logo Universal Robots A/S

Deset let kolaborativní robotiky s roboty Universal Robots

První kolaborativní robot Universal Robots byl v prosinci 2008 dodán dánské firmě Linatex - výrobci plastů a gumy pro průmyslové zpracování. Nasazen byl přitom v bezprostřední blízkosti pracovníků bez jakékoliv fyzické ochrany.

Robota zákazníkovi dodal samotný Esben Ostergaard, nynější technický ředitel a jeden ze zakladatelů Universal Robots, poté, co tři roky předtím pracoval se svým malým týmem na vývoji v suterénu University of Southern Denmark. Za svou průkopnickou roli v oblasti kolaborativní robotiky byl letos oceněn cenou Engelberger Award, která je považována za robotickou obdobu Nobelovy ceny.

"Místo požadavků na externí programátory k vytváření komplexních skriptů si mohli ve firmě Linatex naprogramovat aplikaci ve vlastní režii, aniž by potřebovali programovací zkušenosti. Tento první komerčně prodaný cobot Universal Robots je stále v provozu. Jsme průkopníky kolaborativní robotiky od okamžiku, kdy se tento termín ujal. Bezpečnost cobotů je základ, nicméně dnes je to jen nutná podmínka pro vstup na trh. Věříme, že kolaborativnost je více než jen bezpečnost, ale navíc také dostupnost a flexibilita, která umožňuje automatizovat všem podnikům, které si do té doby neodvažovaly pustit do robotizace z důvodu nákladů a komplexnosti. 10 let se může zdát jako dlouhá cesta, ale stále se nacházíme na začátku. Neustále jsme svědky vzniku nových a nových aplikací, které jsme si vůbec nedokázali představit, když jsme na trh uváděli prvního cobota," říká Esben Ostergaard,  technický ředitel společnosti Universal Robots.

Odstraňování překážek automatizace

V roce 2016 společnost uvedla Universal Robots+, novou platformu pro podporu inovativního globálního ekosystému, která umožňuje vývojářům a dodavatelům třetích stran vytvářet a poskytovat doplňkové produkty, jako jsou uchopovače, systémy strojového vidění, software a další, certifikované pro bezproblémovou práci s coboty UR.

Showroom UR+ nyní zahrnuje přibližně 130 certifikovaných produktů a přes 390 schválených komerčních dodavatelů a vývojářů v rámci programu UR+.

V roce 2017 vznikla Universal Robots Academy s cílem zvýšit úroveň znalostí o robotice. Skládá se z devíti interaktivních modulů pro online školení zdarma v oblastech programování, nastavení a zprovoznění cobotů UR.

Školicí program má nyní přes 45000 registrovaných uživatelů z více než 130 zemí a je k dispozici v 8 jazykových verzích. Universal Robots je jediným dodavatelem na trhu, který nabízí robotické školení v takovémto rozsahu zdarma.

Pokračující inovace

Coboty jsou nejrychleji rostoucím segmentem v oblasti průmyslové automatizace, jehož velikost by se měla do roku 2025 podle asociace Robotic Industries Association (RIA) až zdesateronásobit. Universal Robots drží podle BIS Research na tomto trhu 60% podíl, tj. prodává více cobotů než všichni jeho konkurenti dohromady.

Protože trh s coboty zažívá silný nárůst konkurence, ať již ze strany dodavatelů tradičních průmyslových robotů či start-upů, je cílem UR udržet se na špici pelotonu. V červnu proto UR uvedla novou generaci cobotů e-Series, jež slouží jako platforma umožňující ještě rychlejší vývoj nových řešení a nasazení širšího spektra aplikací.

S pokračující adopcí robotů v průmyslové výrobě roste poptávka po stále více aplikacích, které vyžadují vyšší úroveň přesnosti a integrace nástrojů. Uvedení e-Series vychází této poptávce vstříc, přičemž umožňuje získávat výhody z nasazení robotiky podnikům všech velikostí.

Vloni společnost Universal Robots narostla o 72% a v tomto roce oslavila svého 25000. prodaného robota dodávkou speciální edice ve zlaté barvě. Aktuálně prodala celkem 27000 cobotů po celém světě.

Článek Universal Robots A/S ze dne čtvrtek 6. prosince 2018

Další články od Universal Robots A/S