logo Air Telecom

Aktuální srovnání parametrů a cen mobilního internetu

Aktuálním srovnání přináší, jak je na tom čtyřka českých mobilních operátorů s předplacenými tarify mobilního internetu a doplňujícími službami. Zjistili jsme řadu zajímavostí, ale i kdo je v daném ohledu nejvýhodnější, což neznamená zdaleka jen nejlevnější.

Pro účely testu jsme se vydávali za nového zákazníka, vyžadujícího na infolince operátora předplacený mobilní internet (nejlépe pomocí samostatné USB flešky, ale stačila i samostatná SIM karta) a co nejméně závazkovou variantu.

Sledovali jsme tím i možnost mít jiného mobilního operátora, než u kterého máme hlasový tarif (výhodné zejména kvůli různému pokrytí ČR různě kvalitním signálem - krajích totiž vede většinou AirTelecom/U:fon, v aglomeracích pak T-Mobile a O2).

I. Víte, kolik pravidelně spotřebujete dat?

Někteří operátoři ve snaze získat zákazníky v "bezzávazkové" zóně vytvořili kreditní tarify, které v podstatě poměrně závazkové jsou. Jde především o operátory Telefónica a Vodafone, u nichž vám nevyčerpaná data vždy propadají a pokud nedobíjíte za stanovené období, přístup k internetu nemáte a dochází i k deaktivaci karty (aktivace u O2 přitom stojí 99 Kč). Pokud víte, kolik dat pravidelně měsíčně spotřebujete, bude mezi vaše favority patřit jeden z těchto tarifů.

O zlatou příčku se dělí Vodafone s operátorem Air Telecom/U:fon. Oba mají totiž datově neomezené mobilní internety (Air Telecom však tento tarif uvedl jako první). Cena za neomezený Vodafone Turbo je 999 Kč vč. DPH, cena za neomezený internet Air Telecomu je 689 Kč vč. DPH.

U Vodafone se strhává kredit poslední den v měsíci, u Air Telecomu jde o bezzávazkovou variantu, počítáme-li se smlouvou na dobu neurčitou, takže klasická úhrada každý měsíc. Vodafone má vadu na kráse v podobě omezení pro streamovaná data a úložiště 20 GB pak se vám internet pro tyto servery zpomalí, Air Telecom žádné takovéto omezení nemá. Oba tarify jsou na bázi měsíčních plateb, proto snesou srovnání, i když u Air Telecomu nejde čistě o předplacenou variantu.

Cena 3G USB modemu u Vodafone je od 977 Kč (1977 Kč pak za LTE USB modem nebo 2777 za USB Modem s funkcí hotspotu), u Air Telecomu je USB modem za 990 Kč (při úvazku na 24 či 12 měsíců ale jen 1 Kč, resp. 290 Kč).

Vodafone zákazníkům nabízí i další předplacené varianty, a to 500 MB za 249 Kč měsíčně, 1,5 GB za 399 Kč a 4 GB variantu za 519 Kč měsíčně. Data se do dalšího období nepřevádí, kredit se strhává každý měsíc nehledě na využívání dat. Pokud nemáte již žádný kredit, karta se sice nezablokuje, ale přejde na službu jednodenního připojení, kdy platíte za 1 den 25,21 Kč, když se připojíte, a získáte datový limit 25 MB.

Při nevyužívání SIM karty se jako taková deaktivuje po 13 měsících nedobití karty. Dokoupená data pak stojí 201,67 Kč za 1 GB u vyšších variant, stejná cena pak za 500 MB u nejnižší datové varianty (500 MB měsíčně).

Telefónica O2

O2 má řadu tarifů Internet v mobilu, kde vám pravidelně týdně nebo měsíčně strhává kredit za zvolený datový tarif. Výhodou je dobrá síť ve velkých aglomeracích a postupně i mimo ně, nevýhodou, že vám je strháván týdně kredit, i když data zrovna nečerpáte a data se nepřevádí, čili propadají.

Pokud už operátor nemá co strhnout, pozastaví vám úplně přístup k internetu. Po 6 měsících se SIM karta deaktivuje. Vyčerpáte-li v daném období celý datový limit (viz přehled tarifů O2), sníží se vám rychlost.

Za 50 Kč týdně (200 Kč měsíčně vč. DPH) můžete získat minimální tarif s 50 MB týdně, nejvyšší variantou je 10 GB, která vám měsíčně z kreditu strhne 800 Kč.

Vydat se touto cestou pro mnohé uživatele, kteří chtějí být opravdu nezávislí, neuvazovat se, neumí určit, kolik dat v kterém období chtějí spotřebovat apod., je poměrně nemyslitelné, proto se pojďme podívat na variantu o dost svobodnější, která přináší tarify s možností čerpat kdykoliv a jakkoliv.

Zde mají všichni operátoři v různých variantách co nabídnout.

II. Netušíte, jakou budete mít spotřebu dat a chcete prostě volnost?

Nebo se Vám nechce pravidelně platit, zvlášť pokud vaše spotřeba dat kolísá? Pak se podívejte na tento přehled předplacených mobilních tarifů.

Air Telecom/U:fon standardně má v nabídce variantu nejdostupnějšího mobilního internetu s nejširším pokrytím v ČR, přičemž jeho doménou je velmi dobré pokrytí 3G internetem i mimo velké aglomerace, jako cestovní se tak hodí takřka nejvíce. Kredit zakoupený u Air Telecomu má platnost dokonce 1 rok a pokud jej zrovna nevyužíváte, nic neplatíte, což je velká výhoda.

Nabízí Internet na kredit 300 Kč za cenu 990 Kč, v sadě je modem a kredit v hodnotě 300 Kč, a sadu Internet na kredit 2900 Kč, v ceně je kredit dokonce 2900 Kč a rovněž USB modem. Poslední varianta je zároveň nejvýhodnější co se týče datového limitu vůbec - 100 GB FUP v rámci kreditu. Rovněž cena za 1 přenesený MB je nejvýhodnější na trhu.

Air Telecom/U:fon dokonce nabízí možnost zvolit si, zda chcete účtování po dnech či po hodinách. Nativně je po dnech, přičemž 1 den surfování vás vyjde na 29 Kč s denním limitem 1 GB. Minimální částka dobití (30 Kč), je rovněž velmi příznivá, ostatní operátoři mají limit 200 Kč a více. Je zde i možnost si kvůli ziskovosti signálu dokonce dokoupit anténu, což ostatní operátoři v současnosti nenabízejí.

T-Mobile se svým tarifem Twist online skončil na pomyslné stříbrné příčce. Tento tarif se s 1 MB dat dostává na cenu s daní 0,40 Kč a jedinou podmínkou je dobití kreditu minimálně jednou ročně kvůli udržení aktivace karty. Není zde tedy žádné pravidelné strhávání kreditu ani další výraznější omezení.

Vodafone nabízí pak dvě smysluplné varianty, přičemž datová služba Flexi data za 499 Kč vám dá k dispozici 1 GB dat, které musíte vyčerpat do 3 měsíců od aktivace, jinak kredit propadá. Datum aktivace je stejné s datem zakoupení této služby. Následné využívání se opakuje, pokud vám např. tedy dojde kredit po dvou měsících, opět dobíjíte 499 Kč a získáte 1 GB.

V tomto smyslu se pak daleko výhodnější jeví další varianta, která částečně snese srovnání s operátorem Air Telecom/U:fon, a to datová služba "Připojení na 2 dny" za 75,63 Kč, který vám umožní čerpat 500 MB po 2 dny. Pokud se další dny nepřipojujete, kredit se nestrhává. Kredit má platnost 10 měsíců, pak je zablokován a po 13 měsících definitivně propadá s deaktivací SIM karty. Minimální dobíjená částka je opět 200 Kč.

Operátor O2 nabízí mobilní internet za 999 Kč, a je aktivní 3 měsíce a datový limit je 200 MB. Výhodou je, že jde o cenu včetně USB modemu, nevýhodou nízký datový limit a to, že nevyčerpaný kredit propadá. Při nevyužívání od aktivace se SIM karta deaktivuje po 6 měsících. Při neaktivování SIM karty by měl být teoreticky připravený k zahájení provozu kdykoliv, což je výhoda oproti Vodafonu, který vám podobný balíček aktivuje ihned při koupi. Minimální částka pro dobití je pak 200 Kč.

O2 nabízí i svoji verzi bezzávazkové varianty, ale na paušál, o němž však tvrdí, že se dá kdykoliv zrušit. Nepraktické, ale 1,5 GB dat získáte měsíčně za 303 Kč včetně daně, USB modem dokoupíte za 695 Kč.

Chystáte-li se tedy na dovolenou po Čechách, nebo jen tak cestovat, užívat si po festivalech, najděte nejdříve sami sebe v těchto dvou variantách, jak často internet využíváte a pak už k nejvýhodnějšímu tarifů nemáte daleko. Záleží samozřejmě na vašich preferencích, ale i dosahu signálu toho kterého operátora v dané oblasti, nebo zda s sebou vůbec chcete vláčet zařízení, jako je notebook.

Pokud vám vyhovují příznivé podmínky operátora Air Telecom/U:fon nebo naopak nejrychlejší síť operátorů T-Mobile či O2, záleží zcela na vás a na tom, kde se budete pohybovat. Nejlevnější cenu za 1 MB však zdaleka má právě síť na technologii CDMA, tedy operátor Air Telecom, známý také pod značkou U:fon.

Další články k tématům - 3G - CDMA - FUP - hotspot - internet - kredit - LTE - modem - notebook - operátor - SIM - tarif

Článek Air Telecom ze dne středa 30. dubna 2014

Další články od Air Telecom

Neomezený mobilní internet ve vánoční akci se slevou na 12 měsíců

Mobilní internet 4 GB s 50% slevou jen za 114 Kč

Online připojení na dovolené i na chalupy

Aktuální srovnání parametrů a cen mobilního internetu

Bezdrátová pevná telefonní linka

Mobilní internet 8 GB do notebooku s 25% slevou

Manažerské PTT vysílačky ZTE G-420 s širokými možnostmi využití

Vánoční bonusové balíčky k tarifům a služby zdarma od Air Telecomu

Komunikace přes vysílačky po celé ČR

Mobilní internet do auta

První mobil pořizují rodiče dětem již ve čtvrté třídě

Mobilní internet Air Telecomu - 100 GB dat na 2 měsíce zdarma

U:fon zavádí nový bezdrátový telefon Olive pro pevnou linku

Air Telecom členem Asociace provozovatelů mobilních sítí

Nepodložená vyjádření ČTÚ poškozují Air Telecom

Nejlevnější volání z Chorvatska s Air Telecom

Web Air Telecomu prošel redesignem

U:fon snižuje cenu pevných hlasových služeb

Příval nových objednávek neomezeného volání dnes dočasně zahltil e-shop Air Telecom

U:fon internet doma i na cestách v jednom balíčku

Trojnásobný nárůst prodeje mobilních služeb U:fon

Mobilní datové tarify ovládl v únoru opět U:fon

Pevná linka rychle a kdekoli

Pevné linky U:fon přinášejí značné úspory

U:fon expanduje do nových prostor na Balabence

U:fon nabízí nejvýhodnější 3G mobilní datové tarify v České republice

MobilKom je připraven na vstup strategického investora

Dobíjení v prosinci se vyplatí: dobijte si libovolnou částu pro 3G internet a U:fon ji zdvojnásobí

MobilKomu bylo povoleno insolvenční řízení, pro zákazníky se nic nemění

Wi-Fi router NP-10 s 3G konektivitou a SMS ovládáním

MobilKom rozhodl o restrukturalizaci

Vánoční nabídka 3G datových služeb od U:fonu

U:fon rozšířil dosah mobilního internetu 3G a má nyní nejširší pokrytí v ČR

MobilKom vstupuje do sdružení SOLUS

Unifon, nový hlasový tarif od U:fon

U:fon jako první v Česku pomáhá zákazníkům i přes Facebook

U:fon zlepšuje a zjednodušuje svoji nabídku 3G mobilního internetu

U:fon se chce stát prvním nízkonákladovým operátorem v ČR

Nejlevnější mobilní operátor v česku je U:fon

U:fon představil svoji nabídku pro Vánoce 2009

Jana Studničková, nová marketingová ředitelka U:fona

U:Fon má nový web

U:Fon je členem APVTS

U:Fon novinky v mobilních terifech

U:Fon nové tarify pro 3G mobilní internet

Tomáš Budník, nový generální ředitel U:Fon

U:Fon zavádí volné minuy ke svým pevným linkám

U:Fon dosáhl největšího čistého přírůstku zákazníků ze všech mobilních operátorů

U:fon okamžitě reaguje na snížení propojovacích poplatků a zlevňuje odchozí volání o 40 haléřů

U:fon získal 100 000 zákazníka