logo TTC TELEPORT, s.r.o.

Další investice pro největší kolokační datové centrum TTC TELEPORT

Společnost TTC TELEPORT otevřela na sklonku roku 2015 nové datové centrum DC2 (Sazečská), vybavené nejmodernějšími technologiemi i zabezpečením. To se ještě letos a během příštího roku dočká dalších investic za desítky milionů korun.

Komplex datacentra DC2 se rozprostírá na ploše 8000 m2, nachází se zde celkem 34 sálů s možností vysoké škálovatelnosti a přizpůsobitelnosti na míru individuálním potřebám zákazníků - modifikovat lze veškeré provozní a technické části. Již nyní lze nabídnout tisíc rackových pozic a více, přičemž např. každý rack má čtyři teplotní čidla.

Datové centrum DC2 vzniklo na konci loňského roku a v současnosti je největším a nejmodernějším v ČR i ve střední a východní Evropě. Specialisté, kteří se na návrhu a výstavbě DC2 podíleli zúročili mnohaleté zkušenosti s budováním a provozem datového centra DC1 (Tiskařská) a jsou bezesporu jedni z nejzkušenějších odborníků v této oblasti.

Fyzické zabezpečení i přístupový systém a jeho ústředna splňují velice přísné bezpečnostní normy Národního bezpečnostního úřadu. Fyzické zabezpečení je zajištěno několikastupňovým přístupovým systémem, jednotlivé sály jsou přístupné pomocí elektronického systému, přičemž si zákazník může podle svých potřeb zvolit úroveň ověření, nechybí ani bezpečnostní kamerový systém a velmi sofistikovaný monitoring provozu (DCIM) v celém datovém centru.

"Jednou z letošních investic na konci roku bude právě navyšování kapacit v oblasti zálohování energií a chladicího systému, a to v souvislosti s postupným zaplňováním našeho datacentra novými zákazníky tak, abychom byli připraveni daleko v předstihu. Rozsah investic bude v řádu desítek milionů korun. TTC TELEPORT je jediným carrier neutral poskytovatelem kolokačních a housingových služeb v České republice, což je naší klíčovou výhodou a znamená to nezávislost na operátorech a poskytovatelích telekomunikačních služeb," říká Radek Majer, jednatel společnosti TTC TELEPORT.

Energie jako pro menší město, nafta pro 30 cest kolem světa

Dodávka elektrické energie do malešického komplexu probíhá vzájemně nezávislými 10 MW přívody elektřiny ze dvou vysokonapěťových rozvoden (110 kV/22 kV), a to přes vlastní vysokonapěťovou rozpínací stanici. Takovéto zálohování energií má dnes v Praze pouze Česká televize a Pražský hrad. Potřeba elektrické energie pro datacentrum je zhruba tak velká, jaká by dokázala rozsvítit menší město.

V případě výpadků je kromě tohoto zálohování připraveno řešení okamžitého napájení, ale také výkonné diesel generátory, které tuto energii dokážou vyrobit. Pro jejich pohon je připraveno 60000 litrů nafty. Takové množství by stačilo na cestu okolo zeměkoule až 30krát.

Nově otevřené DC2 prochází certifikací Uptime Institute a OpenX

TTC TELEPORT nyní dokončuje certifikační proces Uptime Institute na kategorii TIER III, což zaručuje vysokou dostupnost minimálně 99,982%. Disponuje tedy tzv. souběžnou správou non IT technologie. Souběžná správa znamená, že údržbu jakékoli části centra lze vykonávat bez výpadku v jeho činnosti.

Zákaznické racky mohou být napájeny ve standardu TIER III a pro náročné zákazníky i ve standardu TIER IV. Datacentrum dále splňuje vysoké standardy, od stěn postavených v normě RC3 dle Národního bezpečnostního úřadu, až po vysoké nároky na požární odolnost, nebo zabezpečení přístupu osob do úrovně tajné.

TTC TELEPORT se nyní připravuje na certifikaci podle norem ANSI / TIA-942 a také Open-IX. ANSI / TIA-942 je norma specifikující požadavky pro datová centra. Tato norma je aplikovatelná na datacentra všech velikostí a pokrývá veškerou fyzickou infrastrukturu. Norma mimo jiné hovoří o umístění stavby, architektonickém provedení, také o elektrických, mechanických, telekomunikačních požadavcích. Specifikuje také požární a fyzické bezpečnosti a mnoho dalších. Každé datové centrum může být přezkoumáno a certifikováno pro shodu s požadavky ANSI / TIA-942.

Článek TTC TELEPORT, s.r.o. ze dne pondělí 15. srpna 2016

Další články od TTC TELEPORT, s.r.o.