logo SOITRON s.r.o.

Průměrná doba odhalení hackerského útoku je až 214 dnů

Pokud se do firemní sítě někdo naboural během období pandemie, následky mohou firmy zjistit až v období vánočního shonu. Pandemie během několika dní upozadila řadu problémů - jedním z nich je řešení kybernetické bezpečnosti, kterou firmy odložily v zájmu jiných priorit.

"Cvičení dělá mistra - všem firmám proto doporučujeme mít připravený krizový plán a ideálně mít za sebou i simulované cvičení, které značně pomáhá při postupu v takových situacích. Společnosti by neměly přípravu podceňovat už z toho důvodu, že se útok může odehrát kdykoliv, z kteréhokoliv koutu světa a reálné šance na dopadení hackera jsou mizivé. Během pandemie řada uživatelů polevila v bezpečnosti na internetu. Bezpečná vzdálenost od ostatních ale nechrání před útokem i skrze obyčejnou WiFi a e-mail, které může hacker využít jako nástroj k napadení například bankovního účtu," říká David Dvořák, IT konzultant pro kybernetickou bezpečnost společnosti SOITRON.

Ukázkou reality jsou nesčetné útoky na státní instituce nejen v době pandemie, kdy stačí rozkliknout jeden neznámý e-mail, a rázem je mimo provoz celá nemocnice. Není tomu jinak ani u běžných uživatelů mobilních telefonů či počítačů.

Velkým problémem je také často samotná nevědomost uživatelů, kteří se nechovají v prostředí internetu zodpovědně - k internetu by měli přistupovat jako k nebezpečné zóně.

Nepřipojujte se v kavárnách na WiFi bez hesla, neotevírejte soubory, o kterých nic nevíte, neodkládejte aktualizace na počítači a zaveďte si ideálně na všech aplikacích dvoufaktorové ověření.

Základní doporučení, jak na bezpečnost:

Článek SOITRON s.r.o. ze dne pátek 12. června 2020

Další články od SOITRON s.r.o.