logo Unicorn Systems a.s.

Automatizace projektování bude pomáhat ve výstavbě optických sítí CETIN

CETIN zvolil software Unicorn, který zajistí podporu plánování projektů FTTx sítí v nových lokalitách i rozšiřování technologie tam, kde je optika již částečně instalována. Řešení je založeno na implementaci SW Geostruct a jeho integraci na již existující GIS a OSS systémy provozované k dokumentaci a administraci telekomunikační sítě.

"Dodávaný SW produkt podporuje kompletně celý životní cyklus výstavby telekomunikačních sítí od zpracování úvodní studie a zasíťování dané lokality přes tvorbu detailního projektu až po zpracování a předání podkladů ohledně zapojení a konfigurace nových síťových prvků zhotovitelské firmě. Dokáže také podchytit změny nebo upřesnění, ke kterým dochází v rámci výstavby. V prostředí CETIN se bude jednat hlavně o funkcionality načtení stávající sítě, automatizovaný návrh variant nové FTTx infrastruktury a jejich vyhodnocení z pohledu technického i nákladového," říká Miroslav Kaňka, obchodní ředitel společnosti Unicorn Systems.

Právě rychlý a automatizovaný návrh možných variant, kudy vést nové optické sítě a jak je nadimenzovat z pohledu instalované kapacity, je klíčový pro zkrácení času a pracnosti při vytváření projektu.

Zdaleka neplatí, že nejkratší varianty jsou nejlevnější. Naopak je potřeba navrhnout průběhy nové sítě tak, aby se v co nejmenší míře zasahovalo do chodníků, minimalizovalo se křížení s vozovkou apod., protože zajištění výkopových prací a souvisejících povolení je často nákladnější než samotná pokládka optických kabelů.

Po vyhodnocení variant a výběru té nevhodnější pak bude zajištěn export výsledného stavu ve formě projektové dokumentace zhotoviteli stavby a také export dat pro založení plánované FTTx sítě do GIS a OSS systémů.

Implementace nového řešení je celkově naplánována na devět měsíců, ale vzhledem k požadavku pracovníků CETIN bude pilotní řešení zahájeno ještě letos tak, aby první plánované lokality byly zpracovány již pro stavební sezónu roku 2020.

Rozvoj a plánování výstavby FTTx sítí je pro CETIN klíčovou aktivitou, která umožní zpřístupnit služby vysokorychlostního internetu ještě většímu počtu zákazníků.

Článek Unicorn Systems a.s. ze dne úterý 10. prosince 2019

Další články od Unicorn Systems a.s.