logo Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.

Jak na výběr správné střední IT školy

Je potřeba si uvědomit, jak velký potenciál má studovaný IT obor a jaké jsou schopnosti uchazeče v programování či správě počítačové sítě - to jsou vlastnosti, které hrají pro zaměstnavatele prim. Proto bývá IT oddělení stěžejní v každé větší firmě.

Základní kámen je potřeba položit už při studiu střední školy, která dá žákům kvalitní základy a připraví je buď na vlastní business, nebo na studium na vysoké škole. Protože jde o lukrativní obor, mohou rodiče i žáci vybírat z velkého množství středních škol, které jsou zaměřené na výpočetní techniku a informatiku. Rozhodně by proto neměli vybírat jen z jedné školy.

"Zdrojů, ze kterých je možné získat informace o školách, je celá řada - internet, burzy středních škol, inspekční zprávy nebo konzultace s výchovným poradcem. Ještě lepší jsou reference od známých a osobní návštěva školy. Důležité je také, kolik hodin výuky studenti tráví přímo u počítače a co se v jednotlivých předmětech učí a zda vyučující spolupracují s praxí. Důležitým, nikoli však jediným předpokladem kvalitní výuky je materiální zázemí školy. IT výuka na úrovni není bez kvalitního vybavení možná," říká Martin Vodička, ředitel SSŠVT - pražské Soukromé střední školy výpočetní techniky.

Dny otevřených dveří - přesvědčte se na vlastní oči

Právě na dnech otevřených dveří se zájemci dozvědí nejvíce informací jak od vyučujících, tak od studentů. Navíc se mohou na vlastní oči přesvědčit o kvalitě a technickém zázemí školy. Pokud se škola prezentuje pěti učebnami ICT, zní to sice lákavě, ale je důležité si zjistit, kolik studentů škola má a jak často se do takových učeben dostanou.

Kvalitní ajťák by měl mít především široké praktické dovednosti, teorie v tomto oboru opravdu nestačí.

Upřednostňujte kvalitu, ne kvantitu

Pozor si dávejte také na množství specializací, které škola nabízí. V tomto oboru platí, že jde především o kvalitu než kvantitu. Pokud tedy škola nabízí mnoho oborů, může hrozit, že jejich výuka nebude tak kvalitní, jak by měla být. Zaměřit se můžete také na historii školy, protože dlouhá tradice svědčí o dobrém fungování školy.

V neposlední řadě je důležitou otázkou, zda vybrat státní či soukromou školu. Odpověď na tuto otázku by neměla být při výběru na prvním místě. Je třeba zvážit všechny důvody pro a proti, porovnat jednotlivé školy a pak se teprve rozhodnout.

Další články k tématům - business - internet - studium - škola - výuka - Martin Vodička

Článek Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o. ze dne čtvrtek 28. ledna 2016

Další články od Soukromá střední škola výpočetní techniky,s.r.o.