logo SAS Institute ČR, s.r.o.

Inovační laboratoř pro testování AI aplikací a strojového učení

V Innovation Labu mohou firmy otestovat metody pokročilé analýzy dat včetně umělé inteligence a strojového učení - získají tak možnost objevit nová a lepší řešení. Laboratoř vytvořil SAS Institute ve spolupráci se společností Analytics Data Factory.

Při testování mají firmy k dispozici nejmodernější technologie jako počítačové vidění, klasifikaci obrazu či identifikaci vzorců v posloupnostech transakčních obchodních událostí, které například predikují určité chování zákazníků. To vše s nulovými náklady.

"Lidé z podniků mají mnoho skvělých nápadů, ale při jejich realizaci narážejí na předsudky a strach z neznáma či otázku návratnosti investic. V laboratoři na inovace si mohou firmy svoje hypotézy ověřit na reálných modelech s vlastními daty bez nutnosti rozsáhlých investic do technologií a lidských zdrojů," říká Jiří Mojžíš, Chief Technical Officer z Analytics Data Factory.

Každý projekt bude mít své odborné průvodce, kteří budou k dispozici pracovníkům testující firmy. Na začátku společně definují kritéria úspěchu, vyberou tu nejlepší ideu a podle toho nastaví celý proces. Do zadání řešení projektů mohou podniky vkládat reálné vstupy a konkrétní data svých zákazníků. Výsledky testování pak společnosti mohou využít v praxi a svém podnikání.

"Úspěšné společnosti, které zlepšují své výsledky pomocí umělé inteligence, obvykle nestaví na jednom zázračném nápadu, ale postupně, krok za krokem, vylepšují mnoho různých procesů. Přesně pro takový přístup je navržena modulární a otevřená platforma SAS Viya a její podpora snadné integrace přes webové služby nebo API pro rozšířené open source jazyky," doplňuje Dalibor Šrámek z pražské pobočky SAS Institute.

Právě na této platformě, tedy SAS Viya, je laboratoř postavena. V praxi to urychlí dosažení výsledků, kdy je třeba zpřístupnit, zpracovat a komplexně vyhodnotit obrovské množství dat z reálných firemních systémů. Architektura platformy podporuje nasazení v cloudu i na privátních dedikovaných serverech. Nastavení a spuštění testů je proto rychlé a pohodlné s bezpečným přístupem odkudkoliv.

Dostupné prostředí umožňuje aplikovat na data širokou škálu metod včetně nejnovějších algoritmů z oblasti deep learning. Zároveň jsou k dispozici moderní nástroje pro organizaci a řízení analytického procesu, optimalizaci výkonnosti modelů a podporu spolupráce týmů.

Článek SAS Institute ČR, s.r.o. ze dne úterý 21. května 2019

Další články od SAS Institute ČR, s.r.o.