkosti (nebo zda jsou dveře rozváděče otevřené), jsou předávány PDU jednotkami prostřednictvím standardních protokolů.

Detaily jsou přijímány DCIM (Data Center Infrastructure Management) softwarem do řídicí stanice pro správu IT nebo facility management.

Propojení PDU jednotek

Vzájemné propojení PDU jednotek se provádí přes běžný ethernet port a pomocí protokolů jako IPv6 (Internet Protocol Version 6), SNMP (Simple Network Management Protocol), Modbus (komunikační protokol založený na architektuře master/slave nebo client/server), TCP (Transmission Control Protocol) nebo OPC-UA (Object Linking and Embedding for Process Control Unified Architecture).

Bezdrátové propojení se nepoužívá, protože Wi-Fi signál by mohl rušit citlivé IT systémy. Aby bylo možné PDU jednotky spravovat i při výpadku napájení, mohou být případně napájeny přes ethernet PoE (Power-over-Ethernet).

Alternativa - modulární PDU systémy

Společnost Rittal nabízí modulární napájecí systém pod označením PSM (Power System Modules). Systém má podobu svislých nosných lišt s třífázovým napájením a potřebnými moduly se zásuvkami a další přídavné funkce lze jednoduše nasazením přidat. Rittal nabízí PSM systém s celou řadou dalších funkcí podobně jako u PDU portfolia - měření, přepínání nebo monitoring.

Velkou výhodou tohoto vysoce kvalitního řešení je možnost flexibilní a individuální konfigurace. Každý, kdo provozuje neustále se rozvíjející datové centrum a pravidelně mění konfiguraci IT racků má k dispozici ideální řešení v podobě nabídky Rittal PSM.

Další články k tématům - Ethernet - IPv6 - kabeláž - monitoring - napájení - PDU - PoE - rack - rozváděč - server - úspory - WiFi - zásuvky

Článek Rittal Czech, s.r.o. ze dne středa 17. února 2016

Další články od Rittal Czech, s.r.o.