logo VZNESME SE!

Strategie nasazení IT prostředků včetně informačního systému

Rozhodnutí o nasazení prostředků informačních technologií a informačního systému je podmíněno dobře provedenou analýzou, která vede nejprve k sestavení strategického plánu nasazení prostředků IT a následně k jeho naplnění v praxi.

To je samozřejmě náročné jak časově tak finančně, ale pokud je tato investice úměrná očekávaným přínosům, zcela jistě se vyplatí. Analýzu lze doporučit při rozhodování o informačním systému z kategorie vysoký potenciál nebo strategický, tj. zejména tam, kde podstupujeme vysoké riziko (dosažení očekávaného přínosu, návratnost investice apod.) a tomu i přizpůsobit rozsah analýzy.

Výslednými projekty strategického plánu nasazení informačních technologií mohou být i projekty organizačního charakteru, jejichž cílem je využít synergického efektu mezi organizováním a IT.

Příprava strategického plánu je důležitou činností v informační technologii a jejím základním cílem je přispět k tomu, aby informační technologie skutečně podpořila cíle podnikatelských oblastí odpovídajícím způsobem a zabránilo se nenávratným investicím.

Lze jej též definovat naa základě diagnózy současného stavu včetně záměrů dodat vedení společnosti všechny potřebné podklady pro rozhodování o realizaci cílového informačního systému.

Plán se člení do tří částí:

  1. diagnóza současného stavu a budoucí strategie IT
  2. cílový model
  3. realizační plán implementace IT

Diagnóza současného stavu a budoucí strategie IT

Tato část strategického plánu informačních technologií obsahuje:

Základním cílem této části je identifikovat:

Cílový model

Tato část strategického plánu IT obsahuje:

Základním cílem této části je:

Realizační plán implementace IT dle strategie

Tato část strategického plánu IT definuje jednotlivé projekty vedoucí k požadovaným IS. Definice projektu (CO, JAK, KDY, S KÝM, ZA KOLIK) mimo jiné obsahuje.

Definice projektu:

Tyto jednotlivé projekty jsou uspořádány dle logiky a očekávaných přínosů (viz diagnóza) po odhadu časové náročnosti do časové posloupnosti.

Základním cílem této části je vytvoření finálního časového a finančního harmonogramu naplňování strategie zavádění IT do společnosti, tj. zabránit chaosu a ztrátám v budování IT.

Další články k tématům - analýza - informační systémy - investice - projekt - strategie

Článek VZNESME SE! ze dne pondělí 20. dubna 2015

Další články od VZNESME SE!