logo Software Pro, s.r.o.

Jak rozeznat legální a nelegální software

Prodej SW licencí pro legální používání se řídí jasnými pravidly a při nákupu nového softwaru by se jeho cena neměla moc lišit od té běžné - konkurenční. Jsou však i vyjímky - v případě nabídky obzvlášť výhodných verzí nebo použitého softwaru. Ten se v Evropě přeprodávat smí.

Bohužel stále lze narazit na nabídky falšovaných datových nosičů, které vypadají podobně jako originály. Prodej falzifikátů je samozřejmě nelegální a je trestným činem. Jestliže existují pochyby ohledně pravosti softwaru, nejlepší je obrátit se na Policii ČR.

"Mnoho firem si dnes uvědomuje, že nevyužité softwarové licence ve firmě nemusí zbytečně ležet, a to jen proto, že jejich výrobci je zpětně nevykupují. Trendem dnešní doby je jednoduše a legálně je odprodat prostřednictvím specialistů na obchod s použitým softwarem, jako je například společnost SoftwarePro. Tohoto způsobu v Evropské unii využilo už několik tisíc firem a další se přidávají. Také české společnosti již na tento způsob znovuzískání investovaných finančních prostředků do licencí přišly," říká Patrik Sodoma, obchodní ředitel společnosti Software Pro.

Tyto licence se následně prodávají dále, čímž ale neztrácejí na své funkčnosti či originalitě. Stále jde o legální licence, přičemž je lze získat za mnohem nižší cenu.

Pravidla pro další prodej licencí

Použitý software je právně přípustné prodávat a užívat, jestliže byl původně uveden do oběhu se souhlasem výrobce na území EU nebo jiného smluvního státu Evropského hospodářského prostoru (EHP). V případě Microsoftu se takto mohou legálně převádět například licence typu FPP (krabicový software), PKC (produktové klíče) či VL (objemové licence), a díky evropským zákonům a vyhláškám také OEM licence, jejichž převod licenční politika výrobce nedovoluje.

Tyto informace připouští dokonce sám Microsoft ve svých oficiálních prohlášeních adresovaných svým obchodním partnerům. Nejedná se tedy o žádný výmysl, je pouze důležité dodržovat daná pravidla, a pokud jste zákazník, prověřit si prodejce.

Licence přitom musí být časově neomezena a všechny kopie předchozích nabyvatelů musejí být k okamžiku dalšího prodeje učiněny nepoužitelnými, respektive předány novému majiteli.

Prodávající je navíc povinen poskytnout zákazníkovi všechny informace, které jsou nutné k posouzení existence a rozsahu použité licence. Pokud tyto informace nový zákazník neobdrží, může se stát, že koupí licenci, kterou nemůže využít.

Na českém trhu se objevují i licence nepocházející z EU či EHP, nebo dokonce nejde o takové, které jsou určeny k prodeji.

V Česku totiž existují firmy zabývající se pouze byznysem s druhotným softwarem, a pak je tady SoftwarePro nabízející konzultace, doporučení, softwarový audit a řešení all-in-one na míru s možností prověřit legitimnost licencí.

SoftwarePro se specializuje na výkup i prodej velkoobjemových druhotných licencí, ale dodává také licence nové. Zákazníky jsou většinou střední až větší firmy, včetně státního sektoru.

Ti všichni chtějí alternativním nákupem ušetřit nemalé finanční prostředky a zároveň využít výhody právě multilicenčních produktů.

Další články k tématům - audit - EHP - licencování - Microsoft - multilicence - OEM - policie - software - Patrik Sodoma

Článek Software Pro, s.r.o. ze dne čtvrtek 25. dubna 2019

Další články od Software Pro, s.r.o.