logo VŠMIE a.s.

Studentům chebského gymnázia se otevřela brána ke vzdělání

VŠMIE - Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky v Praze, spustila unikátní projekt Brána na vysokou školu, který umožní studentům chebského gymnázia seznámit se s univerzitní výukou.

Princip projektu je založen na integrovaném systému, který umožní studentům středních škol nahlédnout do procesů a problematiky výuky na vysokých školách. Jedná se o komplexní elektronický systém, jenž nabízí studentům příležitost využívat e-learningovou formu výuky kombinující klasické principy systému Moodle s novými metodami z oblasti sociálních sítí.

Ve vysokoškolském informačním systému VŠMIE (ŠIS) vznikly čtyři mini panely, které by měly studentům pomoci lépe porozumět, jak probíhají procesy uvnitř vysoké školy, a také jakým způsobem funguje komunikace mezi pedagogy, vedením školy, studenty i přidruženými společnostmi, které rozvíjí a pomáhají zlepšovat kvalitu výuky.

Z chebských gymnazistů, a v budoucnu i dalších středoškoláků v Karlovarském kraji, se po přihlášení do ŠISu stanou vysokoškoláci, kteří zde mají k dispozici vygenerovaný rozvrh hodin, možnost vstoupit do systému, půjčit si odbornou literaturu v elektronické knihovně, zapsat si určitý předmět atd.

"Je škoda, že většina středních škol nemá nastaven téměř žádný interaktivní způsob spolupráce s ostatními, ani nevyužívá zdarma dostupné e-learningové výukové prostředky, které by posunuly vzdělávání na středních školách v České republice o krok dopředu. Absolventi středních škol jsou po přechodu na univerzitu často nesamostatní nebo úplně ztraceni. My jim nabízíme možnost tyto rozdíly překlenout a předejít tak rozčarování z nového prostředí a nároků, které na ně budou v rámci nadcházejícího studia kladeny," řekl Radek Řechka, ředitel a kvestor VŠMIE.

"Když se dneska zeptáte absolventů, co říkají na informační systém školy, kde studovali, tak vyzní jejich odpovědi většinou negativně. To je vzhledem k současným možnostem docela smutná bilance. Doufám, že Brána na vysokou školu bude pro ostatní inspirací a dalším krokem ke zkvalitnění vzdělávání v této zemi," dodává Řechka.

Další články k tématům - brána - gymnázia - studentům - školy - VŠMIE - výuky - vzdělávání - Radek Řechka

Článek VŠMIE a.s. ze dne úterý 16. března 2010

Další články od VŠMIE a.s.