logo Software Pro, s.r.o.

Použitý software jako lék na zdražování trvalých licencí Microsoftu

Skokové zdražení vybraných jednorázových licencí Office i Windows pocítí rozpočty firem i státních institucí. Snahou Microsoftu je přesvědčit zákazníky, aby rychle přešli na předplatné v rámci služeb Office 365 nebo Microsoft 365.

Úpravami prošly hlavně programy Volume Licence a změny se týkají především cen zahrnutých produktů a poskytovaných slev. Ke změně došlo i v případě mezigeneračních přechodů na nové verze. Zatímco v posledních letech se cena licencí po uvedení nových verzí téměř nezměnila, nyní je vyšší.

Např. změny v licencích pro Windows Server 2019 Core 16Lic:

Uvedené údaje jsou orientační a mohou se lišit podle marže jednotlivých prodejců, jde však spíše o spodní cenovou hranici. Nová strategie tedy zasáhne instituce ve státní správě, ceny pro tento sektor Microsoft totiž dorovnal na úroveň nejnižších původních cen pro komerční sektor.

Dalším důležitým faktem je absence nákupu starších verzí přímo od oficiálních distributorů Microsoftu za nižší ceny. V takovém případě je vyžadován nákup nejnovější zdražené verze a z té je potom případně možné provést přechod na starší.

Vypadá to tak, že Microsoft se rozhodl ještě výrazněji přehodit kurz na cloudové technologie, byť to znamená, že ztráty na prodeji trvalých licencí budou značné. Sebevědomí Microsoftu ale vychází z faktu, že především komerční subjekty a organizace nemají v podstatě žádnou skutečnou alternativu.

Nesporné výhody jako těsné propojení mezi Windows a Office jednoduše nedokážou napodobit ani hojně používané kancelářské balíky z opensourcového prostředí, které navíc nemusí zaručit zpětnou kompatibilitu právě s produkty z balíku MS Office.

Jak se vyhnout zdražování licencí

Pokud je přece jen žádané využívat produkty Microsoftu, mohou firmy nové ceny buď akceptovat, anebo využít jiného způsobu jejich nákupu.

Velké možnosti nejenom pro střední a větší organizace nabízí trh s druhotnými softwarovými multilicencemi, na němž může tuzemská státní správa, ale i komerční sektor s výraznou slevou zcela legálně nabýt licence k operačním systémům, kancelářským balíkům, serverovým produktům a dalšímu softwaru.

"Díky tomu lze zakoupit originální produkty Microsoftu s velkou úsporou dokonce i v případě aktuálních verzí. Na rozdíl od výrobce jsou k dispozici i starší typy softwaru, za které se pochopitelně platí méně než za ty aktuální. To se týká i Office, jehož verzi 2016 lze koupit za 5700 korun namísto multilicenční verze 2019 za 10200 korun. Licence na druhotný software se nijak neliší od příslušné nové licence. Rozdíl se nachází pouze v ceně, která přináší úsporu financí až 70%. Vybraný produkt je navíc před nákupem možné otestovat. Tak se dá šetřit bez kompromisů," říká Patrik Sodoma, obchodní ředitel pro Českou republiku společnosti Software Pro.

Hlavní změny v ceníku Microsoftu:

Článek Software Pro, s.r.o. ze dne pondělí 26. listopadu 2018

Další články od Software Pro, s.r.o.