logo Sdružení obrany spotřebitelů ČR

Evropský telekomunikační trh potřebuje více konkurence

K tomuto závěru došla Evropská komise ve své výroční zprávě o stavu evropského telekomunikačního trhu. EK proto zvažuje navrhnout opatření, které by nařizovalo telekomunikačním společnostem oddělit nabídku služeb od správy svých sítí.

Podle komisařky pro informační společnost a média Viviane Redingové by funkční oddělení poskytovaných služeb a správy přenosové sítě vedlo ke konkurenčnějšímu prostředí. Všechny společnosti bez rozdílu, včetně velkých dominantních hráčů, by totiž musely do svých sítí vpustit případnou konkurenci. Letošní výroční zpráva je poslední v řadě před tím, než komise v létě představí návrhy na reformu telekomunikačního trhu. Poté, co reformu projednají členské státy a Evropský parlament, by nová pravidla mohla začít platit v roce 2010.

SOS dlouhodobě kritizuje situaci na českém telekomunikačním trhu a poukazuje na problémy, které je potřeba řešit. Jako velký problém vnímá SOS například velmi vysoký poplatek na přenos telefonního čísla. V případě, že se klient rozhodne využít pro něj výhodnější volání přes internet, ale chce si ponechat své stávající telefonní číslo pevné linky, musí zaplatit budoucímu operátorovi náklady na poplatek ve výši 3 000 korun a více. Dalšími příklady by mohly být nedostatečná srozumitelnost všeobecných obchodních podmínek nebo vysoké ceny za volání z pevné linky na mobilní telefon.

Podle výroční zprávy EK překročil počet používaných mobilních telefonních čísel počet obyvatel. Penetrace celoevropského trhu tak poskočila z 95 procent v minulém roce na současných 103 procent. Nejvíce zákazníků mají operátoři v Lucembursku, kde dosáhla penetrace 171 procent. V České republice je to 119 procent - na sto obyvatel tedy připadá 119 mobilních telefonů.

Zpráva konstatuje, že zvýšené konkurenční prostředí působí ve prospěch spotřebitele tím, že tlačí na nižší ceny volání. V průměru tak vlastníci mobilních telefonů zaplatili v roce 2006 měsíčně o necelou sto korunu méně. Také cena za tříminutový hovor z pevné linky klesla z 42 eurocentů v roce 2000 na současných 25 centů. Za poslední rok však rapidněji klesla cena za desetiminutový hovor a to o 3 % (ze 76 centů na 73).

Podle zprávy EK Česká republika výrazně zaostává v rozšíření širokopásmového připojení k internetu, které má v ČR pouze necelých 10 procent obyvatel, přičemž evropský průměr je 16 procent, země na špici evropského žebříčku vykazují 30 procent širokopásmových přípojek. Průzkum také ukázal, že kabelové připojení k internetu se stává stále populárnějším a začíná výrazně konkurovat dominantnímu postavení DSL připojení.

Zpráva se také zaměřila na dodržování obecné direktivy týkající se služeb, která všem členských státům ukládá zajistit, aby koncoví zákazníci měli přístup k transparentním a aktuálním informacím ohledně tarifů a služeb nabízených jednotlivými operátory. Podle EK by toto měl zajišťovat národní regulátor, aby spotřebitelé měli možnost posoudit ceny a služby jednotlivých operátorů na základě nezávislého hodnocení. V případě ČR je regulačním orgánem v této oblasti Český telekomunikační úřad, který SOS plánuje oslovit s návrhem, aby vytvořil internetové stránky, na kterých by veřejnosti poskytoval objektivní a nestranné informace o telekomunikačních službách. Bylo by tak mnohem jednodušší porovnat aktuální nabídky operátorů: jejich ceny, kvalitu poskytovaných služeb, nebo všeobecné smluvní podmínky.

Článek Sdružení obrany spotřebitelů ČR ze dne středa 2. května 2007

Další články od Sdružení obrany spotřebitelů ČR

Nakupujeme a prodáváme přes internet

Srovnání mobilních telefonů pro seniory

ČOI radí, jak na nákup nového mobilního telefonu

Jak se osvědčil mobil Apple iPad ?

První SMS podatelna je na Praze 6

Jak vybírat bezpečný a spolehlivý online obchod ?

Karta pomoci pomáhá záchranářům

Internetové Vánoce 2009

Nové informace k downloads-portal.sk

Nová pravidla EU pro přístup k internetu

Projekt OpenCard se prodražuje

SOS k downloads-portal.sk

Telekomunikační balíček před schválením v EU

Ceny zboží na internetu padají

Co přinese nový zákon o platebním styku ?

Virtuální procházka a ochrana soukromí

EU si posvítila na internetové obchody s elektronikou

Případy explodujících iPhonů

Jsou vyhledávače cen zboží na webu k užitku ?

Má ekologický mobil budoucnost ?

Pozor na formuláře na inzerci v katalogu

Facebook vládne světem

Odbavení na letišti přes mobil

Při brouzdání z mobilu buďte opatrní

Odborné semináře pro podnikatele

Nabíječky baterií pro mobilní telefon

Chcete umět dobře fotit ?

Antivir nestačí na bezpečnost PC

Je nutné posílit bezpečnost internetu

Kdy je uzavřena spotřebitelská smlouva přes internet

Hračky na rádiové ovládání mohou být rušivé

Pozor na Český telefonní seznam

Internetové aukce

Nový program pro bezpečnější internet

Nesouhlas s postojem Magistrátu

Vánoční nákupy z pohodlí domova

Reklama na ploché televizory je často zavádějící

EURANET na internetu

Projekt Corenet

Opencard s problémy

Jak reklamovat telekomunikační služby

Obezřetnost při nákupu přes internet se vyplatí

Průzkum dostupnosti zelených linek u telefonních operátorů

České radiokomunikace a jejich péče o zákazníky

Test internetových obchodů 2008

T-Mobile zaslal zákazníkům omylem několik tisíc korun

Rodina vyhrála spor s Telefónicou O2

Rádi komunikujete ? Založte si vlastní blog

Rušení poštovních poboček znamená omezení služeb

Spamy nás otravují stále víc