logo Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.

Velký zájem o IT profese na trhu práce bude i v roce 2016

Podle jobs.cz budou v roce 2016 IT profese třetí nejžádanější po oborech finance a bankovnictví a personalistika. Aktuálně jsou nejžádanější vývojáři softwaru.

Statistika pracovního portálu jobs.cz potvrzuje, že o IT specialisty je na trhu práce největší zájem. V roce 2015 hledaly firmy celkem 5500 programátorů, 3000 IT analytiků a 1700 softwarových architektů. Na jeden inzerát přitom připadá tři až pět lidí. V současné době nabízí jobs.cz více než 2300 nabídek práce v IT oborech.

"Nezaměstnanost studentům Soukromé střední školy výpočetní techniky skutečně nehrozí. K tomuto dni nalezli práci prakticky všichni naši absolventi, aniž by byli evidování na úřadu práce. Se zdokonalováním techniky jde totiž ruku v ruce také mechanizace většiny profesí. Firmy se tak neobejdou bez hardwarových a softwarových specialistů, správy počítačové sítě či webových stránek," říká Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze.

Uplatnění v různých profesích

Takzvaní ajťáci se mohou uplatnit hned v několika specializacích, například jako programátoři, IT analytici či správci počítačových sítí. Absolvováním tohoto oboru získají zkušenosti, které jim otevřou také možnost pracovat v zahraničí. Pokud vystudují kvalitní školu, mohou si již během studia udělat mezinárodně uznávané certifikáty a získat praxi při práci se speciálními programy.

Například absolvent SSŠVT, Marek Plaček, pracuje v londýnské firmě jako CAD designér, kde pomáhá navrhovat interiéry domů. Za svou práci získal také prestižní britské ocenění Design & Architecture Awards 2015.

Široké spektrum specializací

Na výběr mají studenti středních IT hned několik specializací. Každý absolvent je schopný se uplatnit v mnoha odvětvích oboru IT. Každý student, který se v budoucnu chce tímto atraktivním oborem zabývat, se musí naučit nejen široký základ a obecné znalosti, nýbrž i odbornost.

Specializace na SSŠVT:

Vysoké platy

U absolventů technických oborů navíc nehrozí, že by museli dělat práci, která je pod jejich kvalifikaci. Jsou totiž potřebnou složkou téměř ve všech firmách a institucích, které používají počítače. A zájem o ně potvrzuje také výše jejich platu.

Zaměstnavatelé jsou ochotni za dobré programátory zaplatit nemalé částky. Průměrný plat specialistů v oboru informační technologie se pohybuje okolo 40 tisíc korun, výjimkou nejsou ale platy několikanásobně větší.

Další články k tématům - CAD - databáze - ocenění - práce - software - Martin Vodička - Marek Plaček

Článek Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o. ze dne úterý 12. ledna 2016

Další články od Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.