logo SECURITAS ČR s.r.o.

Chytré IT technologie dokáží nahradit fyzickou podnikovou ostrahu

Nové technologie otevírají prostor i pro nové modely zabezpečení a integrovaná bezpečnostní řešení. Díky digitalizaci a automatizaci zvládne současně méně lidí více práce za stejnou pracovní dobu.

Chytré bezpečnostní kamery, pokročilé senzory, ale také požární hlásiče nebo docházkový systém v průmyslových areálech, to vše spojuje model zabezpečení do jednoho řetězce. Všechny jeho články si pak mezi sebou vyměňují informace v reakci na bezpečnostní rizika a poplachové stavy.

Integrované řešení pro průmyslový areál může začít již u tzv. inteligentní vrátnice. Základním kamenem je přístupový systém, ať už na karty, čipy, automatické čtení RZ nebo některý z biometrických prvků - otisk prstu, scan obličeje apod.

Návštěvníka tak mimo klasické recepční, která je přítomná v budově, může odbavit virtuální recepční - na dálku z operačního centra, které tak dokáže obsloužit více objektů.

Analýza videa

Jako další příklad digitalizace bezpečnostních služeb může sloužit chytrý monitorovací systém Remote Video Solution (RVS) s  inteligentní analýzou obrazu. Jeden člověk zvládne s jeho pomocí bez problémů stejnou práci, kterou by jinak dělalo několik lidí.

"I když jediný operátor obsluhuje například sto kamer, díky RVS nepotřebuje sledovat stejné množství monitorů. Jakmile kamera vyhodnotí poplach v konkrétním sektoru, spustí se obsluze automaticky pouze ten monitor, který zobrazuje ohroženou oblast. Zbylé monitory zůstanou ve spícím režimu. Operátor stav následně vyhodnotí a adekvátním způsobem na něj zareaguje," říká Jan Peroutka, Chief Sales Officer společnosti SECURITAS ČR.

Článek SECURITAS ČR s.r.o. ze dne pátek 20. května 2016

Další články od SECURITAS ČR s.r.o.