logo SOITRON s.r.o.

Softwarový robot - přesný a neúnavný pomocník pro celou řadu oborů

Průkopníky ve využívání softwarových robotů jsou firmy z finančního sektoru, kde je potřeba řešit velké množstvím drobných opakujících se úkolů s důrazem na přesnost. A právě přesnost a neúnavnost jsou benefity, díky kterým mohou být tito roboti atraktivní i pro firmy z dalších odvětví.

"Tím, že softwarové roboty není potřeba vyrábět fyzicky, je jejich vývoj relativně jednoduchý a rychlý. Vytvořit zcela nového robota zabere jeden a půl až čtyři měsíce - a návratnost může být už do půl roku. Tou nejdůležitější částí však není programování. Klíčová je první fáze, v níž se provádí analýza toho, jak fungují procesy ve firmě, mapuje se infrastruktura a existující aplikace. Po dvou až sedmi dnech se začíná s programováním a následně testováním. Prakticky jakákoliv firma, malá i velká, manufaktura i byznys centrum má dnes již potenciál k využívání softwarových robotů. Jak poznat, kde? Vzpomeňte si, zda jste slyšeli kolegu říkat na práci, která ho nebaví a musí ji dělat pořád dokola - to je ideální příležitost k automatizaci," říká Viktoria Bracjunová, vedoucí oddělení automatizace a robotizace společnosti SOITRON.

Softwaroví roboti se zatím uplatňují zejména v kancelářích - v administrativě či projektovém managementu. Při kontaktu se zákaznickým centrem mohou lidé narazit na tzv. boty - tedy programy, které jsou schopny odpovědět zákazníkovi na jednoduché otázky, např. jaké jsou otevírací hodiny.

Pokud bereme v úvahu, že robot funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, nechodí spát, nemusí jíst ani chodit na přestávku a jeho výkon se nemění, tak se teoreticky vyrovná třem lidem v třísměnném provozu.

S postupným nasazováním technologií jako AI nebo IoT do výroby se rozšiřují i možnosti RPA. I taková drobnost jako to, zda dostává nový zaměstnanec automaticky e-mailem i telefonní seznam všech kolegů je něco, co je třeba robotu říct.

Na rozdíl od průmyslových robotů, kde každá změna postupu znamená odstávky ve výrobě, softwarového robota je možné naučit nové věci a aktualizovat během několika minut - a to i na dálku.

I když softwarový robot převezme práci člověka, ten většinou neskončí bez práce, právě naopak. Robotická automatizace je příležitostí k tomu, aby zaměstnanec povýšil v kariérním žebříčku. V zemích, kde je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců tak mohou firmy řešit problémy s nedostatkem lidí.

Robotický slovník:

Článek SOITRON s.r.o. ze dne středa 14. srpna 2019

Další články od SOITRON s.r.o.