logo TEKO TECHNOLOGY s.r.o.

Prodej tiskáren v Česku klesl

Přestože počet prodaných jednotek tiskáren podle analytické společnosti IDC v České republice meziročně klesl o 25,1 % v první polovině roku kvůli nové strategii výrobců, netýká se to příliš světového trhu, avšak i tam došlo k nižším prodejům.

V druhém čtvrtletí letošního roku se světově prodalo více jak 13 tisíc produkčních tiskáren včetně multifunkcí. To znamená meziroční růst o 15 % v prodaných jednotkách. Trh 3D tiskáren očekává boom. Na konferenci Gartner Symposium v americkém Orlandu odhalili analytici předpověď pro trh 3D tiskáren, které patří mezi top technologické trendy. Prodeje se prý výrazně zvýší a to až o 49 %.

Dle veřejně dostupných údajů se několik velkých výrobců v Česku rozhodlo omezit prodeje ztrátových zařízení z nejnižší kategorie. Kvůli tomu se u nás v první polovině roku prodalo 167663 jednotek a obrat dosáhl 62,48 milionu dolarů. Trh tak zaznamenal nejnižší prodeje za poslední dekádu. Klíčoví výrobci se raději přeorientovali na prodeje tiskáren nad 100 dolarů, tedy oblast levných laserových tiskáren, které mají extrémně nízkou marži a jejich uživatelé spotřebovávají nízký počet originálního spotřebního materiálu.

Potvrdili to i zástupci společnosti Teko Technology. Podle nich se zvedají prodeje alternativního spotřebního materiálu, resp. tonerů, které jsou kompatibilní. "Existují levné kompatibilní tonery, které splňují všechny tiskové i výrobní požadavky a jejich koncovou cenu nezvyšuje brand výrobce tiskáren," zdůraznil Petr Kempa, zástupce Teko Technology s.r.o.

Například kompatibilní tonery TEKO, které sníží spotřební náklady o 50 - 70 %, ale splňují i všechny potřebné normy a jejich výrobce na ně poskytuje záruku dva roky. Každý toner TEKO projde před opuštěním továrny sérií testovacích tisků, kdy je odzkoušena barevná kvalita, funkčnost a mechanická odolnost.

Materiál použitý na výrobu tonerů pochází výhradně od dodavatelů z Evropské unie a společnost disponuje všemi potřebnými výrobními i ekologickými certifikáty. Výrobce tonerů TEKO garantuje, že všechny jeho produkty jsou ekologické a k jejich výrobě jsou používány zásadně recyklovatelné materiály.

Barevné multifunkce stále oblíbenější

Poptávka uživatelů se v Česku posouvá od jednoúčelových tiskáren k multifunkčním zařízením. V první polovině roku multifukční zařízení v segmentu mono a barevných laserů překonaly v prodejích jednoúčelová zařízení. Multifunkční zařízení se stávají ústředním bodem správy dokumentů. Enormně vzrůstá potřeba cloud computingu nejen v České republice s oběhem a "tiskem" elektronických dokladů, resp. jejich zachováním v elektronické podobě a sdílením, jež tyto tiskárny podporují.

"Komu by se však nelíbilo, aby místo skladu a archívu účetních a jiných dokladů měl vše jen přístupné skrze počítač. Elektronická data je nutné ukládat, což vede ke zvýšení požadavků na datová úložiště. Ovlivňuje to i bezpečnost a dostupnost dokumentů resp. riziko napadení uložených dat," uvažuje Petr Kempa, produktový manažer Teko Technology. Menší společnosti i podnikatelé však podle jeho zkušeností zatím stále tisknou a ani to příliš nevypadá, že by se „papíru“ úplně vzdali.

Globální trh tiskových zařízení

Na číslech za světový trh sice došlo ke zpomalení poklesu, ale i tak jsou prodeje tiskáren nižší, jak co do počtu zařízení (- 1,8 %), tak do obratu (- 1,7 %), než před rokem. Dva největší světové trhy, USA a Západní Evropa, přitom již zaznamenaly ve druhém čtvrtletí 2013 mírný nárůst prodejů. Ve Střední a Východní Evropě trh poklesl meziročně o 10,3 %. Příčinou je ekonomická situace a orientace na sdílení dokumentů resp. elektronická podoba, nikoli tisk.

Na tento fakt reagují výrobci podle Petra Kempy z Teko Technology i snahou nabídnout levnější spotřební materiál pro inkoustové tiskárny tak, aby uživatelé nemuseli mít obavy z vysokých nákladů na tisk.

Prodej 3D tiskáren se letos zvýší téměř o 50 %

I když 3D tisk zdánlivě nemá s běžným 2D tiskem mnoho společného, některé aplikace ukazují, že ano. V letošním roce se prodej 3D tiskáren s cenou nižší než 100 tisíc dolarů zvýší oproti předchozímu roku o 49 % podle Gartneru. Celkově se prodá 56 507 jednotek. Stoupá poptávka firem i spotřebitelů zejména díky rapidnímu růstu kvality a výkonu tiskáren.

V roce 2014 se podle odhadů prodá 98065 jednotek a v roce 2015 se prodej opět téměř zdvojnásobí. Hodnota trhu 3D tiskáren letos dosáhne 412 milionů dolarů, což je o 43 % více jak vloni. Firmy do 3D tisku investují téměř 325 milionů a spotřebitelé okolo 87 milionů. V roce 2014 výdaje porostou o 62 % a trh dosáhne hodnoty 669 milionů dolarů, přičemž firmy investují 536 milionů a spotřebitelé 133 milionů.

Firmy v současné době využívají 3D tisk například pro kusovou výrobu prototypů. S rostoucími schopnostmi zařízení a snižující se cenou materiálů a výroby budou 3D tisk využívat i firmy z oborů jako je architektura, obrana, medicína a design šperků. Velký vliv budou mít 3D tiskárny na oblast spotřebitelských produktů a výrobní průmysl, střední vliv na vládní, vojenský, energetický a vzdělávací segment, konstrukci, medicínu, telekomunikace, transport a služby.

Pouze mírně ovlivní bankovní a finanční trh, stejně tak trh pojištění. S rostoucími prodeji a zvyšující se konkurencí bude klesat průměrná cena 3D tiskáren a dostanou se na pulty kamenných prodejen i do eshopů.

Další články k tématům - 3D tisk - cloud - eshop - Gartner - IDC - multifukční - tisk - toner - úložiště - Petr Kempa

Článek TEKO TECHNOLOGY s.r.o. ze dne čtvrtek 28. listopadu 2013

Další články od TEKO TECHNOLOGY s.r.o.