logo Telefónica O2 Czech Republic a.s.

Telefónica O2 představuje svou koncepci eHealth

Telefónica O2 Czech Republic představuje svoji strategii rozvoje v oblasti zdravotnictví. Společnost očekává, že v následujících letech výrazně zvýší své výnosy v tomto oboru.

Zdravotní a asistenční služby na bázi moderních technologií (eHealth) v horizontu několika let stanou jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro dodavatele výpočetní techniky a mobilní telefonie.

Globální skupina Telefónica, do které česká pobočka O2 patří, přitom do výzkumu a vývoje nových technologií každý rok investuje přes 4,6 miliardy euro, z nichž významná část směřuje právě do oblasti zdravotnictví.

"Oblast zdravotnictví je pro nasazení moderních technologií naprosto klíčová," komentuje strategii eHealth David Šita, Viceprezident pro státní správu společnosti Telefónica O2 a dodává : "Jedná se o segment, jehož účastníkem je každý obyvatel dané země a který je zásadní pro fungování celé ekonomiky. Výdaje na zdravotní péči se přitom pohybují v desítkách miliard. V této sféře se ale stále silněji prosazuje tlak na vyšší efektivitu a snižování nákladů při současném zvyšování kvality poskytované péče, což je hlavní argument pro stále rozsáhlejší využití moderních informačních technologií."

Ve Španělsku a na trzích latinské Ameriky už přitom probíhá nasazení první vlny těchto produktů, které se brzy objeví i na našem trhu. Jedná se například o službu "MiFamilia", v jejímž rámci společnost instaluje do telefonů vlastní operační systém s jednoduchým ovládáním pro seniory či osoby se specifickými potřebami a s funkcemi pro asistenční a nouzové služby. Příbuzní majitele telefonu přitom mohou přístroj pomocí Internetu nastavovat a v případě potřeby zjistit jeho polohu.

Další službou je řešení "Rehabitic", které pomocí speciálního přístroje a mobilního připojení umožňuje pacientovi cvičit a provádět rehabilitaci. Systém přitom cvičícího vede, zasílá výsledky lékaři a v případě potřeby je s ním může pacient konzultovat. Samostatným produktem pro lékaře a specialisty je potom systém videokonferencí "Colabora", který umožňuje konzultace a on-line prohlížení snímků, laboratorních výsledků, připojení do interních databází a celou řadu dalších funkcí. Česká Telefónica O2 přitom předpokládá, že uvedené tři služby se na našem trhu objeví v horizontu několika měsíců.

"Výzkum a vývoj v oblasti eHealth je velmi nákladná záležitost, která vyžaduje dostatek zkušeností a specializovaných zdrojů. Naší velkou výhodou je zázemí silné nadnárodní společnosti s možností sdílet dosažené úspěchy. Z tohoto důvodu se naši zákazníci dostanou k technologiím, které patří mezi absolutní světovou špičku," objasňuje Filip Linhart, projektový manažer eHealth, ze společnosti Telefónica O2.

Telefónica se při vývoji produktů pro zdravotnictví soustřeďuje na tři hlavní oblasti - ICT, TeleMedicine a TeleCare. První část ( ICT) obsahuje služby a řešení pro provozovatele zdravotnických zařízení a institucí. Jedná se například o informační systémy nemocnic, dodávku mobilní a datové telefonie, nástroje na správu a ukládání zdravotní dokumentace nebo komplexní dodávku výpočetní techniky a IT infrastruktury. Tu je schopna poskytnout i formou služby, což v praxi znamená, že odběratel nemusí počítače a síťové prvky nakupovat, ale může si je podle potřeby pronajímat za měsíční paušál.

Do oblasti TeleMedicine potom spadají všechna řešení, která díky moderní technologii ovlivňují přímo pacienta a jeho léčbu. Jedná se například o služby vzdálené lékařské konzultace a vyšetření pomocí videohovorů, sledování životních funkcí a jejich on-line monitorování, vzdálená rehabilitace pod dohledem zdravotního personálu, objednávání na vyšetření nebo například upomínky na pravidelné braní léků. Poslední oblastí je TeleCare, která zahrnuje produkty z oblasti asistované a sociální péče. Mezi ně patří například telefon, který umožňuje sledovat polohu pacienta (například u nemocných s Alzheimerovou chorobou), pomoc pro nevidomé a neslyšící, mobily s nouzovým tlačítkem pro seniory atd.

V současné době převažují v objemu dodávaných služeb produkty z oblasti ICT, ale společnost předpokládá, že stále více poroste význam vzdálených asistenčních a zdravotnických služeb. Souvisí to především s nedostatkem kvalifikovaného zdravotního personálu, který lze přitom v některých případech nahradit moderní technikou. Dalšími významnými faktory jsou například stárnutí populace, větší práva pacienta rozhodovat o své léčbě, preference domácí léčby před pobytem v nemocnicích nebo rychlý rozvoj nových léčebných postupů a technik. Významným aspektem je také ekonomická stránka, neboť správné nasazení informační a telekomunikační techniky může značně snížit náklady zdravotních pojišťoven, nemocnic i samotných pacientů.

Česká pobočka O2 už v současné době řadu eHealth produktů nabízí. Jedná se například o mobilní telefony Emporia, které jsou určeny seniorům, nebo speciální koncová zařízení a služby pro neslyšící, slabozraké, nevidomé, tělesně postižené či osoby s omezenou pohyblivostí. Společnost také poskytuje výrazné slevy na volání všem držitelům průkazu ZTP a spolupracuje na provozu tísňové linky Senior Inspect. Velmi silná je také její pozice v oblasti dodávek služeb ICT, které Telefónica O2 poskytuje například pro Státní ústav pro kontrolu léčiv, Ministerstvo zdravotnictví, VZP, Zdravotní pojišťovnu Metal Alliance, Oborovou zdravotní pojišťovnu, Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze nebo Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra.

Další články k tématům - asistenční - eHealth - ICT - mobilní - O2 - pacienta - služby - zdravotní - David Šita - Filip Linhart

Článek Telefónica O2 Czech Republic a.s. ze dne pátek 2. října 2009

Další články od Telefónica O2 Czech Republic a.s.

Chytré telefony XIAOMI a příslušenství v nabídce O2

O2 Czech Republic se rozděluje na dvě samostatné firmy

O2 považuje žalobu Vodafonu za neoprávněnou a nedůvodnou

LTE Advanced v síti O2

4G LTE internet v Karlových Varech

Mobilní internet 4G LTE O2 rozšiřuje do dalších měst a regionů

LTE v mobilu je součástí všech stávajících datových tarifů O2

O2 se zapojuje do projektu Bezpečná VLAN

NFC platby GE Money Bank a O2 umožní nahrát až tři platební karty na SIM kartu

O2 zavádí vlastnoruční digitální podpis

Telefónica získala spektrum k budování sítě LTE na celém území ČR

Extra výhodné Vánoce pro zákazníky O2

Nejrychlejší mobilní síť LTE v Brně

Tablet Samsung Galaxy Tab 2.0 a Mobilní internet M jen za 297 Kč měsíčně

S tarifem NA!VÝBĚR volání do O2 za 1,90 Kč

eCall okamžitě přivolá pomoc po dopravní nehodě

Samoobsluha MojeO2.cz je používanější než volání na infolinku

Přímá pomoc O2 pro obyvatele zasažené povodní

Telefónica pomáhá postiženým povodní finanční sbírkou i pomocí zaměstnanců

MojeO2.cz internetová samoobsluha pro firemní zákazníky

Neomezené volání pro předplacené karty O2

LTE v Praze

Nové FREE O2 tarify pro rezidentní zákazníky

MojeO2.cz jako aplikace pro chytré telefony

Mobilní aplikace pro každého

HTC One se sluchátky Beats Audio

Vyšší FUP i rychlost po překročení limitu pro mobilní internet O2

S tarifem NA!DLOUHO voláte v síti O2 za 0 Kč po první minutě hovoru

Telefonie v LTE síti Telefónica

Telefónica spouští NFC platby pro širokou veřejnost

Zvýhodnění pro tarify O2 Chytrý Neon

Volání bez hranic i pro zákazníky s předplacenou O2 kartou

Wayra podpoří inovativní technologické projekty a pomůže s uplatněním na trhu

BLESKmobil: brandovaný operátor snadno a rychle

Chytré telefony jsou stále více dostupné

Vánoční předplacená O2 karta pro dlouhodobé hovory

Vánoční Chytrý NEON od O2

Virtuální operátor BLESKmobil v GSM síti O2

Telefonní automaty nám slouží už 130 let

E-mail a Navigace a e-mail: nové datové tarify O2

O2 Guru úspěšně pomáhají zákazníkům

S O2 V zahraničí máte dokonalý přehled o cenách roamingu

Ocenění Cisco Partner of The Year 2012 pro Telefónica Czech Republic

Videokonzultant pro podporu prodeje na dálku

iPhone 5 s výhodami O2

Nové O2 vyúčtování bude jednoduché a přehledné

Filmy Disney na O2TV.cz

S tarifem O2 Na!Dlouho voláte v síti O2 po druhé minutě zdarma

25kredit.cz: letní akce O2 pokračuje

o2extravyhody.cz: Extra výhody s O2 pro všechny