logo S&T CZ s.r.o.

Chybí IT odborníci, firmy musí využít outsourcing služeb

Chronický nedostatek zkušených IT odborníků na trhu práce se odráží v raketovém růstu poptávky po IT specialistech, které si lze vypůjčit na různé projekty. Outsourcingem služeb jednotlivých specialistů či celých týmů mohou firmy ročně ušetřit až desítky procent nákladů souvisejících s náborem a vzděláváním specialistů.

České firmy postrádají IT odborníky s dlouhodobými zkušenostmi. Systémový integrátor S&T CZ tak meziročně zaznamenává 50procentní růst zájmu o outsourcing – „zapůjčení“ – služeb konkrétních specialistů na krátkodobé a dlouhodobé projekty zákazníků. Firmy tak získávají potřebné know-how bez nutnosti IT odborníky dlouhodobě zaměstnat. Mezi zákazníky, kteří mají o tyto služby nejčastěji zájem, patří finanční instituce, průmyslové závody či firmy podnikající ve zdravotnictví.

"Největší poptávka je po službách zkušených programátorů a specialistů na bezpečnostní a systémová řešení. Nabízíme jednotlivce i celé týmy, takže zákazníci nemusí lidské zdroje zaměstnávat na plný úvazek," řekla Olga Svobodová, personální ředitelka technologické společnosti S&T CZ, která patří mezi přední tuzemské systémové integrátory.

"Na českém trhu chybí tisíce programátorů a vývojářů v IT. Firmy hledají specialisty do IT celoročně, přestože například v databázi životopisů na jobs.cz je zaregistrováno 3841 lidí, kteří chtějí pracovat v IT sféře. Tito lidé si ale v současné době velmi pečlivě vybírají svého budoucího zaměstnavatele a mnohdy mají vysoké požadavky, například platové, a proto hledají delší dobu," potvrdil zájem o zkušené odborníky Jaroslav Pechan ze společnosti LMC, která patří k předním operátorům na středoevropském trhu práce.

Lákadlem jsou úspory při náboru a nadstandardní znalosti odborníků

Firmy nejčastěji zvažují outsourcing IT odborníků pro kratší či střednědobé projekty. „Počáteční náklady na nábor zkušených specialistů mohou být pro mnohé firmy příliš velké. Proto se zejména u krátkodobých projektů mohou rozhodnout pro získání odborníka formou outsourcingu. U dlouhodobých projektů je již vhodné zvážit přijmutí odborníka na zaměstnanecký poměr,“ vysvětlil Jaroslav Pechan ze společnosti LMC. "Málokterý specialista se navíc nechá zaměstnat na krátkou dobu s vidinou nejisté budoucností," dodala personální ředitelka společnosti S&T CZ Olga Svobodová.

Dalším lákadlem outsourcingu odborníků je jejich odborná úroveň a flexibilita. "Mají mnoholeté zkušenosti z jiných projektů a přístup k nejnovějším technologiím. Pokud specialistovi jeho znalosti nestačí, může se obrátit na kolegy v Česku nebo i zahraničí. Mohou čerpat z kompetenčních center S&T, která slouží ke sdílení know-how v rámci celé skupiny S&T, jež zaměstnává více než tři tisíce odborníků. Zákazník se tak nemusí zabývat hledáním vhodnějšího kandidáta," řekla Olga Svobodová. Znalosti a schopnosti specialistů jsou navíc podloženy certifikacemi a nemalými investicemi do vzdělávání.

Zákazníci díky outsourcingu mohou ušetřit statisíce až miliony korun na nákladech na vzdělávání IT zaměstnanců. "Školení a certifikační testy pro Business Intelligence stojí podle úrovně specializace 100 až 200 tisíc korun, u technologických certifikací SAP, CISCO či IBM to bývá o něco méně. Další investice obvykle směřují do zlepšování jazykové vybavenosti," dodala Olga Svobodová, personální ředitelka technologické společnosti S&T CZ.

IT specialisté nejvíce oceňují profesní růst a přátelskou firemní kulturu

Zaplatit a hlavně motivovat odborníky je totiž stále dražší. Specialisté nejvíce oceňují možnost profesního rozvoje, který zvyšuje jejich hodnotu na trhu práce. "V žebříčku firemních benefitů programátoři staví na první místo školení a certifikace. Plat je sice stále důležitý, ale IT odborníci hledí více na možnost podílet se na zajímavých projektech a na odborný růst," řekla Olga Svobodová.

Mnozí IT profesionálové proto chtějí pracovat výhradně pro technologické firmy, v nichž si na různých projektech zvyšují svoji kvalifikaci. "Lákají je perspektivy profesního rozvoje a odborného vzdělávání, které v netechnologických firmách nejsou zpravidla tak široké. V rámci našich projektů získávají neocenitelné zkušenosti z různých odvětví," dodala Olga Svobodová.

Významnou roli při výběru zaměstnavatele hraje též firemní kultura. Zaměstnanci v IT hledají perspektivu, prostor pro samostatnou práci, ale ze všeho nejvíce dávají přednost firmám, v nichž panuje přátelská atmosféra. "Finanční ohodnocení a další benefity jsou v IT oblasti na trhu nastaveny tak, že jsou téměř srovnatelné. Proto si lidé v IT vybírají podle zajímavosti pracovního prostředí a firemní kultury. Chtějí se cítit neformálně a v pohodě, bez příliš velkého stresu a konkurenčního tlaku. Chtějí pracovat v přátelských kreativních týmech," vysvětlil Jaroslav Pechan ze společnosti LMC.

Renomované IT společnosti navíc dokážou lépe využít potenciál odborníků. "Mezi typické chyby některých netechnologických firem totiž patří, že drahé specialisty neefektivně zaměstnávají rutinními úkoly, které je možné zvládnout levněji," uzavřel Vojtěch Dvořák, manažer divize IT služeb společnosti S&T CZ. Odborníci pak nemají čas věnovat se důležitějším úkolům a projekty se zpožďují. Navíc rutinní práce může zejména senior specialisty demotivovat.

Článek S&T CZ s.r.o. ze dne čtvrtek 18. září 2008

Další články od S&T CZ s.r.o.

Digitalizace zrychluje logistické procesy ve skladech skupiny Unipetrol

Smart metering přináší dynamické řízení tarifu spotřeby a férové účtování

Nová řešení správy dokumentů a elektronické spisové služby

SAP HANA jako služba v cloudu pro malé a střední firmy

CzechInvest přešel na cloudové řešení Office 365

S&T CZ s akreditaci SAP pro aktivní řízení jakosti

Konkurenceschopnost firem ohrožují intriky zaměstnanců

Aplikace podpory manažerského rozhodování jsou letos tahounem na trhu IS

Ocenění IT projekt roku 2010 pro eDocházka

Certifikace Cisco Authorised Technology Provider pro sntcz.cz

Nový IS na sledování a vyhodnocování výroby pro Elektro-Praga Jablonec nad Nisou

Chytré telefony a tablety letos ovládnou aplikace Business Intelligence

Pavel Jiruše: nový obchodní ředitel divize Business Intelligence sntcz.cz

Trh ožívá a firmy opět začínají nabírat IT zaměstnance

Krize zvýšila zájem o Business Intelligence o 65 procent

sntcz.cz má Zlatý certifikát pro integrovaný systém řízení ve firmě

Tři čtvrtiny tuzemských firem dostatečně nechrání svá data

PREACTOR APS od sntcz.cz pomáhá Seco Group s optimalizací výroby

ArcSight ESM účinně brání krádeži dat

EMC Data Domain, řešení pro úsporné zálohování dat v nabídce sntcz.cz

sntcz.cz zajistí nový informační systém pro ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK

sntcz.cz pomáhá PSP společnosti Engineering s optimalizací výroby

Tři čtvrtiny tuzemských firem neví, jak postupovat v nouzi

ISO 27001pro sntcz.cz

sntcz.cz finalistou Microsoft Award 2010

sntcz.cz CZ zmodernizovala datové centrum společnosti Factoring KB

Platy v IT zamrzly a porostou minimálně

sntcz.cz je distributorem řešení Plantnode společnosti Shoplogix

sntcz.cz zajistí zákaznický servis pro restaurace AmRest

sntcz.cz implementuje řešení SAP pro CosmosDirekt

České firmy čeká datový kolaps, pokud nezmění způsob ukládání dat

sntcz.cz zavede SAP v ocelárnách Slovakia Steel Mills

sntcz.cz pomáhá v Polsku se zaváděním legislativy EU

Alza.cz a sntcz.cz CZ otevřely nové servisní středisko v pražských Holešovicích

Systémy pro řízení výroby pomáhají chránit firmy před krizí

sntcz.cz uzavřela strategické partnerství s ruskou Amphora Group

sntcz.cz je největším poskytovatelem IT konzultačních služeb ve východní Evropě

sntcz.cz na Slovensku zrealizovala 54 projektů přechodu na euro

sntcz.cz se stalo implementačním partnerem EMC

sntcz.cz CZ uspořádala setkání uživatelů informačního systému Infor ERP MAX/MAX+

Krádeže firemních dat rostou v dobách ekonomické nejistoty

sntcz.cz pořádá konferenci uživatelů systému MAX

sntcz.cz integruje SAP v největší jihoevropské potravinářské skupině PERUTNINA PTUJ

sntcz.cz zrealizovala systém sledování tavby ve slévárně Buzuluk

sntcz.cz virtualizuje IT infrastrukturu ve Veolia Voda

sntcz.cz zkonsolidovala aplikace v Knauf Insulation

Manažerem pro klíčové zákazníky je Jiří Demartini

Jan Gábriš se stal ředitelem divize Business Solutions sntcz.cz

GCC Services se stala součástí sntcz.cz

SnT staví síť pro ukrajinského mobilního operátora