logo Sdružení obrany spotřebitelů ČR

Telekomunikační balíček před schválením v EU

Evropský parlament a Rada dospěly k dohodě o telekomunikačním balíčku. Úřady tak sice budou moci uživatelům omezit jejich internetové připojení, ale pouze v případě, že to bude nezbytné a přiměřené a proběhne-li spravedlivé a nestranné řízení, v němž dotyčný uživatel bude moci hájit svá práva.

To je výsledek dohody, k níž dospěli poslanci EP se zástupci Rady v rámci tzv. dohodovacího řízení. Vyřešili tak poslední sporný bod týkající se balíčku návrhů o elektronických komunikacích.

Již v květnu 2009 obě strany souhlasily s tím, že internet je nezbytný pro výkon základních práv, jako jsou právo na vzdělání, svoboda projevu a volný přístup k informacím. Na středečním jednání dohodovacího výboru tedy poslanci EP trvali na tom, aby v případě internetového připojení byly vytvořeny odpovídající procesní záruky, které by byly v souladu s evropskou Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod a zajistily by účinnou soudní ochranu a spravedlivé řízení.

Poslanci požadují odpovídající záruky v oblasti internetového připojení

Poslanci EP se se zástupci Rady shodli na tom, že k omezení internetového připojení může dojít jen v případě, že je tento krok vhodný, přiměřený a nezbytný pro správné fungování demokratické společnosti. Jak uvádí kompromisní znění dohody o rámcové směrnici o elektronických komunikacích, při uvalení takového opatření musí být náležitě respektována zásada neviny a právo na soukromí. Kromě toho k němu může dojít až poté, co proběhne spravedlivé a nezávislé řízení, při němž se postižený subjekt bude moci hájit, a bude mu zaručeno právo na účinné a včasné soudní přezkoumání. V náležitě odůvodněných naléhavých případech mohou být přijata příslušná procesní opatření, a to za předpokladu, že budou v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech.

Uživatelé internetu se na tato ustanovení budou moci v budoucnu odvolat při soudním řízení proti rozhodnutí určitého členského státu odpojit je od internetu.

Parlamentní delegace vyslovila se společným zněním jednomyslný souhlas. Kompromis však musí schválit ještě celý Parlament a Rada.

Ochránit základní práva uživatelů internetu

Ani v původním návrhu Komise ani ve společném postoji Rady není zmínka o zárukách uživatelů proti neoprávněnému omezení internetového připojení. Parlament však již dvakrát přijal pozměňovací návrh, v něm požaduje, aby národní regulační orgány prosazovaly zájmy občanů EU. Mimo jiné mají uplatňovat "zásadu, že zejména v souladu s článkem 11 Listiny základních práv Evropské unie, který se týká svobody projevu a informací, nesmí být základní práva a svobody koncových uživatelů omezena bez předchozího rozhodnutí soudního orgánu s výjimkou případu, kdy je ohrožena veřejná bezpečnost, přičemž v tomto případě může k tomuto soudnímu rozhodnutí dojít dodatečně ".

Rada tento pozměňovací návrh již dvakrát zamítla, v důsledku čehož přišlo na řadu dohodovací řízení, tedy třetí (a poslední) fáze legislativního procesu EU.

Na druhou stranu však existovaly vážné obavy, pokud jde o právní platnost zmíněného pozměňovacího návrhu, neboť se zdálo, že jeho obsah jde nad rámec pravomocí Evropského společenství v této oblasti. Jeho znění by pravděpodobně mohlo vyžadovat harmonizaci právních systémů členských států, což je podmínka, která přesahuje pravomoci, jež Společenství uděluje článek 95 Smlouvy o ES, který upravuje podmínky harmonizace na účelem vytvoření a fungování vnitřního trhu. Kdyby tak byl tento pozměňovací návrh původně přijat, Soudní dvůr Evropských společenství by pak mohl v pozdějším stadiu anulovat celou rámcovou směrnici o elektronických komunikacích.

Lepší ochrana práv spotřebitelů a spolupráce národních regulačních orgánů

Rada potvrdila dohodu o ostatních dvou telekomunikačních balíčcích, k níž v květnu dospěla s Parlamentem. V prvním případě jde o nařízení upravující zřízení nového Úřadu evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC), jehož cílem je zlepšit spolupráci mezi telekomunikačními regulačními úřady jednotlivých členských států EU. V druhém pak jde o směrnici, jež má posílit práva spotřebitelů. Mimo jiné totiž navrhuje, aby v případě, že spotřebitelé změní svého mobilního operátora, bylo jejich telefonní číslo převedeno za jeden pracovní den. Na základě této směrnice pak bude také nutný souhlas uživatele s tím, aby na jeho počítači mohly být instalovány tzv. cookies.

Další postup

Celý Parlament by měl o třetím čtení rámcové směrnice o elektronických komunikacích hlasovat na plenárním zasedání ve dnech 23.-26. listopadu. V tomto posledním čtení může Parlament i Rada text společné dohody buď jako celek přijmout, nebo zamítnout. Žádné další pozměňovací návrhy již předkládat nelze. V Parlamentu přitom s návrhem musí souhlasit prostá většina poslanců, zatímco Rada bude rozhodovat kvalifikovanou většinou.

Pokud jedna z těchto institucí znění společné dohody ve třetím čtení neschválí, řízení končí a rámcová směrnice o elektronických komunikacích přijata nebude. K opětovnému zahájení spolurozhodovacího postupu na toto téma může v tom případě dojít jen na základě nového legislativního návrhu Komise.

Další články k tématům - elektronických - EP - EU - internetového - komunikacích - parlament - poslanci - připojení - Rada - směrnice

Článek Sdružení obrany spotřebitelů ČR ze dne středa 18. listopadu 2009

Další články od Sdružení obrany spotřebitelů ČR

Nakupujeme a prodáváme přes internet

Srovnání mobilních telefonů pro seniory

ČOI radí, jak na nákup nového mobilního telefonu

Jak se osvědčil mobil Apple iPad ?

První SMS podatelna je na Praze 6

Jak vybírat bezpečný a spolehlivý online obchod ?

Karta pomoci pomáhá záchranářům

Internetové Vánoce 2009

Nové informace k downloads-portal.sk

Nová pravidla EU pro přístup k internetu

Projekt OpenCard se prodražuje

SOS k downloads-portal.sk

Telekomunikační balíček před schválením v EU

Ceny zboží na internetu padají

Co přinese nový zákon o platebním styku ?

Virtuální procházka a ochrana soukromí

EU si posvítila na internetové obchody s elektronikou

Případy explodujících iPhonů

Jsou vyhledávače cen zboží na webu k užitku ?

Má ekologický mobil budoucnost ?

Pozor na formuláře na inzerci v katalogu

Facebook vládne světem

Odbavení na letišti přes mobil

Při brouzdání z mobilu buďte opatrní

Odborné semináře pro podnikatele

Nabíječky baterií pro mobilní telefon

Chcete umět dobře fotit ?

Antivir nestačí na bezpečnost PC

Je nutné posílit bezpečnost internetu

Kdy je uzavřena spotřebitelská smlouva přes internet

Hračky na rádiové ovládání mohou být rušivé

Pozor na Český telefonní seznam

Internetové aukce

Nový program pro bezpečnější internet

Nesouhlas s postojem Magistrátu

Vánoční nákupy z pohodlí domova

Reklama na ploché televizory je často zavádějící

EURANET na internetu

Projekt Corenet

Opencard s problémy

Jak reklamovat telekomunikační služby

Obezřetnost při nákupu přes internet se vyplatí

Průzkum dostupnosti zelených linek u telefonních operátorů

České radiokomunikace a jejich péče o zákazníky

Test internetových obchodů 2008

T-Mobile zaslal zákazníkům omylem několik tisíc korun

Rodina vyhrála spor s Telefónicou O2

Rádi komunikujete ? Založte si vlastní blog

Rušení poštovních poboček znamená omezení služeb

Spamy nás otravují stále víc