logo truconneXion a.s.

Sociální sítě hýbou světem internetu, ale také pracovní dobou českých zaměstnanců

Ani krize nezměnila návyky českých zaměstnanců. Pro svého zaměstnavatele pracují maximálně sedm z osmiapůlhodinové pracovní doby. Kdo není na Facebooku, jako by nebyl. Ale hraní her v pracovní době už mnoho lidí stálo místo.

Kdo si hraje, nezlobí. Ale ani nepracuje. Češi jsou podle posledního průzkumu společnosti truconneXion poměrně hravým národem, protože celou pětinu času pracovní doby stráví průměrně zábavou. A to i přesto, že majitelé firem v současné době řeší především efektivitu svých zaměstnanců a s nasazením hledají další zdroje úspor. Roste tak také zájem o software, který dokáže odhalit takové aktivity, které nesouvisí s popisem práce.

Po dlouhou dobu vedla tabulku odpočinkových aplikací karetní hra Solitaire. V roce 2007 jej zastínily onlinové strategické hry typu Travian a comeback karet se neočekává ani v roce 2009. Letošní prim drží sociální sítě typu Facebook. Vzhledem k tomu, že na nejpopulárnější světové síti má profil už přes milion Čechů, tráví tam čas i drtivá většina zaměstnanců v kancelářských profesích.

Klasický karetní Solitaire byl podle dat průzkumu oblíben především mezi asistentkami a úředníky. Experti v IT odděleních, kteří si mohou hry sami nainstalovat, dávají přednost RPG střílečkám a strategiím. Nepřehlédnutelný je nástup online her. Ty totiž hraje přes sedmdesát procent všech hráčů v pracovní době. Mimo strategických týmových her typu Travian jde zejména o krátké tematické flashové hry na jedno zahrání. Za nimi následují jednoduché společenské a karetní hry, jako třeba poker.

"Osobně vidím největší nešvary v používání sociálních sítí a komunikačních nástrojů typu ICQ nebo Skype. Zaměstnanci věnují nepracovní komunikaci překvapivě velkou část pracovní doby. V podstatě je to stejné, jako kdyby každý den minimálně hodinu a půl seděl u jejich stolu kamarád, se kterým si vyprávějí své zážitky z víkendu nebo dovolené," vysvětluje Robert Kleiner, ředitel pro strategický rozvoj společnosti truconneXion.

Tlak na omezení nákladů v období současné krize stoupá. Jednou z nejvyšších rozpočtových položek každé firmy tvoří náklady na zaměstnance, a tak majitelé firem více než kdy dříve pečlivě sledují jejich vytíženost, nebo naopak prostoje. Často k tomu využívají specializovaného softwaru AuditPro, který dokáže sledovat veškeré počítačové aktivity zaměstnanců. "Už i samotné rozšíření informace, že bude ve firmě nasazen monitorovací systém práce uživatelů na počítači, má výrazný preventivní účinek," tvrdí Robert Kleiner.

Do médií už pronikla řada případů, kdy byli takto odhaleni zaměstnanci, kteří většinu své pracovní doby brouzdali po internetu či hráli hry. Desítky lidí tak musely opustit například kopřivnickou Tatru, ale i třeba ostravský magistrát. "Podle statistických údajů získaných pomocí AuditPro jde pouze o špičku ledovce. Obrovské rezervy ve využívání kapacit počítačového vybavení a svých lidských zdrojů vykazuje v podstatě každá společnost, kde mají zaměstnanci zcela nekontrolovaný přístup k počítači," dodává Kleiner.

Další články k tématům - AuditPro - hry - karetní - pracovní - zaměstnanci - zaměstnanců - Robert Kleiner

Článek truconneXion a.s. ze dne úterý 14. července 2009

Další články od truconneXion a.s.

Vánoční soukromé aktivity zaměstnanců na internetu

Proč firmy chtějí monitoring aktivit zaměstnanců na internetu

Výpočetní technika zaměstnanců pod dohledem

Nelegální software v Česku podle analýzy AuditPro a truconneXion

Monitoring zaměstnanců zlepšuje pracovní morálku úředníků

Analýza nelegálního softwaru podle krajů ČR

Internet pro soukromé účely je zneužíván nejčastěji po obědě

AuditPro7: proaktivní řešení se snadným ovládáním a vnitřní inteligencí

Monitoring zaměstnanců se loni v českých firmách stal převažujícím fenoménem

Nová verze AuditPro 7 výrazně usnadní zavedení pořádku při správě IT a vytěží maximum z dostupných informací

Vánoční nákupy na internetu rozptylují zaměstnance

AuditPro je jedničkou na ruském trhu

truconneXion kupuje FairNet

Zapomeňte na Facebook a hry v práci

truconneXion získává za AuditPro od Microsoftu ocenění Partner roku pro střední a východní Evropu

Nelegální software podle krajů ČR

O hravé zaměstnance už nestojíme

Krize naučila zaměstnavatele podrobně sledovat využití svých IT zdrojů

BSA v USA odměňuje, v Čechách pracují udavači nelegálního softwaru zadarmo

Sociální sítě hýbou světem internetu, ale také pracovní dobou českých zaměstnanců

AuditPro 5.5 hlídá veškeré neautorizované zásahy do počítačů

Propuštění zaměstnanci podávají udání na bývalé zaměstnavatele

Český software AuditPro v 11 zemích a s rekordními výsledky

truconneXion a Gopas partnery licenčních seminářů Microsoftu

Vše co potřebujete vědět o efektivním hospodaření se softwarem aneb Software Asset Management v kostce

Za první 2 měsíce více než 50 tisíc prodaných licencí AuditPro verze 5

truconneXion uvádí nový AuditPro 5.0