logo VISITECH a.s.

Centrální bezpečnostní monitoring geograficky rozlehlé datové sítě

Společnost VISITECH úspěšně implementovala pro BONATRANS GROUP a.s. řešení FlowMon, které zahrnuje centralizovaný přehled o bezpečnostních a provozních problémech, monitoring zahraničních poboček a celkové zvýšení zabezpečení firemních dat.

Společnost BONATRANS GROUP provozuje primární síťovou infrastrukturu ve výrobním areálu v Bohumíně. K této infrastruktuře je prostřednictvím dedikovaných datových okruhů připojena výrobní divize v Indii a také pobočka společnosti v Praze.

S ohledem na bezpečnost a správu infrastruktury jak v Bohumíně, tak zejména ve vzdálených lokalitách, společnost hledala způsob centrálního bezpečnostního monitoringu této geograficky rozlehlé datové sítě.

"Vlastní implementaci předcházela prezentace řešení FlowMon společně s nasazením monitoringu toků v Bohumíně a v Indii. Pro prezentaci řešení byla ve virtuální infrastruktuře zákazníka v Indii provedena vzdálená instalace kolektoru FlowMon s vestavěnou sondou pro monitorování toků v datové síti v Indii. Díky využití virtuálního kolektoru bylo možné veškerou instalaci i správu provádět vzdáleně, bez nutnosti fyzické přítomnosti," říká Pavel Meletzký, Obchodní ředitel společnosti VISITECH.

V Bohumíně byla na páteřní síť nasazena hardwarová sonda FlowMon, která pasivně monitorovala provoz v této lokalitě a zasílala výstupy z tohoto monitoringu na kolektor instalovaný v Indii pro bezpečnostní analýzu a detekci anomálií pomocí pluginu FlowMon ADS.

Hlavní přínosy řešení:

"Naší prioritou bylo získat pohled na síťový provoz nejen v hlavní lokalitě ale i na odlehlých pobočkách, u kterých je obtížnější fyzická přítomnost. Znalost charakteristik provozu a toků v síti nám umožňuje provádět kvalifikovaná systémová rozhodnutí, stejně jako odhalovat a eliminovat nežádoucí anomálie v naší infrastruktuře na základě analýzy datových toků tak i na základě pokročilé technologie ADS. Členové týmu oceňují intuitivní uživatelské rozhraní a výkonnost řešení Flowmon, výbornou technickou podporu ze strany dodavatele i bezproblémovou integraci," říká Marek Hanzel, Vedoucí odboru IT společnosti BONATRANS GROUP a.s.

Nasazené produkty:

Řešení FlowMon

FlowMon je vhodné řešení pro do jakékoliv počítačové sítě (včetně sítí virtuálních). Zahrnuje výkonné autonomní FlowMon sondy generující statistiky o síťovém provozu, FlowMon kolektory pro uložení, zobrazení a analýzu. Součástí je i systém FlowMon ADS pro automatickou analýzu provozu a identifikaci bezpečnostních a provozních incidentů.

Vhodně kombinuje technologie monitorování datových toků a analýzy chování sítě (NBA). Díky tomu je efektivním prostředkem síťových a bezpečnostních administrátorů při správě a zabezpečení počítačové sítě, pomáhá při řešení problémů a optimalizaci.

Dále také FlowMon APM (Application Performance Monitoring) pro monitorování výkonnosti HTTP/HTTPS aplikací a FlowMon Tra c Recorder pro kompletní záznam datového provozu.

Díky využití průmyslových standardů NetFlow a IPFIX je systém jednoduše rozšiřitelný, dobře škálovatelný a kompatibilní s produkty třetích stran.

O společnosti BONATRANS GROUP a.s.

BONATRANS GROUP a.s. vyvíjí, vyrábí a dodává kompletní sortiment železničních dvojkolí, kol, náprav a obručí pro všechny typy kolejových vozidel. Jedná se o nadnárodní společnost s dominantním postavením na tuzemském trhu s více než 1000 zaměstnanci a historií sahající až do roku 1965, kdy vznikl první závod v Bohumíně.

Článek VISITECH a.s. ze dne čtvrtek 2. června 2016

Další články od VISITECH a.s.

Centrální bezpečnostní monitoring geograficky rozlehlé datové sítě