logo VZNESME SE!

Kolik a jak investovat do informačního systému?

Na tuto otázku samozřejmě nelze obecně jednoznačně odpovědět. Informační systém v dimenzi, o jaké se zde hovoří, tedy jako součást informační technologie, je určen vždy k podpoře podnikatelských aktivit.

Základním cílem nasazení a provozování informačního systému je napomoci získat nebo posílit konkurenční výhody, které jsou následně zdrojem zisků a úspěchů, oproti ostatním konkurentům. Dle toho, do jaké míry se to informačnímu systému daří nebo do jaké míry se to od něj v budoucnu očekává, jej lze zařadit do některé ze čtyř kategorií - viz schéma níže.

Odpověď na jednoduchou otázku "Kolikrát se zlepší podnikatelské výsledky, pokud budeme danou činnost s podporou IS dělat 5krát lépe?", nám v prvním přiblížení napoví, kam který informační systém zařadit.

Uvedená kategorizace hraje důležitou roli při rozhodování o investicích do informačního systému a nastavuje jim tyto priority:

Zde je nutné si uvědomit, že jeden a tentýž informační systém může v jedné organizaci mít význam "strategický", zatímco v jiné má význam sotva "podpůrný", což dokumentuje příklad - "Informační systém o evidenci plánů úklidu" má jiný význam ve společnosti, která podniká v oblasti úklidu, jiný ve společnosti s rozlehlými prostory a jiný v ostatních společnostech. Podobně je možno nahlédnout i na "Informační systém - účetnictví".

Základním smyslem kategorizace informačních systémů, ale i zde nastíněné a související strategie investování do informační technologie, je upozornit na nebezpečí "vyhození peněz za fakticky nepotřebné".

Další články k tématům - investice - informační systémy - strategie - účetnictví

Článek VZNESME SE! ze dne čtvrtek 16. dubna 2015

Další články od VZNESME SE!