logo S&T CZ s.r.o.

Platy v IT zamrzly a porostou minimálně

Zažité pravidlo, že IT odborníci se o práci bát nemusí, loni přestalo platit - trh práce v oblasti informačních technologií prochází hlubokou recesí ...

Opulentní doby přeplácených IT specialistů skončily. Zájem je hlavně o konzultanty se znalostí technologií i byznysu, jednostranně zaměření odborníci budou práci nacházet s obtížemi. Letos platy v IT neporostou vůbec, případně jen v jednotkách procent. U některých IT profesí mzdy dokonce podstatně klesly. V porovnání s jinými sektory je na tom oblast IT co do počtu pracovních míst stále relativně dobře.

V roce 2008 byli IT odborníci velmi často přepláceni a diktovali si podmínky, zato letos někteří z nich obtížně nacházejí práci či musí ze svých finančních požadavků značně slevit. Ustalo i přetahování specialistů. Naopak: získat potřebného odborníka je dnes relativně snadné. Tyto a další závěry vyplývají z analýzy technologické společnosti S&T CZ, která patří mezi přední středoevropské systémové integrátory, a společnosti LMC, jež provozuje největší pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz.

Před rokem 2009 společnost S&T CZ registrovala řádově desítky uchazečů o nabízené IT pozice, dnes jich jsou stovky. "Předloni jsme měli dvakrát více vypsaných IT pozic než nyní, sehnat kvalifikované odborníky bylo velmi těžké. Nyní je situace opačná, na každou pozici se nám hlásí třikrát více uchazečů a kandidáti dosahují vysokých kvalit," řekla Olga Svobodová, personální ředitelka společnosti S&T CZ.

Nedostatkové byly snad všechny profese od programátorů a projektových manažerů až po SAP konzultanty. Koncem roku 2008 však nastal zlom. IT trh zareagoval se zpožděním na krizi a firmy začaly utlumovat investice do IT. "V důsledku krize mnohé IT firmy zeštíhlely či pozastavily nábor nových konzultantů. Projevilo se to na počtu pozic v oboru IT vystavených na pracovních portálech Jobs.cz a Práce.cz - došlo k meziročnímu poklesu o 57 procent. Zároveň se zvýšil zájem uchazečů o pozice v IT, a to přibližně o 40 procent," řekl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

To potvrzuje i technologická společnost S&T CZ : "Nabíráme nyní mnohem méně pracovníků a snažíme se najít potřebné zdroje uvnitř firmy. Předloni jsme měli průměrně otevřených pět až šest pozic měsíčně, loni a letos pouze dvě měsíčně," řekla Olga Svobodová. Přesto se dá v IT branži očekávat mírné oživení. "Podniky si budou vybírat kvalitní kandidáty, kterých je nyní na trhu dostatek. Avšak vlnou propouštění si IT firmy již prošly. Pokud tedy nedojde k zásadním tržním výkyvům, IT branže bude letos více nabírat než propouštět," predikoval Ondřej Mysliveček z LMC.

Konec opulentních investic do IT a návrat k normálu

Hospodářská krize prověřuje skutečné schopnosti IT firem. "Na trhu se udrží jen ty nejschopnější, které umějí zákazníkům dát větší přidanou hodnotu než nainstalovat potřebné technologie. Doby, kdy firmy měly na IT vyhrazeny enormní investiční prostředky, nenávratně skončily. Zákazníci dnes pozorně zvažují, kolik prostředků budou do IT projektů investovat a jaká bude jejich návratnost," řekl Jiří Košťál, generální ředitel společnosti S&T CZ.

IT firmy musí vedle technologií nabídnout i konzultační služby zaměřené na zvýšení ziskovosti zákazníků. "Nejvíce je nyní proto zájem o IT projekty zaměřené na úspory, například automatizace výroby, sledování profitability, virtualizace hardwaru či úsporné ukládání dat," dodal Jiří Košťál. Naopak do budování rozsáhlých informačních systémů se firmy příliš nepouštějí a snaží se maximálně využít ty stávající formou nadstaveb. Na popularitě nabírá také outsourcing IT.

Platy v IT zamrzly či se zvýšily o jednotky procent

Růst platů v IT, které v předchozích letech rapidně stoupaly, v minulém roce ustal. Případně docházelo k navýšení v řádu jednotek procent. Podle analýzy společnosti LMC loni platy v IT rostly minimálně, o 1 až 2 procenta, což je v kontrastu s minulými lety, kdy platy v případě některých pozic rostly o desítky procent ročně. "Změnil se i přístup k odměňování. Nyní je plat IT specialistů mnohem více navázán na výkon, tak aby plnil zejména motivační roli," dodal Ondřej Mysliveček z LMC.

Tehdejší superpozice, které byly přepláceny, zažívají mnohem skromnější časy. Týká se to například konzultantů v oblasti Business Intelligence a některých úzce specializovaných odborníků. "Poptávka po těchto konzultantech klesla až o 50 procent. Tito odborníci se zároveň musí spokojit s výrazně nižším ohodnocením," řekla Olga Svobodová, personální ředitelka společnosti S&T CZ. To potvrzují i analýzy společnosti LMC : "Zatímco předloni zkušený specialita na technologii JAVA mohl snadno dosáhnout na plat okolo 60 tisíc korun, letos se průměrně musí spokojit s platem 44140 korun," řekl Ondřej Mysliveček z LMC.

IT je na tom v porovnání s jinými obory stále dobře

Ačkoli obor informačních technologií prochází svou historicky největší krizí, v porovnání s jinými sektory je na tom co do počtu pracovních míst relativně dobře, vyplývá z analýzy LMC. "O kvalitní odborníky je stále zájem, pouze se musí smířit s nižšími platy a méně velkorysými benefity, které se v IT branži dlouho braly jako standard. Největší boj ze strany uchazečů je o pracovní místa v administrativě, službách a zákaznickém servisu. V oboru IT mají uchazeči stále dobré vyhlídky nalézt uplatnění. V průměru se na jednu volnou pozici hlásí devět uchazečů," dodal Ondřej Mysliveček ze společnosti LMC.

Zájem je o konzultanty se znalostí technologií i byznysu

Převis poptávky nad nabídkou pracovních míst trvá i v dříve velmi nedostatkových profesích, jako třeba u specialistů na podnikové systémy SAP. Ti byli dlouhou dobu nedostatkoví a velmi drazí. Letos je jich nadbytek a někteří museli jít se svými platovými požadavky až o polovinu dolů. "Menší zájem je rovněž o čistokrevné kodéry, kteří kromě programování neumějí nic jiného," dodala Olga Svobodová.

Podle analýzy společnosti S&T CZ je naopak stále zájem o procesní analytiky a konzultanty s kombinovanou znalostí technologií a zákazníkova oboru - například využití IT ve strojírenství. "Poptávka je rovněž po auditorech IT infrastruktury či procesních konzultantech, kteří umějí poradit s možností úspor, nebo po specialistech na monitoring IT systémů. Uplatnění snadněji najdou také servisní technici a pracovníci IT podpory," dodala Olga Svobodová.

Ideální IT zaměstnanec je technolog i obchodník

Se změnou poptávky ze strany zákazníků se mění i nároky na zaměstnance. Ideální kandidát musí kromě odborných schopností nabídnout i obchodního ducha, schopnost se zorientovat v oboru klientova podnikání a vycítit, co klient ještě může potřebovat. "Implementovaná IT řešení jsou dnes úzce vázaná na obchodní cíle, které musí pomáhat naplňovat. Konzultant proto musí proaktivně nabízet řešení, a nikoli jen čekat, co klient poptá," dodal Olga Svobodová.

Na IT odborníky jsou nyní kladeny mnohem vyšší nároky i z hlediska jejich flexibility. "Očekáváme od nich ochotu učit se více věcí najednou a pružně přistupovat k projektům. Kariéra se pak vyvíjí spíše horizontálně, tedy co do šíře schopností a kvalifikace, nikoli stoupáním po manažerském žebříčku," řekla Svobodová. Mnohem větší důraz je kladen také na takzvané soft skills, tedy schopnost efektivně komunikovat, prezentovat, vyjednávat, motivovat a tak podobně.

Zájem o flexibilní úvazky roste

O poloviční pracovní úvazky či práci z domova byl dříve minimální zájem, letos se situace změnila. Zájem o flexibilní pracovní úvazky má 48 % uchazečů dotázaných v průzkumu Jobs.cz mezi 1200 respondenty. "Lidé dříve požadovali za každou cenu plnou pracovní smlouvu, ale nyní se nevyhýbají ani flexibilním úvazkům, pokud je zaměstnavatel nabízí," uzavřela personální ředitelka společnosti S&T CZ Olga Svobodová.

Článek S&T CZ s.r.o. ze dne středa 3. února 2010

Další články od S&T CZ s.r.o.

Digitalizace zrychluje logistické procesy ve skladech skupiny Unipetrol

Smart metering přináší dynamické řízení tarifu spotřeby a férové účtování

Nová řešení správy dokumentů a elektronické spisové služby

SAP HANA jako služba v cloudu pro malé a střední firmy

CzechInvest přešel na cloudové řešení Office 365

S&T CZ s akreditaci SAP pro aktivní řízení jakosti

Konkurenceschopnost firem ohrožují intriky zaměstnanců

Aplikace podpory manažerského rozhodování jsou letos tahounem na trhu IS

Ocenění IT projekt roku 2010 pro eDocházka

Certifikace Cisco Authorised Technology Provider pro sntcz.cz

Nový IS na sledování a vyhodnocování výroby pro Elektro-Praga Jablonec nad Nisou

Chytré telefony a tablety letos ovládnou aplikace Business Intelligence

Pavel Jiruše: nový obchodní ředitel divize Business Intelligence sntcz.cz

Trh ožívá a firmy opět začínají nabírat IT zaměstnance

Krize zvýšila zájem o Business Intelligence o 65 procent

sntcz.cz má Zlatý certifikát pro integrovaný systém řízení ve firmě

Tři čtvrtiny tuzemských firem dostatečně nechrání svá data

PREACTOR APS od sntcz.cz pomáhá Seco Group s optimalizací výroby

ArcSight ESM účinně brání krádeži dat

EMC Data Domain, řešení pro úsporné zálohování dat v nabídce sntcz.cz

sntcz.cz zajistí nový informační systém pro ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK

sntcz.cz pomáhá PSP společnosti Engineering s optimalizací výroby

Tři čtvrtiny tuzemských firem neví, jak postupovat v nouzi

ISO 27001pro sntcz.cz

sntcz.cz finalistou Microsoft Award 2010

sntcz.cz CZ zmodernizovala datové centrum společnosti Factoring KB

Platy v IT zamrzly a porostou minimálně

sntcz.cz je distributorem řešení Plantnode společnosti Shoplogix

sntcz.cz zajistí zákaznický servis pro restaurace AmRest

sntcz.cz implementuje řešení SAP pro CosmosDirekt

České firmy čeká datový kolaps, pokud nezmění způsob ukládání dat

sntcz.cz zavede SAP v ocelárnách Slovakia Steel Mills

sntcz.cz pomáhá v Polsku se zaváděním legislativy EU

Alza.cz a sntcz.cz CZ otevřely nové servisní středisko v pražských Holešovicích

Systémy pro řízení výroby pomáhají chránit firmy před krizí

sntcz.cz uzavřela strategické partnerství s ruskou Amphora Group

sntcz.cz je největším poskytovatelem IT konzultačních služeb ve východní Evropě

sntcz.cz na Slovensku zrealizovala 54 projektů přechodu na euro

sntcz.cz se stalo implementačním partnerem EMC

sntcz.cz CZ uspořádala setkání uživatelů informačního systému Infor ERP MAX/MAX+

Krádeže firemních dat rostou v dobách ekonomické nejistoty

sntcz.cz pořádá konferenci uživatelů systému MAX

sntcz.cz integruje SAP v největší jihoevropské potravinářské skupině PERUTNINA PTUJ

sntcz.cz zrealizovala systém sledování tavby ve slévárně Buzuluk

sntcz.cz virtualizuje IT infrastrukturu ve Veolia Voda

sntcz.cz zkonsolidovala aplikace v Knauf Insulation

Manažerem pro klíčové zákazníky je Jiří Demartini

Jan Gábriš se stal ředitelem divize Business Solutions sntcz.cz

GCC Services se stala součástí sntcz.cz

SnT staví síť pro ukrajinského mobilního operátora